Разговор со корисник:Kiril Simeonovski/2008

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија

Архива/2008  · Архива/2009/1  · Архива/2009/2  · Архива/2009/3  · Архива/2010/1  · Архива/2010/2  · Архива/2011/1  · Архива/2011/2  · Архива/2012

Празно место после интерпункциски знак[уреди извор]

Би сакал да ви укажам дека правилно е после секој интерпункциски знак (точка, запирка, прашалник, извичник, двоточка, точка запирка и сл.) се остава едно празно место. Иначе ги имате моите пофални зборови за уредувањата кои ги правите во последно време во врска со статиите посветени на Далај Лама. Само напред.--brest 17:40, 14 мај 2008 (UTC)

математика?[уреди извор]

На својата страна си напишал дека интерес ти е математиката. Математичар си? :))))) Или? Поздрав! --Филип 10:50, 24 мај 2008 (UTC)

Неколку работи[уреди извор]

Си ја создал статијата Гусар, но и статијата Приватер, и двете со иста содржина. За еден поим треба да постои само една уникатна статија, и тоа со името што најчесто се користи. Сите други имиња што го означуваат тој поим треба да пренасочуваат кон таа статија. Во случајов, „Приватер“ треба да пренасочува кон „Гусар“. Тоа се прави многу едноставно: само додади го следново на статијата „Приватер“:

#REDIRECT [[Гусар]]

Со ова, „Приватер“ ќе пренасочува кон „Гусар“.

Друго: добро е што додаваш интервики врски на секоја статија, но забораваш да додадеш и интервики до англиската статија (пример, вака: [[en:Privateer]] ). Исто така, треба да додадеш и македонско интервики на англиската статија ( [[mk:Гусари]] ). Со тоа им овозможуваш на ботовите да го додадат македонското интервики на сите верзии за таа статија.

Уште нешто: на статиите никогаш не треба да се пишува целиот код на една навигациона кутија, туку се користат шаблони. На пример, содржината од шаблонот en:Template:Pirates си ја превел и си ја внесувал на разни статии, но таа содржина треба да си стои во шаблон, па тој шаблон да се трансклудира. Од сега, користи го шаблонот {{Пирати}}, а ако во иднина имаш потреба од некој друг шаблон и не знаеш како да го направиш (а си ја превел содржината :D), само кажи ми, ќе го направам јас.

Ако нешто не ти е јасно, слободно прашај ме! Поздрав. --iNkubusse A? 14:39, 26 мај 2008 (UTC)

Јас ја започнав статијата, ете --> Летни олимписки игри 2008. Добра идеја, ама тоа со часовникот што ќе одбројува, немам поим како ќе се реализира. Се обидов да најдам некоја убава слика од Заедничката ризница, ама сите се некако посрани и ниедна не ми се допадна. А за „дали сте знаеле“ рубриката, може да докопаме некои интересни факти. Инаку, да ја направиме оваа статија избрана на насловната некаде во јули, или пак неделата пред олимпијадата нема да биде лоша идеја. Ајде, поздрав. --Brainmachinewtf? 01:37, 24 јуни 2008 (UTC)

Видов дека се интересираш за олимпијада. До некаде успеав да го средам шаблонот. Сега кога ќе ја правиш следната олимпијада на шаблонот најгоре не треба ништо да преведуваш и пишуваш, зошто тој самиот автоматски ја памти олимпијадата. Само треба да се напише кој на отворил. Само треба да ги допреведам шаблоните за градови домаќини и држави и стадионите. Уште нешто. Дали си заинтересиран да се направи еден портал на олимписките игри во брзо време. Зошто еве оваа у пекинг ќе не претрка. Гледам дека таму функционира одбројување и сл. Би било интересни да има и на македонски. поздрав--Raso mk 15:53, 25 јуни 2008 (UTC)
Еј види го ова: Шаблон:Претседатели на МОК. Го направив и ставај го кај претседателите. позз--Raso mk 18:51, 25 јуни 2008 (UTC)

За олимписките статии[уреди извор]

