Прејди на содржината

Список на премиери на Бугарија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на шефови на влада на современата бугарска држава, од основањето на Кнежевството Бугарија до денешен ден.

Премиери на Бугарија (1879–денес)[уреди | уреди извор]

Кнежевство Бугарија (1878–1908)[уреди | уреди извор]

Бр. Име
(Роден–Починал)
Слика Избран во Мандат Политичка партија
Претседател на Министерскиот совет
1879–1908
1 Тодор Бурмов
(1834–1906)
бугарски: Тодор Стоянов Бурмов
1879 (јан) 17 јули 1879 6 декември 1879 Конзервативна партија
2 Архиепископ
Климент Трновски
(1841–1906)
бугарски: епископ Климент Браницки (светско име Васил Николов Друмев)
6 декември 1879 7 април 1880 Конзервативна партија
3 Драган Цанков
(1828–1911)
бугарски: Драган Киряков Цанков
1879 (сеп–окт)
1880
7 април 1880 10 декември 1880 Либерална партија
4 Петко Каравелов
(1843–1903)
бугарски: Петко Стойчев Каравелов
1881 (јан) 10 декември 1880 9 мај 1881 Либерална партија
5 Јохан Казимир Ернрот
(1833–1913)
бугарски: Йохан Казимир Густавович Ернрот
1881 (јун)[NA 1] 9 мај 1881 13 јули 1881 Руска императорска армија
Авторитарен режим на кнезот
Александар I
(1857–1893)
13 јули 1881 5 јули 1882
6 Леонид Соболев
(1844–1913)
бугарски: Леонид Николаевич Соболев
1882[NA 2] 5 јули 1882 19 септември 1883 Руска императорска армија
(3) Драган Цанков
(1828–1911)
2 пат
бугарски: Драган Киряков Цанков
1884 19 септември 1883 11 јули 1884 Либерална партија
(4) Петко Каравелов
(1843–1903)
2 пат
бугарски: Петко Стойчев Каравелов
11 јули 1884 21 август 1886 Либерална партија
(2) Архиепископ
Климент Трновски
(1841–1906)
2 пат
бугарски: митрополит Климент Търновски (светско име Васил Николов Друмев)
21 август 1886 24 август 1886 Конзервативна партија
(4) Петко Каравелов
(1843–1903)
3 пат
бугарски: Петко Стойчев Каравелов
24 август 1886 28 август 1886 Либерална партија
7 Васил Радославов
(1854–1929)
бугарски: Васил Христов Радославов
1886 28 август 1886 10 јули 1887 Либерална партија
8 Константин Стоилов
(1853–1901)
бугарски: Константин Стоилов Константинов
10 јули 1887 1 септември 1887 Конзервативна партија
9 Стефан Стамболов
(1854–1895)
бугарски: Стефан Николов Стамболов
1887
1890
1893 (апр)
1893 (јул)
1 септември 1887 31 мај 1894 Народнолиберална партија
(8) Константин Стоилов
(1853–1901)
2 пат
бугарски: Константин Стоилов Константинов
1894
1896
31 мај 1894 30 јануари 1899 Народна партија
10 Димитар Греков
(1847–1901)
бугарски: Димитър Панайотов Греков
1899 30 јануари 1899 13 октомври 1899 Народнолиберална партија
11 Тодор Иванчов
(1858–1906)
бугарски: Тодор Иванчов
13 октомври 1899 25 јануари 1901 Либерална партија (радослависти)
12 Рачо Петров
(1861–1942)
бугарски: Рачо Петров Стоянов
1901 25 јануари 1901 5 март 1901 Независен
(4) Петко Каравелов
(1843–1903)
4 пат
бугарски: Петко Стойчев Каравелов
5 март 1901 4 јануари 1902 Демократска партија
13 Стојан Данев
(1858–1949)
бугарски: Стоян Петров Данев
1902 4 јануари 1902 19 мај 1903 Прогресивнолиберална партија
(12) Рачо Петров
(1861–1942)
2 пат
бугарски: Рачо Петров Стоянов
1903 19 мај 1903 5 ноември 1906 Независен
14 Димитар Петков
(1858–1907)
бугарски: Димитър Николов Петков
5 ноември 1906 11 март 1907
(убиен)
Народнолиберална партија
15 Димитар Станчов
(1863–1940)
вршител на должност
бугарски: Димитър Янев Станчов
12 март 1907 16 март 1907 Независен
16 Петар Гудев
(1863–1932)
бугарски: Петър Тодоров Гудев
16 март 1907 29 јануари 1908 Народнолиберална партија
17 Александар Малинов
(1867–1938)
бугарски: Александър Павлов Малинов
1908 29 јануари 1908 5 октомври 1908 Демократска партија

