Дуло

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Споменик на кан Аспарух - Творец и прв владетел на Дунавска Бугарија

Дуло е името на родот, од кого произлегуваат раните владетели на Прабугарите. Од овој род се Кубрат, основачот на Стара Велика Бугарија, позната како Оногурија, и неговите синови - Батбајан, Котраг и Аспарух кој го основал Првото Бугарско царство. Според некои Алцек и Кубер исто така билe од овоj род. Се смета дека родоначалникот на кланот Дуло бил Атила