Ковани пари за колекционерски цели на Народната банка на Република Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ковани пари за колекционерски цели на Народната банка на Република Македонијаковани пари за колекционерски цели издадени од Народната банка на Република Македонија. Во продолжение е направен преглед на сите ковани пари коишто досега се издадени, поделени по серии на коишто припаѓаат и една збирка со името „Триптих“, а покрај нив се наведени слики со приказ на лицето и опачината од парите и дадени се информации за нивната номинална вредност и годината на издавање.

Серии[уреди | уреди извор]

Хороскопски знаци[уреди | уреди извор]

Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Вага
Хороскоп - лице.jpg
Вага - опачина.jpg
10 ден. 2014
Девица
Хороскоп - лице.jpg
Девица - опачина.jpg
10 ден. 2014
Јарец
Хороскоп - лице.jpg
Јарец 10 ден - опачина.jpg
10 ден. 2014
Лав
Хороскоп - лице.jpg
Лав - опачина.jpg
10 ден. 2014
Скорпија
Хороскоп - лице.jpg
Скорпија - опачина.jpg
10 ден. 2014
Стрелец
Хороскоп - лице.jpg
Стрелец - опачина.jpg
10 ден. 2014
Бик
Хороскоп - лице.jpg
Бик - опачина.jpg
10 ден. 2015
Близнаци
Хороскоп - лице.jpg
Близнаци - опачина.jpg
10 ден. 2015
Водолија
Хороскоп - лице.jpg
Водолија 10 ден - опачина.jpg
10 ден. 2015
Овен
Хороскоп - лице.jpg
Овен - опачина.jpg
10 ден. 2015
Рак
Хороскоп - лице.jpg
Рак - опачина.jpg
10 ден. 2015
Риби
Хороскоп - лице.jpg
Риби - опачина.jpg
10 ден. 2015
Бик
Бик 100 ден - лице.jpg
Бик 100 денари - опачина.jpg
100 ден. 2018
Близнаци
Близнаци 100 ден - лице.jpg
Близнаци 100 денари - опачина.jpg
100 ден. 2018
Водолија
Водолија 100 ден - лице.jpg
Водолија 100 ден - опачина.jpg
100 ден. 2018
Јарец
Јарец 100 ден - лице.jpg
Јарец 100 ден - опачина.jpg
100 ден. 2018
Овен
Овен 100 ден - лице.jpg
Овен 100 денари - опачина.jpg
100 ден. 2018
Риби
Риби 100 ден - лице.jpg
Риби 100 денари - опачина.jpg
100 ден. 2018
Рак
Рак 100 ден - лице.jpg
Рак 100 денари - опачина.jpg
100 ден. 2018
Лав
Лав 100 ден - лице.jpg
Лав 100 денари - опачина.jpg
100 ден. 2018
Девица
Девица 100 ден - лице.jpg
Девица 100 денари - опачина.jpg
100 ден. 2018
Вага
Вага 100 ден - лице.jpg
Вага 100 денари - опачина.jpg
100 ден. 2018
Скорпија
Скорпија 100 ден - лице.jpg
Скорпија 100 денари - опачина.jpg
100 ден. 2018
Стрелец
Стрелец 100 ден - лице.jpg
Стрелец 100 денари - опачина.jpg
100 ден. 2018

Икони на светци[уреди | уреди извор]

Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Кирил и Методиј - 100 денари
Лице на кованата пара „Кирил и Методиј“ - 100 денари.jpeg
Позадина на кованата пара „Кирил и Методиј“ - 100 денари.jpeg
100 ден. 2014
Кирил и Методиј - 1.000 денари
Лице на кованата пара „Кирил и Методиј“ - 1000 денари.jpeg
Позадина на кованата пара „Кирил и Методиј“ - 100 денари.jpeg
1.000 ден. 2014
Свети Никола Чудотворец
Лице на кованата пара „Свети Никола Чудотворец“.jpg
Позадина на кованата пара „Свети Никола Чудотворец“.jpg
100 ден. 2016
Света Матрона Московска
Света Матрона Московска - лице.jpg
Света Матрона Московска - опачина.jpg
100 ден. 2017

