Чамец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Чамец е пловно средство дизајнирано за да се обезбеди премин преку вода. Обично оваа вода ќе биде езеро или вода во заштитена крајбрежна област. Сепак, постојат китоловни чамци дизајнирани да бидат спуштени и управувани од поголем брод по морињата. Во морнарскиот лексикон чамец е пловно средство доволно мало да биде носено од страна на брод. Чамци се применуваат за:

  • Превоз
  • Спорт, на пр. рибарење
  • Извршување технички работи