Периметар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Периметар е растојанието околу дводимензионална геометриска фигура, мерење на растојание околу нешто.

Периметар или обем — вкупното растојание околу даден многуаголник или друга затворена дводимензионална фигура како круг или елипса или некоја нивна проста комбинација (без внатрешни „дупки“). Зборот периметар е со старогрчко потекло и значи „обиколна мерка“.[1][2][3]

  • Периметар се означува со буквата L.
  • Физичка величина за периметар е должина, т.е. се мери со мерки како што се метри m, километри km, сантиметар cm, инчи, мили итн.

Формули[уреди | уреди извор]

Периметар на ΔABC e: L=a+b+c

По правило, периметарот на многуаголник се пресметува со собирање на должините на сите страни на многуаголникот.

Триаголник 3 страни = a, b и c
Квадрат, Ромб 4 страна = a
Правоаголник, Паралелограм, Делтоид 4 страни = a и b
Трапез, Трапезоид 4 страни = a, b, c и d
Правилен многуаголник n страни = a
Круг радиус = R

Забелешка: периметар на круг, т.е. должина на кружица се вика и обем.

Практична примена[уреди | уреди извор]

Периметарот и плоштината играат голема улога во денешниот свет и нивно пресметување се смета за неопходна вештина.[4]

Пример: Периметарот на правоаголна површина со страни a=3m и b=5m е:

Пример: Square half-circle.png
Квадрат + полукруг

Поврзао[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. San Diego State University (2004). „Perimeter, Area and Circumference“ (PDF). Oxford University Press. (англиски)
  2. C.Clapham, J.Nicholson (2009). „Oxford Concise Dictionary of Mathematics“ (PDF). Addison-Wesley. стр.597 (англиски)
  3. Math Open Reference. „Perimeter of a Polygon“. (англиски) интерактивен
  4. http://bro.gov.mk/docs/ispitni_programi/Matematika.pdf, стр.6

Надворешни врски[уреди | уреди извор]