Ѕвезда за олимписки ентузијазам
Мала награда за потполнувањето на олимписките статии. Среди ги сите! Brainmachinewtf? 22:03, 8 јули 2008 (UTC)

Здраво[уреди извор]

Ако треба помош за уредување на твојата корисничка страна, слободно повикај. Се најдобро и поздрав!--MacedonianBoy 23:47, 16 јули 2008 (UTC)

Не подигнувај веќе слики[уреди извор]

Ќе те замолам да не подигнуваш повеќе слики на кои не им го знаеш изворот. За сите потреби за слики, побарај помош од некој поискусен уредувач. --Brainmachinewtf? 14:18, 18 јули 2008 (UTC)

Re:Молам за мал совет[уреди извор]

Не може така, сликите кои се наоѓаат на интернет 90% се неслободни и не можеме да ги користиме, освен ако се незаменливи и можеме да ги користиме под праведна употреба. Малце е комплицирано. Секогаш првин барај слики во Заедничката ризница, таму се сите слободни, а ако не можеш да ја најдеш саканата слика, слободно контактирај ме и јас ќе ти ја средам. Може ли така? --Brainmachinewtf? 12:28, 20 јули 2008 (UTC)

Предлог[уреди извор]

Добра ти е идејата со знамето, ама јас би ти предложил ако сакаш повлечи го знамето и наместо тоа стави го стадионот на отворањето на Олимпијадата. Мислам јака е сликата. Поздрав--MacedonianBoy 22:54, 31 јули 2008 (UTC)

Го видов проектот добар е ми се допаѓа а и порталот е супер. Нема проблем, би бил дел од проектот и би придонесувал на него (некои ситни промени бидејќи за статии имам премногу работа со проектот за јазици). Кога ќе имам идеја некоја за проектот или за порталот ќе стапиме пак во контакт. Поздрав и добра ти е идејата- знамето на порталот нека седи --MacedonianBoy 23:12, 31 јули 2008 (UTC)

Во врска со знамето, па тоа е само обичното државно знаме кое е скриенео позади логото од вики. Каква слика сакаш, таква можеш и да ставиш. А како предлог да се става за државни празници мислем дека идејата е брилијантна. Позз--Raso mk 17:06, 4 август 2008 (UTC)

Тирренские языки[уреди извор]

Буду благодарен за помощь в переводе статьи "Тирренские языки", взамен могу чем-нибудь помочь тоже. --Dmitri Lytov 11:34, 5 август 2008 (UTC)

ПОР:ОИ на ГС[уреди извор]

Се снајде ли со врската на олимпискиот портал на главната страница? Бидејќи гледам дека има линк. Brainmachinewtf? 16:01, 7 август 2008 (UTC)

ВП:ВЕСТИ[уреди извор]

Еј, јас одново ја напишав содржината на Википедија:ВикиПроект Вести‎, определувајќи дека целта ни е пишување на статии за важни актуелни настани, притоа нагласувајќи дека Википедија е енциклопедија, а не дневен весник. Мислам дека тоа треба да го истакнеме и да го имаме на ум при работата (на статиите кои ќе ги пишуваме да не им даваме поголемо значење во споредба со другите информации). Разгледај што направив, ќе сфатиш како ќе функционира целата работа. Сега уште да почнеме со работа и да видиме како ќе го осмислиме порталот. Поздрав, Brainmachinewtf? 02:18, 10 август 2008 (UTC)

Браво за порталите[уреди извор]

Слушај, имаш талент за правење портали. Знаеш што, ќе треба да направиме листа на основни портали - на пр. општество, технологија, култура и нивни поважни поттеми и да ги направиме еден по еден за да имаме врски на главната страница до портали, а не до категории. Тоа ни е во иднина за сработување, а пред тоа имаме уште 1 куп други обврски. Средувањето на порталите ни е во истата категорија за лансирање на нова главна страница, исто како ВП:ВЕСТИ. Поздрав. Brainmachinewtf? 22:45, 12 август 2008 (UTC)

{{{1}}}
За методичност во работата околу креирањето на нови портали Доделил
--brest 07:38, 13 август 2008 (UTC)

A small assignment, 007[уреди извор]

