Девица (кована пара од 2014 година)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Девица
Лице
Опачина
Поединости
Серија Хороскопски знаци
Номин. вредност 10 денари
Метал сребро 925
Тежина 21 г
Димензии 35 x 45 мм
Облик јајчест
Раб мазен
Издадена 2014
Цена 2.700 ден.


Девицакована пара за колекционерски цели издадена од страна на Народната банка на Република Македонија во 2014 година.

Опис[уреди | уреди извор]

Лице[уреди | уреди извор]

На лицето од парата е прикажана украсна композиција како симбол на времето, врз основа на Сонцето, Месечината и ѕвездите коишто го опкружуваат песочниот часовник. Сонцето е насликано со злато на вметнато, сино, тркалезно кобалтно стакленце. Прикажан е грбот на Република Македонија, симболите на осумте планети од Сончевиот Систем, натписите: „Република Македонија“ и „10 денари“ на македонски јазик, како и годината на издавање „2014“ и ознаката „Ag925“.[1]

Опачина[уреди | уреди извор]

На опачината од парата е прикажана слика на девојка на небесна нишалка и соѕвездието коешто му одговара на хороскопскиот знак Девица, насликано на вметнато кобалтно стакленце и опкружено со украс, цвет со симболот на хороскопскиот знак „Девица“ и името на латински јазик.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Кована пара за колекционерски цели: „ДЕВИЦА". Посетено на 8 јануари 2018.