Терминал

Од Википедија — слободната енциклопедија
DEC VT100, компјутерски терминал со широка емулација

Терминалот се состои од тастатура и монитор. Терминалот може да биде приклучен на сметачот со кабел или со модем и телефонска линија ако е многу оддалечен од него. Тој се користи за интерактивна работа со сметачот.

Денешните терминали се наречени работни постојки кои имаат големи можности, бидејќи се опремени со моќни обработувачи и со големо внатрешно памтење. Наоѓаат голема примена на аеродромите, во банките, во индустријата итн.