Имам 2 порачки за тебе: Портал:Општество и Портал:Наука. Плаќам во награди. Оди! Brainmachinewtf? 22:32, 14 август 2008 (UTC)

Great job, 007 за Портал:Наука и Портал:Општество. Еве ти едно колаче :) --М 00:45, 16 август 2008 (UTC)

Страници за разговор и архиви[уреди извор]

Те молам не пишувај коментари/одговори во архивирани страници. Зборувам за оваа твоја измена на Разговор со корисник:Brainmachine/Архива 3. Секогаш одговарај само на сегашните страници, никогаш во архиви. Ете што пишува на врвот на страницата:

Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.

Затоа внимавај во иднина. Инаку, за портал Наука содржината нека биде за сѐ, отприлика за Категорија:Наука. Ова нека ни бидат скроз општи портали. Поздрав и продолжи со добрата работа. А уште стои договорот, плаќам во награди. ;) --Brainmachinewtf? 16:05, 15 август 2008 (UTC)

Статии за митологијата[уреди извор]

Здраво! Митологијата е доста интересна тема и навистина треба да имаме добри статии, и секако дека ќе се трудам да бидам што е можно поактивен. Сега на почеток ќе гледам да ја ставам инфокутијата за старогрчка митологија кај сите статии на таа тема, па и да ги надополнам оние кои се само никулци. Се надевам дека добро ќе соработуваме. Поздрав.Bloomwood 17:00, 16 август 2008 (UTC)

Извини што те претркав но не знав, да знаев дека си сакал ќе ти оставев тебе. Ај за нареден јубилеј ти ќе направиш се надевам за 25 000. Поздрав НБРМ23:10, 22 август 2008 (UTC)

Мечување[уреди извор]

Па колку што мене ми е познато, спортот се нарекува „мечувалство“, а самиот чин „мечување“ (сигурно не би било „мечувалење“:). Но бидејќи, мечувањето е глагол, а не поим (именка), соодветно е да се употреби „мечувалство“ кога се зборува за спортската дисциплина, а „мечување“ кога е било какво мечување (на пр. витешко). Впрочем клубовите во Македонија се нарекуваат „мечувалски“, а не „мечувачки“ токму од оваа причина. --Б. Јанкулоскиразговор 00:19, 3 септември 2008 (UTC)

За предлогот[уреди извор]

Здраво Кирил. Ми се допаѓа вашата намера во врска со неотфрлањето на анонимните корисници. Тоа би било одлично. Boyan 13:24, 4 септември 2008 (UTC)

User page...[уреди извор]

Hi, i don't know Macedonian. Can you help me? My page is true? I'm waiting to yuor help, Thanks... ZoRCoCuK 20:07, 5 септември 2008 (UTC)

Thanks for your help again, May it be easy!.. ZoRCoCuK 06:01, 6 септември 2008 (UTC)

:ре За Тибет и тибетански будизам[уреди извор]

Извини што не ти одговорив веднаш ама еве сега вака. Тибет и целата историја заслужува да има портал на википедијава. Вики проект е потешко, бидејќи требаат повеќе уредувачи да работаат и само за таа тема да пишуваат статии. Ако можеш среди едно порталче, а јас ке се погрижам за некои географски статии и антропологија. позз--Raso mk 17:42, 7 септември 2008 (UTC)

Crnogorac 123[уреди извор]

Hvala,ja cu da vam pomognem oko Crne Gore i njene istorije,svakako cu se drzat vasih pravila ! Pozdrav ! --Crnogorac 123 12:39, 13 септември 2008 (UTC)

еј здраво, убав терк си ми оставил, ама мислам дека тоа може да се употреби за некои други книги, преводи (ете таму има дел наслов на оригиналот и слично) поздрав 13. септември 2008 година, 14:41 GMT виолетова

Добредојде шаблони + ВП:ВЕСТИ[уреди извор]

Здраво, Кирил. Те молам не заборавај да ги субституираш шаблоните за добредојде, ете вака: {{subst:добредојде2|Kiril Simeonovski}} и поставувај го тој шаблон само на корисници кои веќе дале придонес (оти има многу кои само онака се регистрираат). Оди во твојата листа на придонеси и субституирај ги оние шаблони кои си ги пропуштил. Нема потреба од потпис, шаблонот тоа го прави автоматски.