Православни светци[уреди | уреди извор]

Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Свети Никола Чудотворец
Лице на кованата пара од серијата „Православни светци“.jpg
Позадина на кованата пара „Свети Никола Чудотворец“ (2018).jpg
10 ден. 2018
Свети Серафим Саровски
Лице на кованата пара од серијата „Православни светци“.jpg
Позадина на кованата пара „Свети Серафим Саровски“.jpg
10 ден. 2018
Свети Сергиј Радонежски
Лице на кованата пара од серијата „Православни светци“.jpg
Позадина на кованата пара „Свети Сергиј Радонежски“.jpg
10 ден. 2018
Свети Пантелејмон
Лице на кованата пара од серијата „Православни светци“.jpg
Позадина на кованата пара „Свети Пантелејмон“.jpg
10 ден. 2018

Ден на Ангел[уреди | уреди извор]

Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Александар
Ден на Ангел - лице.jpg
Позадина на кованата пара „Александар“.jpg
100 ден. 2015
Ана
Ден на Ангел - лице.jpg
Позадина на кованата пара „Ана“.jpg
100 ден. 2015
Владимир
Ден на Ангел - лице.jpg
Позадина на кованата пара „Владимир“.jpeg
100 ден. 2015
Димитар
Ден на Ангел - лице.jpg
Позадина на кованата пара „Димитар“.jpg
100 ден. 2015
Елена
Ден на Ангел - лице.jpg
Позадина на кованата пара „Елена“.jpg
100 ден. 2015
Наталија
Ден на Ангел - лице.jpg
Позадина на кованата пара „Наталија“.jpg
100 ден. 2015
Олга
Ден на Ангел - лице.jpg
Позадина на кованата пара „Олга“.jpg
100 ден. 2015

Икони на Пресвета Богородица[уреди | уреди извор]

Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Владимирска
Лице на кованата пара „Владимирска“.jpg
Позадина на кованата пара „Владимирска“.jpg
100 ден. 2016

Мајка Тереза[уреди | уреди извор]

Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Мајка Тереза
Лице на кованата пара „Мајка Тереза“.jpg
Позадина на кованата пара „Мајка Тереза“.jpg
100 ден. 2016

Триптих[уреди | уреди извор]

Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Богородица
Лице на кованите пари „Богородица“ и „Свети Никола Чудотворец“.jpg
Позадина на кованата пара „Богородица“.jpg
10 ден. 2017
Исус Христос
Лице на кованата пара „Исус Христос“.jpg
Позадина на кованата пара „Исус Христос“.jpg
10 ден. 2017
Свети Никола Чудотворец
Лице на кованите пари „Богородица“ и „Свети Никола Чудотворец“.jpg
Позадина на кованата пара „Свети Никола Чудотворец“ (2017).jpg
10 ден. 2017

Други ковани пари[уреди | уреди извор]

Назив Лице Опачина Номинална

вредност

Година

на издавање

Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија - 100 денари
Лице на кованата пара „Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија - 100 денари“.jpg
Позадина на кованата пара „Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија - 100 денари“.jpg
100 ден. 2014
50 години од Македонската академија на науките и уметностите
Лице на кованата пара „50 години од Македонската академија на науките и уметностите“.jpg
Позадина на кованата пара „50 години од Македонската академија на науките и уметностите“.jpg
100 ден. 2017
Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија
Лице на кованата пара „Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија“.jpg
Позадина на кованата пара „Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија“.jpg
100 ден. 2017
Ветроказ со петел
Лице на кованите пари „Ветроказ со петел“ и „Петел со ангел“.jpg
Позадина на кованата пара „Ветроказ со петел“.jpg
100 ден. 2017
Петел со ангел
Лице на кованите пари „Ветроказ со петел“ и „Петел со ангел“.jpg
Позадина на кованата пара „Петел со ангел“.jpg
100 ден. 2017
Руски лавиринт
Лице на кованата пара „Руски лавиринт“.jpg
Позадина на кованата пара „Руски лавиринт“.jpg
100 ден. 2017
Година на кучето - безбедна година на кучето
Лице на кованите пари „Година на кучето - безбедна година на кучето“ и „Година на кучето - богата година на кучето“.jpg
Позадина на кованата пара „Година на кучето - безбедна година на кучето“.jpg
100 ден. 2018
Година на кучето - богата година на кучето
Лице на кованите пари „Година на кучето - безбедна година на кучето“ и „Година на кучето - богата година на кучето“.jpg
Позадина на кованата пара „Година на кучето - богата година на кучето“.jpg
100 ден. 2018
Тркало на среќата
Лице на кованата пара „Тркало на среќата“.jpg
Позадина на кованата пара „Тркало на среќата“.jpg
10 ден. 2018
Деловен успех и среќа
Лице на кованата пара „Деловен успех и среќа“.jpg
Опачина на кованата пара „Деловен успех и среќа“.jpg
100 ден. 2019
Вештачка интелигенција
Лице на кованата пара „Вештачка интелигенција“.jpg
Опачина на кованата пара „Вештачка интелигенција“.jpg
100 ден. 2019
Среќен роденден
Лице на кованата пара „Среќен роденден“.jpg
Опачина на кованата пара „Среќен роденден“.jpg
100 ден. 2019

