Прејди на содржината

Наталија (кована пара)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Наталија
Лице
Опачина
Поединости
Серија Ден на Ангел
Номин. вредност 100 денари
Метал сребро 925
Тежина 28,28 г
Димензии 30 x 50 мм
Облик јајчест
Раб мазен
Издадена 2015
Цена 3.500 ден.


Наталијакована пара за колекционерски цели издадена од страна на Народната банка на Република Македонија во 2015 година.

На лицето од парата е прикажан ангел наведнат над дете во моментот на крштевањето. Претставени се обоени, златни ѕвезди околу ангелот и три свеќи околу детето. Во средишниот дел на лицето на монетата е прикажан грбот на Република Македонија. На десната страна, по должината на периметарот, се прикажни натписите: „Република Македонија“ и „100 денари“ на македонски јазик, како и годината на издавање „2015“.[1]

На опачината од парата, во средишниот дел од монетата е претставена слика на Света Наталија од Никомедија, ранохристијанска маченичка, сопруга на маченикот Адријан Никомедијски. На долниот дел е прикажана црквата на светиот маченик Адријан и преподобна Наталија, која се наоѓа на бреговите на реката Кама во Русија. На десната страна е прикажано семејство ежови, симбол на името на Наталија. На левата страна е вметнат црвен кристал „сваровски“, кој го претставува среќниот камен на Наталија (хелиотроп - крвав камен). На десната страна е напишано името „Наталија“ (на македонски и на руски јазик), а на левата страна се прикажни натписите: „Ден на Ангел“ (на македонски) и ознаката „Аg 925“.[1]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. 1,0 1,1 „Кована пара за колекционерски цели: „НАТАЛИЈА". Посетено на 8 јануари 2018.