Кралство Бугарија (1908–1946)[уреди | уреди извор]

Бр. Име
(Роден–Починал)
Слика Избран во Мандат Политичка партија
Претседател на Министерскиот совет
1908–1946
17 Александар Малинов
(1867–1938)
бугарски: Александър Павлов Малинов
5 октомври 1908 29 март 1911 Демократска партија
18 Иван Евстратиев Гешов
(1849–1924)
бугарски: Иван Евстратиев Гешов
1911 (јун)
1911 (сеп)
29 март 1911 14 јуни 1913 Народна партија
(13) Стојан Данев
(1858–1949)
2 пат
бугарски: Стоян Петров Данев
14 јуни 1913 17 јули 1913 Прогресивнолиберална партија
(7) Васил Радославов
(1854–1929)
2 пат
бугарски: Васил Христов Радославов
1913
1914
17 јули 1913 21 јуни 1918 Либерална партија (радослависти)
(17) Александар Малинов
(1867–1938)
2 пат
бугарски: Александър Павлов Малинов
21 јуни 1918 28 ноември 1918 Демократска партија
19 Теодор Теодоров
(1859–1924)
бугарски: Теодор Иванов Теодоров
28 ноември 1918 6 октомври 1919 Народна партија
20 Александар Стамболијски
(1879–1923)
бугарски: Александър Стоименов Стамболийски
1919
1920
1923 (апр)
6 октомври 1919 9 јуни 1923
(соборен)
Бугарски земјоделски народен сојуз
21 Александар Цанков
(1879–1959)
бугарски: Александър Цолов Цанков
1923 (ное) 9 јуни 1923 4 јануари 1926 Демократски сојуз
22 Андреј Љапчев
(1866–1933)
бугарски: Андрей Тасев Ляпчев
1927 4 јануари 1926 29 јуни 1931 Демократски сојуз
(17) Александар Малинов
(1867–1938)
3 пат
бугарски: Александър Павлов Малинов
1931 29 јуни 1931 12 октомври 1931 Демократска партија
23 Никола Мушанов
(1872–1951)
бугарски: Никола Стойков Мушанов
12 октомври 1931 19 мај 1934
(соборен)
Демократска партија
24 Кимон Георгиев
(1882–1969)
бугарски: Кимон Стоянов Георгиев
19 мај 1934 22 јануари 1935 Звено
25 Пенчо Златев
(1881–1948)
бугарски: Пенчо Иванов Златев
22 јануари 1935 21 април 1935 Бугарска армија
26 Андреј Тошев
(1867–1944)
бугарски: Андрей Славов Тошев
21 април 1935 23 ноември 1935 Независен
27 Георги Ќосеиванов
(1884–1960)
бугарски: Георги Иванов Кьосеиванов
1938
1939
23 ноември 1935 16 февруари 1940 Независен
28 Богдан Филов
(1883–1945)
бугарски: Богдан Димитров Филов
16 февруари 1940 9 септември 1943 Независен
Петар Габровски
(1898–1945)
вршител на должност
бугарски: Петър Димитров Габровски
9 септември 1943 14 септември 1943 Независен
29 Добри Божилов
(1884–1945)
бугарски: Добри Божилов Хаджиянакиев
14 септември 1943 1 јуни 1944 Независен
30 Иван Багрјанов
(1891–1945)
бугарски: Иван Иванов Багрянов
1 јуни 1944 2 септември 1944 Независен
31[1] Константин Муравиев
(1893–1965)
бугарски: Константин Владов Муравиев
2 септември 1944 9 септември 1944
(соборен)
Бугарски земјоделски народен сојуз
(24) Кимон Георгиев
(1882–1969)
2 пат
бугарски: Кимон Стоянов Георгиев
1945 9 септември 1944 15 септември 1946 Звено

Народна Република Бугарија (1946–1990)[уреди | уреди извор]

