Прејди на содржината

Свети Никола Чудотворец (кована пара од 2017 година)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Свети Никола Чудотворец
Лице
Опачина
Поединости
Номин. вредност 10 денари
Метал сребро 925
Тежина 7,0 г
Димензии 30 x 15 мм
Облик правоаголен
Издадена 2017


Свети Никола Чудотворецкована пара за колекционерски цели издадена од страна на Народната банка на Република Македонија во 2017 година како дел од збирката „Триптих“.

На лицето, во средишниот дел од монетата е прикажан Грбот на Република Македонија и натписите: „10 денари“ и „Република Македонија“ (на македонски јазик), како и годината на издавање „2017 година“. Околу грбот е прикажан украс по должината на периметарот.[1]

На опачината, во средишниот дел од монетата е прикажан портретот на Свети Никола Чудотворец. Средишната слика е претставена врз основа со украс. Над портретот е прикажано името на Свети Никола Чудотворец како што традиционално се користи во иконописот.[1]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. 1,0 1,1 „Комплет ковани пари за колекционерски цели: „ТРИПТИХ". Посетено на 8 јануари 2018.