Портал:Транспорт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Добредојдовте на Портал транспорт Nuvola apps ksysv.png Transport-slika.jpg

уреди   

Избрана статија

Логото на ЈСП Скопје

Јавното Сообраќајно Претпријатие „Скопје“ (скратено ЈСП Скопје или само ЈСП) е претпријатие за јавен превоз во Скопје, главно во таа дејност во градот, а и најголемото во Република Македонија со 70 милиони патници превезени во 2006 год. и 1400 вработени. Во рамките на препријатието спаѓа и подружницата ЈСП Турс, кое е препријатие за туристички и меѓуградски превоз.

Пред основањето на ова препријатие, автобускиот превоз во Скопје бил најпрвин во рацете на приватни сопственици на поединечни автобуси (1920-ти), а од 1934 било формирано поголемото Вардарско автобуско претпријатие (ВАП).

Јсп СКОПЈЕ е основано по решение на Извршниот народен одбор на град Скопје од 1947 на 17 јануари 1948 како „Градско сообраќајно претпријатие“. Работата започнала со седум автобуси и од марката ГАС и 15 возачи. Во првата година на работење биле превезени 375,000 патници. Прочитајте повеќе

уреди   

Дали сте знаеле...

  • ... дека првиот патнички авиолет во Македонија е изведен во 1928 година?
  • ... дека првото метро во Европа е изградено под градот Лондон, што претставува и прво метро во светот, но првото метро во континентална Европа е изградено под градот Будимпешта?
  • ... дека стандардната ширина на колосекот на една пруга е 1435 mm?
уреди   

Избрана слика

NewClassGenesis.jpg
Анимација на предвидениот изглед на бродот „Оаза на морињата“ кој со завршувањето на изградбата (2009) ќе биде најголемиот патнички брод на светот.
уреди   

Категории

Не е пронајдена категорија Транспорт
уреди   

Работи кои може да ги направиш

NaodW29-nowiki286369b71e7b327900000001

Еве неколку работи кои се потребни: :