Исто така, јас ја направив последната ревизија на мојот предлог за редизајн на главната страница; сметам дека сега е добар момент да проработи ВП:ВЕСТИ — ајде да почнеме да пишуваме статии. --Brainmachinewtf? 15:49, 14 септември 2008 (UTC)

Thanks brother. Само напред и ти! Поздрав НБРМ10:56, 16 септември 2008 (UTC)

Иницијатива[уреди извор]

Иницијатива
         Здраво, Kiril Simeonovski/2008!
Како што веќе можете да видите, се приближуваме кон бројот 20 000 статии и како резултат на тоа Ве информираме за следната иницијатива. Имено, дорбредојдени би биле Вашите уредувања за создавање нови статии според зададените стандарди на Википедија со што за кратко време би ја достигнале саканата цел. 20 000 статии ни се неопходни за започнување на Википедија:ВикиПроект Вести и за понатамошна успешна афирмација на македонскиот јазик и македонската Википедија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

НБРМ18:38, 16 септември 2008 (UTC)

епа супер, и јас почнав некои па ќе продолжам и понатака. Се надевам ќе успееме. Поздрав -- MacedonianBoy  Oui? 22:08, 16 септември 2008 (UTC)

И јас го делам истото мислење. Без иницијатива за правење на нови статии мислам поспоро ќе ни оди работава. Секоја нова идеја е добредојдена и се надевам дека ангажманот за достигнување на 20 000 ќе ни се исплати. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 17:37, 17 септември 2008 (UTC)

Ма не воопшто не ми смета. Односно можеш да го вратиш за да се посмееме. Јас само прашав во што е работата ништо друго. Што се однесува до мене, слободно ставајте такви ствари, закон се. Поздрав -- MacedonianBoy  Oui? 18:40, 18 септември 2008 (UTC)

Мејк уан[уреди извор]

Шаблонот е скроен!!!! Стартуј со еден портал, па после да удриме по неколку десетина статии,а??? позз--Raso mk (разговор) 21:18, 18 септември 2008 (UTC)

Супер. Веднаш се фаќам на работа.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:24, 18 септември 2008 (UTC)
И јас сум тука кога се работи за будизам. Ќе помогнам и јас околу статиите. BTW Чиле не призна под уставно име :) -- MacedonianBoy  Oui? 21:29, 18 септември 2008 (UTC)
Фала за подршката. Добро е најпрвин да се уредуваат статиите од шаблонот. Тие се основа.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:30, 18 септември 2008 (UTC)
ОкГотов е порталот: Портал:Будизам. Може да започнеме со уредување на статии.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:22, 18 септември 2008 (UTC)
Данкешен--Raso mk (разговор) 22:23, 18 септември 2008 (UTC)
Секоја чест. Брз си нема што. Поздрав и јас почнав да ја правам статијата за будизам од почеток -- MacedonianBoy  Oui? 22:25, 18 септември 2008 (UTC)

Здраво[уреди извор]

Здраво и од мене. Ќе се зачленам, нема проблем но би сакал да се договориме околу новите статии за тоа кој што би пишувал или уредувал. На Tomsaso веќе му напишав и чекам од него одговор за уредувањето. Затоа најдобро би било договор околу уредувањето за да не се преповтараме. Мислам дека нема да ми биде проблем ти или тој први да бирате. Позз и белки ќе ја “управиме“ економијата--Астрион (разговор) 15:32, 19 септември 2008 (UTC)

Добро тогаш од утре ќе започнам да уредувам за пари па надол. Ако има проблем околу ова пиши--Астрион (разговор) 15:46, 19 септември 2008 (UTC)

За ВП Македонија[уреди извор]

Само што сакав да ти спомнам. Види го ова. Треба да се работи. Ако сакаш стави секции како македонски институции и некоја за македонските етнолошки области. Сакам мив детално да ги разработам. GO GO GO --Raso mk (разговор) 18:14, 19 септември 2008 (UTC)

