Трамвај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Трамвај 120N во полскиот главен град Варшава

Трамвај (од англиски: tram = вагон, вагонетка и way = пат, името доаѓа од вагонетките за превоз на јаглен во шахта во Велика Британија) — релсово сообраќајно средство, вид уличен јавен превоз, обично на електрична влечна сила се користи најчесто во градовите за превоз на патници во одреден правец.

Историја[уреди | уреди извор]

Трамваите почнале да функционираат во првата половина на 19 век, а електричните - на крајот на 19 век. Во периодот меѓу двете светски војни започнал нивниот пад, но од крајот на XX век се забележува значително зголемување на популарноста на трамваите. Во Сан Франциско, Калифорнија (САД) бил лансиран првиот кабелски трамвај во светот, во 1873 година.

Видови трамваи[уреди | уреди извор]

Трамвај во Касел

Повеќето трамваи користат електрична струја, добиваат преку контакт мрежа со помош на токоприемници (пантографи), но има и трамваи со напојување од трета шина, како и трамваи на батерии. Покрај електрични, има и трамваи влечени од коњ, кабелски трамваи и дизел-трамваи. Во минатото имало парни трамваи, како и трамваи влечени од мулиња и зебри.

Трамваите можат да се класифицираат исто како градски, меѓуградски, санитарни и товарни.

Трамвајот како мотив по уметноста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 26-28.