Водолија (кована пара од 2015 година)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Водолија
Лице
Опачина
Поединости
Серија Хороскопски знаци
Номин. вредност 10 денари
Метал сребро 925
Тежина 21 г
Димензии 35 x 45 мм
Облик јајчест
Раб мазен
Издадена 2015
Цена 2.700 ден.

Водилијакована пара за колекционерски цели на Народната банка на Република Македонија, дел од серијата за ковани пари „Хороскопски знаци“. Нејзината номинална вредност е 100 денари, а цената 2.800 денари. Одлуката за издавање на парата била донесена во 2015 година.

Опис[уреди | уреди извор]

Лице[уреди | уреди извор]

На лицето од парата е прикажана украсна композиција како симбол на времето, врз основа на Сонцето, Месечината и ѕвездите коишто го опкружуваат песочниот часовник. Сонцето е насликано со злато на вметнато, сино, тркалезно кобалтно стакленце. Прикажан е грбот на Република Македонија, симболите на осумте планети од Сончевиот Систем, натписите: „Република Македонија“ и „10 денари“ на македонски јазик, како и годината на издавање „2015“ и ознаката „Ag925“.[1]

Опачина[уреди | уреди извор]

На опачината од парата е прикажан портрет на водолија како носи стомна со вода на рамото и соѕвездие коешто му одговара на хороскопскиот знак Водолија, насликано на вметнато кобалтно стакленце и опкружено со украс. На долниот дел се прикажани симболот на хороскопскиот знак „Водолија“ отпечатен на стомна и името на хороскопскиот знак на латински јазик. Одредени елементи на релјефот се насликани со злато.<ref name="НБРМ">

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Кована пара за колекционерски цели: „ВОДОЛИЈА". Посетено на 8 јануари 2018.