Ветроказ со петел (кована пара)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Година на петелот - ветроказ со петел
Лице
Опачина
Поединости
Номин. вредност 100 денари
Метал сребро 925
Тежина 28,28 г
Димензии 38,61 мм
Облик кружен
Издадена 2017
Цена 3.500 ден.


Ветроказ со петелкована пара за колекционерски цели издадена од страна на Народната банка на Република Македонија во 2017 година.

Опис[уреди | уреди извор]

Лице[уреди | уреди извор]

На лицето, во средината на кованата пара се претставени Грбот на Република Македонија и натписот „2017“. Околу монетата, по должината на периметарот, се прикажани натписите на македонски јазик: „Република Македонија“ и „100 денари“.[1]

Опачина[уреди | уреди извор]

На опачината, во средината на кованата пара е претставена слика на петел во боја, во облик на ветроказ, со сонце во заднината. Под петелот е прикажана годината на петелот – „2017“. По должината на периметарот се наоѓа натпис „Среќна Година на петелот“ на англиски јазик.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Кована пара за колекционерски цели: „ВЕТРОКАЗ СО ПЕТЕЛ". Посетено на 8 јануари 2018.