Света Матрона Московска (кована пара)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Света Матрона Московска
Лице
Опачина
Поединости
Серија Икони на светци
Номин. вредност 100 денари
Метал сребро 925
Тежина 31,1 г
Димензии 30 х 45 мм
Облик правоаголен
Издадена 2017
Цена 3.800 ден.


Света Матрона Московскакована пара за колекционерски цели издадена од страна на Народната банка на Република Македонија во 2016 година.

Опис[уреди | уреди извор]

Лице[уреди | уреди извор]

На лицето, во горниот дел од монетата се прикажани Грбот на Република Македонија, натписот „100 денари“ на македонски јазик, како и годината на издавање „2017“, ознаката „Ag 925“ и масата на монетата „31.1 g“. Во средишниот дел од лицето е прикажан дел од Покровскиот манастир во Москва, каде што се наоѓаат моштите на Света Матрона Московска. Во заднината е прикажана контура на Манастирот. На долниот дел е испишан називот „Република Македонија“ на македонски јазик.[1]

Опачина[уреди | уреди извор]

На опачината, во средишниот дел од монетата е прикажана слика на Света Матрона Московска, врз основа на делото од Покровскиот манастир во Москва. Околу средишната слика се прикажани златни украси. На долниот дел од монетата е испишано: „света блажена Матрона Московска“ на руски јазик.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Кована пара за колекционерски цели: „СВЕТА МАТРОНА МОСКОВСКА". Посетено на 8 јануари 2018.