Ќе биде. Мислам дека овој портал ќе вроди со плод. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:16, 19 септември 2008 (UTC)
Па би требало. Една ни е Македонија, а колку е мизерна на Википедија. Треба баш секое ќоше да биде спомнато.--Raso mk (разговор) 18:24, 19 септември 2008 (UTC)
Планирам најгоре како нсалов да напишам Македонија е се што имаме, само да не налета на негативни реакции.Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:27, 19 септември 2008 (UTC)
Па не верувам дека некој од другиве корисници имо своја резервна Македонија.--Raso mk (разговор) 18:33, 19 септември 2008 (UTC)

Транскрипција на кинески имиња и поими[уреди извор]

Здраво. Видов дека те буни системот пин-јин на транскрибирање на кинеските имиња кој официјално се користи на англиските (и други) статии. Токму за оваа цел постои статија Македонска транскрипција на кинескиот јазик каде се дава транскрипција на секој слог од пин-јин (англискиот латиничен систем како што стои на статии) во македонски. Пин-јинот во главно не се чита како што изгледа, бидејќи го имаат правено кинези, а не англичани :) Бидејќи секое име се состои од еден до два, (или поретко) три слога, секој од нив треба да се погледне во таблицата за македонско транскрибирање и да се состави според правилата. Слоговите не се тешки за препознавање, а покрај тоа можеш првите неколку буви да ги побараш со Ctrl+F и ќе ти го даде бараниот слог. Потоа остатокот е лесен, т.е. тоа е автоматски другиот слог. Поздрав и со среќа користење --Б. Јанкулоскиразговор 12:05, 20 септември 2008 (UTC)

Блокиран бројот на статии[уреди извор]

Здраво! Гледам дека си моментално уклучен па затоа ти пишувам тебе. Забележав дека бројот на статии на Википедија е ист 19.221 од пред неколку дена, и покрај тоа што се пишуваат нови. Да не има можеби некаква врска со новиот изглед на главната страна или пак се бришат некои др.статии па бројката е статична? Поздрав! Andreina (разговор) 17:19, 26 септември 2008 (UTC)

Блокиран бројот на статии[уреди извор]

Здраво! Гледам дека си моментално уклучен па затоа ти пишувам тебе. Забележав дека бројот на статии на Википедија е ист 19.221 од пред неколку дена, и покрај тоа што се пишуваат нови. Да не има можеби некаква врска со новиот изглед на главната страна или пак се бришат некои др.статии па бројката е статична? Поздрав! Andreina (разговор) 17:19, 26 септември 2008 (UTC)

За порталите[уреди извор]

Баш радо би се зачленал и би ти помогнал. Ама сум релативно понов корисник и не ми е се баш најјасно така да може и грешки ќе правам. Ама со текот на времето ќе се научам. Инаку овој период сум приватно зафатен ама од кај 15-ти октомври ќе можам и поактивно да се вклучам за да ја потсредиме малце википедијава. поздрав --DJ LoPaTa (разговор) 15:13, 2 октомври 2008 (UTC)

пс. како да започнам нов портал и да ги одберам боите и изгледот?

Дали може да се промени големината на воведот зошто ми ги пробива другите кутии?

Цариград или...[уреди извор]

Англиската е Fall of Constantinople, руската “Падение Константинополя“, италијанската “Assedio di Costantinopoli (1453)“... Нема проблем ако сакаш низ цела википедија нека биде Цаериград но сепак сметам дека доколку се зборува за Цариград се повеќесе смета на Османлиското царство, и бидејќи градот во Византија се нарекува Константинопол а бил превземан од селџуците, сметам дека Падот на Константинопол е подобар наслов, но како админи одлучи ти. Поздрав--Астрион (разговор) 16:05, 5 октомври 2008 (UTC)

Ни најмалку, тука сме да ја унапредуваме нашава википедија и да се поправаме кој каде греши. Позз--Астрион (разговор) 16:15, 5 октомври 2008 (UTC)

Честитки[уреди извор]