Јубилејни монети[уреди | уреди извор]

Изданија на НБРМ
Монета Вредност Опис
1 zlaten denar- avers (2000 godini hristijanstvo).JPG 1 zlaten denar- revers (2000 godini hristijanstvo).JPG 1 златен денар Ав. Народна Банка на Република Македонија и знакот на НБРМ. Рев. Православен крст.
1 srebren denar- avers (2000 godini hristijanstvo).jpg 1 srebren denar- revers (2000 godini hristijanstvo).jpg 1 сребрен денар Ав. Народна Банка на Република Македонија и знакот на НБРМ. Рев. Православен крст.
1 bakaren denar- avers (2000 godini hristijanstvo).jpg 1 bakaren denar- revers (2000 godini hristijanstvo).jpg 1 бакарен денар Ав. Народна Банка на Република Македонија и знакот на НБРМ. Рев. Православен крст.
1 zlaten denar- avers (5 godini od osamostojuvanjeto na Makedonija) 1996.jpg 1 zlaten denar- revers (5 godini od osamostojuvanjeto na Makedonija) 1996.jpg 1 златен денар Ав.НАРОДНА БАНКА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА;ЕДЕН ЗЛАТЕН ДЕНАР Пар бели штркови (Ciconia Ciconia) во гнездо. Рев.

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА; СКОПЈЕ, 8 СЕПТЕМВРИ 1996 Грб на Република Македонија.

