Прејди на содржината

50 години од Македонската академија на науките и уметностите (кована пара)

Од Википедија — слободната енциклопедија
50 години од Македонската академија на науките и уметностите
Лице
Опачина
Поединости
Номин. вредност 100 денари
Метал сребро (Ag) 925
Тежина 28,28 гр
Димензии 38 x 61 мм
Облик кружен
Раб мазен
Издадена 2017
Цена 2.500 денари


50 години од Македонската академија на науките и уметноститекована пара за колекционерски цели на Народната банка на Република Македонија чија номинална вредност е 1.000 денари.[1][2]

На лицето, во горниот дел од монетата е претставен Грбот на Република Македонија и натписот „Република Македонија“ на македонски јазик. Во средишниот дел на монетата се претставени натписите: „1967-2017 . 50 години“ и „бројот 50” во чија средина е претставено логото на Македонската академија на науките и уметностите. Скопје“. Во долниот дел на монетата се претставени натписите: „100 денари“ и годината на издавање „2017“.[3]

На опачината, во средишниот дел на монетата е прикажана слика на зградата на Македонската академија на науките и уметностите, а под неа натписите „1967-2017“ и „Аg925“. Околу монетата, по должината на периметарот е прикажан натписот: „Македонска академија на науките и уметностите Скопје“ на македонски јазик.[3]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. „Соопштение на НБРМ“. 27 март 2014. Посетено на 8 јануари 2018.
  2. „НБРМ ги промовираше кованите пари за колекционерски цели“. 1 август 2014. Посетено на 8 јануари 2018.
  3. 3,0 3,1 „Кована пара за колекционерски цели: „50 години од Македонската академија на науките и уметностите". Посетено на 8 јануари 2018.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]