Честитам администраторе :) --Милош (разговор) 01:35, 12 октомври 2008 (UTC)

Благодарам.
Сакам да им се заблагодарам на сите корисници на Википедија на македонски јазик кои ме поддржаа во изборот за администратор. Но, сепак има уште многу да се работи... —Претходниот непотпишан коментар е додаден од Kiril Simeonovski (разговорпридонеси) 03:54, 12 октомври 2008
Честито и од мене. :D И не заборавај да се потпишуваш на страници за разговор! Ах, бре администраторе, хахаха :P :P :P --Brainmachinewtf? 02:06, 12 октомври 2008 (UTC)

Ај честито :)) Boyan (разговор) 09:29, 12 октомври 2008 (UTC)

Честитки за твојот администраторски статус, :) извини ама со мало задоцнување. Ти посакувам плодна работа на википедија.--brest (разговор) 18:41, 18 октомври 2008 (UTC)

Здраво! Најпрво честитки и успешна работа како админ. Нема проблем ќе ти помагам и јас во Проектот, добра е идеата и мислам дека така ќе имаме координација при уредувањето. Ако имаш и некоја нова идеја слободно кажи да ја прокоментираме и реализираме. Поздрав -- MacedonianBoy  Oui? 16:38, 16 октомври 2008 (UTC)

Благодарам за честитките и ќе те известам за сѐ што ќе ми дојде на ум. Ајде сега наскоро и тебе администратор ќе те правиме. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:53, 16 октомври 2008 (UTC)


едно прашање[уреди извор]

Бидејќи утре е национален празник, јас веќе подготвив една статија за денот. Значи поентата ми беше да прашам некој администратор дали ќе може да се стави за избрана така преку ред само да стои на утрешниот ден? Мислам дека статијата е ок и ги задоволува нормите за избрана статија. позз--Raso mk (разговор) 18:11, 22 октомври 2008 (UTC)

НЕ МОЖЕ! И тоа само затоа што постои договорена и почитувана процедура за избор на избрана статија. Предлогот за пригодна статија по повод празникот можел да оди на време (како други претходно: евр. првенство, олимпијада, 8.септември, ...), и да се ИЗГЛАСА. --Црноризец (разговор) 22:38, 22 октомври 2008 (UTC)
После свадба нема тапани. Можеше пред тоа да речеш. Сега нека седи така. Ќе издржиш 22 часа со таа статија. Не е тешко и почитувај го празникот, без разлика на твоите идеолошки сфаќања.--Raso mk (разговор) 22:41, 22 октомври 2008 (UTC)
Кирил, го одобри ли ти ова?! Да знаеш дека е ПОГРЕШНО. Јас ја вратив назад сицилијанската одбрана како избрана. Избраните статии не се само нешто што се става на главната страница, тие го претставуваат нашиот најдобар труд за кој заедно сме придонеле и за кој заедно сме дале согласност дека е најдобар, т.е. избран. Вакво нешто да не се повтори. --Brainmachinewtf? 01:48, 23 октомври 2008 (UTC)

Една мала награда за почит[уреди извор]

Јас Корисник:SmartM&M, доделувам Вики крилја за отворени многу портали и за многуте придонеси на википедија на Корисник:Kiril Simeonovski

Знам дека не сум доволно искусен корисник и знам дека не ме знаеш кој сум но сепак сум видел дека придонесуваш многу на Википедија и дека заслужуваш и повеќе од ова. Се надевам дека вреди наградава иако е дадена од обичен корисник позз. --Макс(разговор) 17:02, 23 октомври 2008 (UTC)

Шаблонот е готов[уреди извор]

... иако многу статии треба да се состават, сè уште ги немаме... (не знам како да ти оставам овде линк или нешто, а да не се појави сликичката... слободно избриши ја ако ти смета откако ќе ја видиш. Поздрав, Корисник:Виолетова 22:40, 23 октомври 2008

Прашање[уреди извор]