1 zlaten denar- avers (30 godini od avtokefalnosta na MPC), 1997.jpg 1 zlaten denar- revers (30 godini od avtokefalnosta na MPC), 1997.jpg 1 златен денар Ав. Портрет на Свети Климент Охридски. Рев. Соборна Црква во Скопје.
5 zlatni denari- avers (50 godini od egzodusot na Makedoncite od Egejska Makedonija), 1998.jpg 5 zlatni denari- revers (50 godini od egzodusot na Makedoncite od Egejska Makedonija), 1998.jpg 5 златни денари Ав. Егзодус, Мајка со две деца во бегање. Рев. РГрб на здружението на Македонсците бегалци од Егејска Македонија.
2 zlatni denari- avers (50 godini od osnovanjeto na Ekonomskiot Fakultet), 2000.jpg 2 zlatni denari- revers (50 godini od osnovanjeto na Ekonomskiot Fakultet), 2000.jpg 2 златни денари Ав. Грб на Економски факултет во Скопје. Рев. Зградата на Економски факултет во Скопје.
10 zlatni denari- avers (10 godini od osamostojuvanjeto na Makedonija) 2001.jpg 10 zlatni denari- revers (10 godini od osamostojuvanjeto na Makedonija) 2001.jpg 10 златни денари Ав. Стилизирана карта на Македонија со сонце во средината. Рев. Претстава на дрво.
10 zlatni denari- avers (50 godini od osnovanjeto na univerzitetot Sv. Kiril i Metodij i 1115 godini od osnovanjeto na Svetiklimentovata kniževna škola), 1999.jpg 10 zlatni denari- revers (50 godini od osnovanjeto na univerzitetot Sv. Kiril i Metodij i 1115 godini od osnovanjeto na Svetiklimentovata kniževna škola), 1999.jpg 10 златни денари Ав.Портрет на Свети Кирил и Методиј. Рев. Македонска азбука
60 denari- avers (60 godini ASNOM) 2004.jpg 60 denari- revers (60 godini ASNOM) 2004.jpg 60 златни денари Ав. Панорама на манастирот Свети Прохор Пчињски Рев. Манифестот на АСНОМ
10 zlatni denari - avers (100 godini Ilinden Crešovo Topče) 2003.jpg 10 zlatni denari - revers (100 godini Ilinden Crešovo Topče) 2003.jpg 10 златни денари Ав.Црешовото топче. Рев. Споменик Македониум во Крушево.
100 srebreni denari - avers (100 godini Ilinden Crešovo Topče) 2003.jpg 100 srebreni denari - revers (100 godini Ilinden Crešovo Topče) 2003.jpg 100 сребрени денари Ав.Црешовото топче. Рев. Споменик Македониум во Крушево.
100 zlatni denari - avers (100 godini Ilinden Dame Gruev) 2003.jpg 100 zlatni denari - revers (100 godini Ilinden Dame Gruev) 2003.jpg 100 златни денари Ав. Портерет на Даме Груев. Рев. Споменик Македониум во Крушево.
100 zlatni denari - avers (100 godini Ilinden Blaže Koneski) 2003.jpg 100 zlatni denari - revers (100 godini Ilinden Blaže Koneski) 2003.jpg 100 златни денари Ав. Портерет на Блаже Конески. Рев.Споменик Македониум во Крушево
100 zlatni denari - avers (100 godini Ilinden Goce Delčev) 2003.jpg 100 zlatni denari - revers (100 godini Ilinden Goce Delčev) 2003.jpg 100 златни денари Ав. Портрет на Гоце Делчев. Рев.Споменик Македониум
100 zlatni denari - avers (100 godini Ilinden Ǵorče Petrov) 2003.jpg 100 zlatni denari - revers (100 godini Ilinden Ǵorče Petrov) 2003.jpg 100 златни денари Ав. Портрет на Ѓорче Петров. Рев. Споменик Македониум во Крушево.
100 zlatni denari - avers (100 godini Ilinden Jane Sandanski) 2003.jpg 100 zlatni denari - revers (100 godini Ilinden Jane Sandanski) 2003.jpg 100 златни денари Ав. Портерет на Јане Сандански. Рев.Споменикот Македониум во Крушево
100 zlatni denari - avers (100 godini Ilinden Krste Petkov Misirkov) 2003.jpg 100 zlatni denari - revers (100 godini Ilinden Krste Petkov Misirkov) 2003.jpg 100 златни денари Ав. Портрет на Крсте Петков Мисирков. Рев. За македонцките работи, корица на книгата
100 zlatni denari - avers (100 godini Ilinden Metodija Andonov Čento) 2003.jpg 100 zlatni denari - revers (100 godini Ilinden Metodija Andonov Čento) 2003.jpg 100 златни денари Ав. Портрет на Методија Андонов Ченто. Рев. Споменик Македониум во Крушево.
100 zlatni denari - avers (100 godini Ilinden Mihajlo Apostolski) 2003.jpg 100 zlatni denari - revers (100 godini Ilinden Mihajlo Apostolski) 2003.jpg 100 златни денари Ав. Портрет на Михајло Апостолски. Рев. Споменик Македониум во Крушево.
100 zlatni denari - avers (100 godini Ilinden Pitu Guli) 2003.jpg 100 zlatni denari - revers (100 godini Ilinden Pitu Guli) 2003.jpg 100 златни денари Ав. Портрет на Питу Гули. Рев. Споменик Македониум во Крушево.
100 zlatni denari - avers (100 godini Ilinden Nikola Karev) 2003.jpg 100 zlatni denari - revers (100 godini Ilinden Nikola Karev) 2003.jpg 100 златни денари Ав. Портрет на Никола Карев, Илинден. Рев. Споменик Македониум.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]