Среќен роденден (кована пара)

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Среќен роденден
MK NBRM.png
Лице
Опачина
Поединости
Номин. вредност 100 денари
Метал сребро (Ag) 925
Тежина 28,28 (± 0,50) гр
Димензии 38,61 (± 0,20) мм
Облик кружен
Издадена 2019
Цена 4.000 денари


Среќен роденденкована пара за колекционерски цели издадена од страна на Народната банка на Република Македонија во 2019 година.

Опис[edit | edit source]

Лице[edit | edit source]

На лицето, во средишниот дел на монетата се прикажани кошница полна со подароци и Грбот на Македонија. Во долниот дел се наоѓаат натписите на апоенот — „100 денари“ — и годината на издавање — „2019“. Сите натписи се на англиски јазик.[1]

Опачина[edit | edit source]

На опачината, во средишниот дел е прикажано насемано бебе со капа и пелена во левата рака, како и натписот „Среќен роденден“ на англиски јазик. Долж периметарот е прикажан украс во облик на рачка на кошница. Во долниот дел се претставени цвеќиња, на левата страна е испишана ознаката „Ag925“.[1]

Поврзано[edit | edit source]

Наводи[edit | edit source]

  1. 1,0 1,1 „Кована пара за колекционерски цели „Среќен роденден““ (македонски). конс. 10 јануари 2020. 

Надворешни врски[edit | edit source]