Имам ваква идеја: повеќето статии кои фалат на македонски за поими од окултизмот, а кои додека ги скоцкам сите како што треба ќе помине повеќе време, дали не е проблем ако ги започнам сите со по неколку реда (слика евентуално) и да го ставам она - `никулец`? Идејата ми е да не стојат со црвена боја дека не постојат, па со време ќе бидат средени сите. Поздрав Корисник:Виолетова 11:06, 25 октомври 2008

Здраво[уреди извор]

Фала најпрво за награда, thanks a lot баш ми е драга поради тоа што е посветена за Монголија. Да ти кажам, незнам кој го направил порталот, (мислам дека ти), но ме претркал. Имено сакав неделава да видам дали има и ако нема направено портал да направам за Монголија, но сепак сега е супер зошто имам една работа помалку. И уште еден предлог, не би бил подобар порталот ако преовладуваат националните бои на Монголија? Јас ќе пробам па кажи за коментар. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 10:35, 25 октомври 2008 (UTC)

Предлог: „Википедија: Рецензија“ и систем за оценување на квалитетот на статиите[уреди извор]

Здраво! Те повикувам да го разгледаш овој предлог. Прашањето е отворено за дискусија. Благодарам, Brainmachinewtf? 11:42, 25 октомври 2008 (UTC)

Мал предлог[уреди извор]

Ај те молам ако сакаш да ја вметнеш таа функција nowiki во шаблонот Вики симболи, тој што е под местото за опис кога се уредува статија. Ја нема а корисна е. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 23:04, 25 октомври 2008 (UTC)

Ок Готово — Јас го средив тоа :) --Brainmachinewtf? 10:11, 26 октомври 2008 (UTC)

Ај и тебе[уреди извор]

Уметничка звеѕда
Една фина уметничка ѕвездичка за фините работи што ги правиш --Raso mk (разговор) и  MacedonianBoy  Oui? 23:19, 25 октомври 2008 (UTC)
Бидејќи Рашо веќе обезбедил награда и за тебе и ме претркал и јас се приклучувам кон наградат (да не редиме сега многу награди во една вечер).


Блокирање[уреди извор]

Ај уште еднаш да прашам: кој ми ги блокира "на денешен ден" и "дали сте знаеле" на гл. стр. кога и онака речиси само јас ги уредував?!? --Црноризец (разговор) 02:37, 28 октомври 2008 (UTC)

Оддржување[уреди извор]

Оддржување како таков збор не постои во македонскиот јазик. Имам правопис до мене па го проверив :) Значи е со едно д, и во двата случаи. Проверено.

гитардэмон  говори со мной  14:05, 28 октомври 2008 (UTC)

Did you just protect Старомакедонска азбука with the justification of "frequent spam"? [1] This is strange, since the article has not been the object of spam ever. I want to believe that this is not the case, but it sure looks more like you protected it in order to prevent me from bringing forward a good-faith NPOV concern and a copyvio complaint.

You also failed to give any justification for your removal of the deletion notice. If you are of the opinion that this article is not a copyvio, please explain to me why. Also, why have the images not been deleted yet? Those are most definitely copyvios, and have fraudulent authorship tags; the uploader needs to be blocked for lying about them (not for the first time, I may add.)

I expect administrators in this place to be faithful to the principles of ВП:НГТ, ВП:БОЛД, Википедија:Авторски права, even when I come here as an outsider who doesn't speak the language, and even when my intervention goes against the interests of a favourite national POV meme in this place. My experience so far has been more that of administrators using their powers to stonewall in defense of their national POV. I don't take kindly to that. Future Perfect at Sunrise (разговор) 12:36, 31 октомври 2008 (UTC)

Здраво Кирил! Јас ги знам сите тие работи што ти ги тврдиш и што скоро сите ги тврдиме ние на македонската Википедија. Тоа што овој корисник реагира, не е демек статијата е препишана, туку се жалат грци а овој корисник служи како марионета на грчката пропаганда на целава фондација. Ги знаете моите ставови и мислења немам намера да коментирам за постапките на поедини корисници од други Википедии. Поздрав и го ценам твојот труд-- MacedonianBoy  Oui? 15:57, 31 октомври 2008 (UTC)

Respecting copyright is not optional. If you agree the article is a copyvio, you must delete it. Absolutely no wiggle room there. It isn't just breaking wiki rules, it is illegal.

