Триптих (збирка на ковани пари)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Триптихот од кованите пари на НБРМ

Триптихзбирка на ковани пара за колекционерски цели издадена од страна на Народната банка на Република Македонија во 2017 година. Збирката ја сочинуваат три ковани пари, и тоа: Исус Христос, Богородица и Свети Никола Чудотворец.[1]

Составни монети[уреди | уреди извор]

Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Исус Христос
Лице на кованата пара „Исус Христос“.jpg
Позадина на кованата пара „Исус Христос“.jpg
10 ден. 2017
Богородица
Лице на кованите пари „Богородица“ и „Свети Никола Чудотворец“.jpg
Позадина на кованата пара „Богородица“.jpg
10 ден. 2017
Свети Никола Чудотворец
Лице на кованите пари „Богородица“ и „Свети Никола Чудотворец“.jpg
Позадина на кованата пара „Свети Никола Чудотворец“ (2017).jpg
10 ден. 2017

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Соопштение на НБРМ, 20.2.2017 година“. Посетено на 8 јануари 2018.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]