Прејди на содржината

Руски лавиринт (кована пара)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Руски лавиринт
Лице
Опачина
Поединости
Номин. вредност 100 денари
Метал сребро 925
Тежина 50,45 г
Димензии 47 мм
Облик кружен
Издадена 2017
Цена 4.300 ден.


Руски лавиринткована пара за колекционерски цели издадена од страна на Народната банка на Република Македонија во 2017 година.

Опис[уреди | уреди извор]

Лице[уреди | уреди извор]

На лицето, во средината на кованата пара се претставени Грбот на Република Македонија и натписот „2017“. Околу монетата, по должината на периметарот, се прикажани натписите на македонски јазик: „Република Македонија“ и „100 денари“.[1]

Опачина[уреди | уреди извор]

На опачината, во средишниот дел е прикажан лавиринтот кој се наоѓа во Долната градина во Петровиот дворец (Петерхоф) во Русија со фонтана во средината и Петровиот дворец во позадина. На двете страни од лавиринтот се претставени портрети. На левата страна е прикажана статуа на Петар Велики – творец на лавиринтот во Петровиот дворец, а на десната страна - статуа на Ана Ивановна, која ја продолжила работата на Петар Велики. Во средишниот дел на кованата пара се наоѓа натписот „RUSSIAN LABYRINTH“. Исто така, прикажани се натписите: „Peter the Great“ и „Anna Ioannovna“ (околу кованата пара, по должината на периметарот) и ознаката „Ag925“ во долниот дел од кованата пара.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Кована пара за колекционерски цели: „Руски лавиринт". Посетено на 8 јануари 2018.