Тркало на среќата (кована пара)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тркало на среќата
Лице
Опачина
Поединости
Номин. вредност 10 денари
Метал сребро (Ag) 999,9
Тежина 11,80 гр
Димензии 35,00 мм
Облик кружен
Раб мазен
Издадена 2018
Цена 2.400 денари


Тркало на среќатакована пара за колекционерски цели на Народната банка на Република Македонија чија номинална вредност е 10 денари.[1][2]

Опис[уреди | уреди извор]

Лице[уреди | уреди извор]

На лицето, во средината на монетата е претставен Грбот на Република Македонија. Околу монетата се претставени натписите: „РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА“ и „10 ДЕНАРИ“ на македонски јазик. Исто така, претставенa е масата на монетата „11,80g“, годината на издавање „2018“ и ознаката „Ag999,9“.[3]

Опачина[уреди | уреди извор]

Опачината на монетата има облик на старо колско тркало. Во средината е претставена копија од опачината на златната римска монета ауреус со божицата Фортуна Августа со натписите: „ФОРТУНА“ и „АВГУСТА“. Околу монетата е претставен натписот: „ТРКАЛО НА СРЕЌАТА“ (на англиски и на руски јазик).[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Соопштение на НБРМ“. 27 март 2014. Посетено на 8 јануари 2018.
  2. „НБРМ ги промовираше кованите пари за колекционерски цели“. 1 август 2014. Посетено на 8 јануари 2018.
  3. 3,0 3,1 „Кована пара за колекционерски цели: „Тркало на среќата". Посетено на 8 јануари 2018.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]