Органа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Орган (познат и како Орхана или Јорган) — владетел на Оногурија во периодот од 617630 година. Бил вујко на хан Кубрат. Некои историчари го препознаваат Органа како познатиот намесник Гостун од „списокот на бугарски ханови”,[1][2] додека другите ја отфрлаат таа теза и го сметаат Орган за локален владетел кој владеел пред Гостун.[3] Лев Гамиљов, како и неки други бугарски историчари, го поистоветуваат Органа со Мохоту (Кулуг Сибир).[4][5][6][7][8]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Златарски, Васил (1994) [1918]. История на Българската държава през Средните векове, т.1, ч.1 (Второ фототипно издание. изд.). София: Академично издателство „Марин Дринов“. стр. 84–88. ISBN 954-430-298-0.
  2. Димитров, Х. (1993). „Историческата действителност в „Именника на българските ханове"“. Преслав. 4: 244–245.
  3. Артамонов, М. И. (1962). История хазар. Ленинград. стр. 161, 164.
  4. Лев Гумильов, Н. (1967). „Древние тюрки“: 115, 160, 202–203, 210, 343. Наводот journal бара |journal= (help)
  5. Рябухин, Б (2013). „Волжский царь“. Литера М. 22.
  6. Попов, Б.И (2012). „Кто мы? Том 1 От Ивана до Тянь-Вана“. Самиздат. 22: Ханы Болгарии.
  7. Ж. Войников-1-1. Известни имена от прабългарски произход от епохата на първата българска държава.
  8. Sophoulis, Panos (2011). Byzantium and Bulgaria, 775-831. Brill. стр. 92, 147–148, 71, 111. ISBN 9789004206960.