Владимирска (кована пара)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Владимирска
Лице
Опачина
Поединости
Серија Икони на Пресвета Богородица
Номин. вредност 100 денари
Метал сребро 925
Тежина 31,1 г
Димензии 30 x 45 мм
Облик правоаголен
Издадена 2016
Цена 3.800 ден.


Владимирскакована пара за колекционерски цели издадена од страна на Народната банка на Република Македонија во 2016 година.

Опис[уреди | уреди извор]

Лице[уреди | уреди извор]

На лиецто од парата, во средишниот дел е претставен приказ од Благовештението, врз основа на фреска од црквата „Св. Ѓорѓи“ којашто се наоѓа во селото Старо Нагоричане (1313-1318). Во горниот дел е прикажано името на издавачот на монетата - Република Македонија (на македонски јазик) и Грбот на Република Македонија. Под грбот е прикажана годината на издавање на монетата – „2016“. Во долниот дел од лицето е прикажана номиналната вредност – „100 денари“ и ознаката „Ag925“, како и масата на монетата – „31,1 г“.[1]

Опачина[уреди | уреди извор]

На опачината од парата, во средишниот дел е прикажан портрет на Пресвета Богородица Владимирска, врз основа на делата на Строгановската школа за иконопис (Русија, крај на XVI век). Украсите околу средишната слика, огледалната основа, ѕвездите на облеката и ореолите на Богородица и на детето Исус се позлатени. На долниот дел од монетата е претставен натписот „Владимирска“ на македонски јазик.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Кована пара за колекционерски цели: „ВЛАДИМИРСКА". Посетено на 8 јануари 2018.