Прејди на содржината

Богородица (кована пара)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Богородица
Лице
Опачина
Поединости
Номин. вредност 10 денари
Метал сребро 925
Тежина 7,0 г
Димензии 30 x 15 мм
Облик правоаголен
Издадена 2017


Богородицакована пара за колекционерски цели издадена од страна на Народната банка на Република Македонија во 2017 година како дел од збирката „Триптих“.

Опис[уреди | уреди извор]

Лице[уреди | уреди извор]

На лицето, во средишниот дел од монетата е прикажан Грбот на Република Македонија и натписите: „10 денари“ и „Република Македонија“ (на македонски јазик), како и годината на издавање „2017 година“. Околу грбот е прикажан украс по должината на периметарот.[1]

Опачина[уреди | уреди извор]

На опачината, во средишниот дел од монетата е прикажан портретот на Богородица. Средишната слика е претставена врз основа со украс. Над портретот е прикажано името на Богородица како што традиционално се користи во иконописот.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Комплет ковани пари за колекционерски цели: „ТРИПТИХ". Посетено на 8 јануари 2018.