Бр. Име
(Роден–Починал)
Слика Избран во Мандат Политичка партија
Претседател на Министерскиот совет
1946–1990
(24) Кимон Георгиев
(1882–1969)
2 пат
бугарски: Кимон Стоянов Георгиев
15 септември 1946 23 ноември 1946 Звено
32 Георги Димитров
(1882–1949)
бугарски: Георги Михайлов Димитров
1946 23 ноември 1946 2 јули 1949 Бугарска комунистичка партија
33 Васил Коларов
(1877–1950)
бугарски: Васил Петров Коларов
1949 2 јули 1949 23 јануари 1950 Бугарска комунистичка партија
34 Валко Червенков
(1900–1980)
бугарски: Вълко Вельов Червенков
1953 3 февруари 1950 17 април 1956 Бугарска комунистичка партија
35 Антон Југов
(1904–1991)
бугарски: Антон Танев Югов
1957 17 април 1956 19 ноември 1962 Бугарска комунистичка партија
36 Тодор Живков
(1911–1998)
бугарски: Тодор Христов Живков
1962
1966
19 ноември 1962 7 јули 1971 Бугарска комунистичка партија
37 Станко Тодоров
(1920–1996)
бугарски: Станко Тодоров Георгиев
1971
1976
7 јули 1971 16 јуни 1981 Бугарска комунистичка партија
38 Гриша Филипов
(1919–1994)
бугарски: Георги Станчев Филипов
1981 16 јуни 1981 21 март 1986 Бугарска комунистичка партија
39 Георги Атанасов
(1933–)
бугарски: Георги Иванов Атанасов
1986 21 март 1986 3 февруари 1990 Бугарска комунистичка партија
40 Андреј Луканов
(1938–1996)
бугарски: Андрей Карлов Луканов
3 февруари 1990 15 ноември 1990 Бугарска социјалистичка партија

Република Бугарија (1990–денес)[уреди | уреди извор]

Бр. Име
(Роден–Починал)
Слика Избран во Мандат Политичка партија
Министер-претседател
од 1990 па наваму
40 Андреј Луканов
(1938–1996)
бугарски: Андрей Карлов Луканов
15 ноември 1990 7 декември 1990 Бугарска социјалистичка партија
41 Димитар Илиев Попов
(1927–2015)
бугарски: Димитър Илиев Попов
1990 7 декември 1990 8 ноември 1991 Независен
42 Филип Димитров
(1955–)
бугарски: Филип Димитров Димитров
1991 8 ноември 1991 30 декември 1992 Сојуз на демократски сили
43 Љубен Беров
(1925–2006)
бугарски: Любен Борисов Беров
30 декември 1992 17 октомври 1994 Независен
44 Рената Инџова
(1953–)
вршител на должност
бугарски: Ренета Иванова Инджова
17 октомври 1994 25 јануари 1995 Независен
45 Жан Виденов
(1959–)
бугарски: Жан Василев Виденов
1994 25 јануари 1995 13 февруари 1997 Бугарска социјалистичка партија
46 Стефан Софијански
(1951–)
вршител на должност
бугарски: Стефан Антонов Софиянски
13 февруари 1997 21 мај 1997 Сојуз на демократски сили
47 Иван Костов
(1949–)
бугарски: Иван Йорданов Костов
1997 21 мај 1997 24 јули 2001 Сојуз на демократски сили
48 Симеон Сакскобургготски
(1937–)
бугарски: Симеон Борисов Сакскобургготски
2001 24 јули 2001 17 август 2005 Национално движење Симеон II
49 Сергеј Станишев
(1966–)
бугарски: Сергей Дмитриевич Станишев
2005 17 август 2005 27 јули 2009 Бугарска социјалистичка партија
50 Бојко Борисов
(1959–)
бугарски: Бойко Методиев Борисов
2009 27 јули 2009 13 март 2013 ГЕРБ
51 Марин Рајков
(1960–)
вршител на должност
бугарски: Марин Райков Николов
13 март 2013 29 мај 2013 Независен
52 Пламен Орешарски
(1960–)
бугарски: Пламен Василев Орешарски
2013 29 мај 2013 6 август 2014 Независен[NB 1]
53 Георги Близнашки
(1956–)
вршител на должност
бугарски: Георги Петков Близнашки
6 август 2014 7 ноември 2014 Независен
(50) Бојко Борисов
(1959–)
2 пат
бугарски: Бойко Методиев Борисов
2014 7 ноември 2014 Incumbent ГЕРБ

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ilcho Dimitrov; Professor Bogdan Filov and his diary; 1990; "During the 65 years of the existence of the Bulgarian [monarchy], the post of Prime minister was held by 29 persons (excluding the two Russian generals Ehrnrooth and Sobolev)." (бугарски)
  1. Johann Casimir Ehrnrooth was appointed by Prince Alexander I to preside over the election. Ehrnrooth was not elected by the Grand National Assembly.
  2. Leonid Sobolev was appointed by Prince Alexander I during his authoritarian regime. Sobolev was not elected by the National Assembly.
  1. Although nominally independent, Oresharski was endorsed by the Bulgarian Socialist Party.