Петел со ангел (кована пара)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Година на петелот - петел со ангел
Лице
Опачина
Поединости
Номин. вредност 100 денари
Метал сребро 925
Тежина 28,28 г
Димензии 38,61 мм
Облик кружен
Издадена 2017
Цена 3.500 ден.


Петел со ангелкована пара за колекционерски цели издадена од страна на Народната банка на Република Македонија во 2017 година.

Опис[уреди | уреди извор]

Лице[уреди | уреди извор]

На лицето, во средината на кованата пара се претставени Грбот на Република Македонија и натписот „2017“. Околу монетата, по должината на периметарот, се прикажани натписите на македонски јазик: „Република Македонија“ и „100 денари“.[1]

Опачина[уреди | уреди извор]

На опачината, во средината на кованата пара е прикажана слика на ангел во боја кој седи во запрежна кола влечена од петел. Ангелот е опкружен со цвеќе. Под и над средината на сликата е прикажан цветен орнамент. По должината на периметарот се наоѓа натпис „Среќна Година на петелот“ на англиски јазик.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Кована пара за колекционерски цели: „ПЕТЕЛ СО АНГЕЛ". Посетено на 8 јануари 2018.