Тркало

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тркало од раното железно доба, Национален музеј на Иран

Тркало или коло — тркалезен предмет, односно предмет во облик на диск, кој е најважниот дел од повеќето средства за лесен пренос и превоз, поради малото триење при движењето.

Постар збор што се користел е коло, па оттаму потекнува зборот кола, како транспортно средство.

Механика[уреди | уреди извор]

Борна кола со мазги, Сумерска цивилизација, околу 2600 г. п.н.е.

Тркалото е споено со осовина на еден од двата начини: или осовината е неподвижна, а тркалото се врти или и осовината и тркалото се цврсто споени и заедно се вртат, а неподвижен е делот на возилото.

Како и да е, постои место каде што се спојуваат делот што се врти со неподвижниот дел. Тој дел се вика лежиште. Во тој дел се случува триењето и се создава силата на отпорот.

Историја на тркалото[уреди | уреди извор]

Пронаоѓањето на тркалото се смета за едно од најважните достигнувања во развојот на човековата цивилизација. Многу истражувачи тврдат дека се појавило во 5. милениум п.н.е. и дека е поврзан со откривањето на грнчарското тркало, односно грнчарското колце.

Тркалото како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Тркало што се врти“ (англиски: Spinning Wheel) — песна на американската џез-рок група Blood, Sweat and Tears од 1968 година.[1]
  • „Медицинско тркало“ (англиски: Medicine Wheel) — песна на британската рок-група Килинг џоук (Killing Joke) од 1996 година.[2]
  • „Огнени тркала“ (англиски: Wheels Of Fire) — албум на британската рок-група Крим (Cream) од 1968 година.[3]
  • „Химна за големото тркало“ (англиски: Hymn Of The Big Wheel) — песна на британската група Масив Атак (Massive Attack) од 1991 година.[4]
  • „Тркало“ (англиски: The Wheel) — албум на британската рок-музичарка ПJ Харви (PJ Harvey).[5]
  • „Тркала“ (англиски: Wheels) — песна на американската кантри-група The Flying Burrito Bros од 1969 година.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

Предлошка:Механика-никулец