Ана (кована пара)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ана
Лице
Опачина
Поединости
Серија Ден на Ангел
Номин. вредност 100 денари
Метал сребро 925
Тежина 28,28 г
Димензии 30 x 50 мм
Облик јајчест
Раб мазен
Издадена 2015
Цена 3.500 ден.


Анакована пара за колекционерски цели издадена од страна на Народната банка на Република Македонија во 2015 година.

Опис[уреди | уреди извор]

Лице[уреди | уреди извор]

На лицето од парата е прикажан ангел наведнат над дете во моментот на крштевањето. Претставени се обоени, златни ѕвезди околу ангелот и три свеќи околу детето. Во средишниот дел на лицето на монетата е прикажан грбот на Република Македонија. На десната страна, по должината на периметарот, се прикажни натписите: „Република Македонија“ и „100 денари“ на македонски јазик, како и годината на издавање „2015“.[1]

Опачина[уреди | уреди извор]

На опачината од парата, во средишниот дел од монетата е претставен ликот на Света Ана Кашинска, руска кнегиња канонизирана во 1650 година. Во долниот дел на кованата пара е прикажана црквата на старите верници на Света Ана Кашинска во селото Раменски, Русија. На десната страна се прикажани лисја и плодови од оскоруша, симбол на името на Ана. На левата страна е вметнат кристал „сваровски“, кој наликува на рубин, среќниот камен на Ана. На десната страна е напишано името „Ана“ (на македонски и на руски јазик), а на левата страна се прикажни натписите: „Ден на Ангел“ (на македонски) и ознаката „Аg 925“.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Кована пара за колекционерски цели: „АНА". Посетено на 8 јануари 2018.