Прејди на содржината

Превозно средство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оваа статија е дел
од темата Транспорт
Средства и начини...

Бродски
Воздухопловство
Железнички
Животински-придвижуван
Патен
Човечки-придвижуван

Поврзано...
Теми | Портал

Превозно средство (или сообраќајно средство) е општ поим за разните видови на транспорт за превоз на луѓе и товар.

Кога при едно патување се користи повеќе од едно превозно средство, патувањето нарекува „повеќеначинско“ (или „мултимодално“).

Компоненти на превозот[уреди | уреди извор]

Превозот се состои од следниве компоненти:

Примери за превозни средства[уреди | уреди извор]

Светска споредба на најважните превозни исредства[уреди | уреди извор]

На ниво на цалиот свет најкористено превозно средство е Автомобилот (16,000 милијарди патнички km), по што доаѓа Автобусот (7,000), Возд. сообраќај (2,800), Железница (1,900) и градски железници (250) [1] Архивирано на 11 октомври 2010 г..

Најкористениот начин на превоз на товар (стока) е преку Море (40,000 милијарди тони km), по што доаѓа сувоземниот Пат (7,000), Железницата (6,500), Нафтоводи (2,000) и Речен сообраќај (1,500) [2] Архивирано на 11 октомври 2010 г..

ЕУ 15 САД Јапонија Цел свет
БДП по глава на жител (€) 19,000 28,600 22,300 5,500
Патнички km по глава на жител [3] Архивирано на 11 октомври 2010 г.
Приватен автомобил 10,100 22,700 6,200 2,700
Автобус 1,050 870 740 1,200
Железница 750 78 2,900 320
Воздушен (домашен освен Цел свет) 860 2,800 580 480

Поврзано[уреди | уреди извор]