And yes, there is also a second reason that makes deletion mandatory: NPOV. It is of no importance that the two authors who promote this hypothesis happen to be popular in Macedonia. What counts is that 100% of the world's actual topic experts agree these people are ridiculously wrong. NPOV is also not optional. If an article on this topic is to remain, it must give preferential coverage to the established majority opinion, which says that none of those symbols have anything at all to do with Macedonian. If nobody can write such a treatment, the article must be deleted.

BTW, did MacedonianBoy just call me a "marionette of Greek propaganda" above? What about "no personal attacks", has that no meaning in this place? And did you just speculate on his talk page about my "pro-Greek" leanings? Were you telling MacedonianBoy that if I were to reinstate the deletion request, you'd block me? May I ask why you don't tell me that? And may I ask what you imagine would be the justification for such a block? [2]

Look, I'm doing good-faith edits here, and all I get is people rolling back my edits without any explanation, making spurious block threats against me, and downright refusing to do what is right. I don't care how small or inexperienced your project is, I demand you do the right thing. By the way, since I have not seen any discussion about what should have been wrong about the other edits I made to the other articles, I'm going to reinstate some of them. I expect you to do your duty and protect me, a legitimate good-faith editor, from abusive edit warring and admin abuse. Future Perfect at Sunrise (разговор) 16:56, 31 октомври 2008 (UTC)

This is your last chance to explain how you think asking for copyright to be respected is an offense against NPOV. Or how asking for isolated fringe views not to be given undue weight is an offense against proper editing.
This will otherwise go straight to a discussion on meta and with Jimbo Wales. If this project refuses to respect common NPOV and copyright rules, it must be closed down. Future Perfect at Sunrise (разговор) 17:09, 31 октомври 2008 (UTC)
P.S. I also expect those copyvio images to be gone within 24hrs. Otherwise I'll ask for the lot of you to be desysoped by the meta stewards. Refusal to protect copyright is grounds for desysoping. Future Perfect at Sunrise (разговор) 17:11, 31 октомври 2008 (UTC)
The images aren't on commons, they were uploaded here on mk-wiki, and since they are obvious copyvios they fall under your criteria for speedy deletion (ВП:КББ #9, I guess), so yes, you can - and should - handle those all on your own. Future Perfect at Sunrise (разговор) 18:23, 31 октомври 2008 (UTC)

Слики и текст[уреди извор]

Имам дозвола од професор Тентов за користење на материјалите на нивната страна, односно слободно може да ги користиме сликите од таа страна и текстот. Ќе сликам од мејлот и ќе ти дадам сликата. Момент само.-- MacedonianBoy  Oui? 19:08, 31 октомври 2008 (UTC)

За веродостојноста на дозволата, видете дека е пишувана од официјалниот мејл на професорите.
Дозволата од професорот
-- MacedonianBoy  Oui? 19:22, 31 октомври 2008 (UTC)
Ако треба да ги менувам лиценците на сликите, која лиценца да ја ставам со оглед на фактот дека сопственикот дал дозвола?-- MacedonianBoy  Oui? 19:39, 31 октомври 2008 (UTC)

Please bear in mind that a permission is only usable for us if they give explicit permission not just for us on Wikipedia to use the material, but for everybody else to re-use it for any purpose whatsoever. I can't read all of the mail, but it doesn't look to me as if it contained such a statement. Does it? Future Perfect at Sunrise (разговор) 20:23, 31 октомври 2008 (UTC)

Not sure if you understood what I meant, sorry. The question is: does the author say that everybody else is allowed to use the images, also for purposes other than Wikipedia? If not, it's not Free content and we can't use it. Future Perfect at Sunrise (разговор) 20:30, 31 октомври 2008 (UTC)

Вака Кирил, јас ќе ги правам сликите одпочеток, сам, но под услов дека статијата нема да се брише. Ако статијата се брише тогаш да не се мачам за џабе. Те молам за одговор. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 20:44, 31 октомври 2008 (UTC)

Јас сите што ги подигнав сликите сега ги правев сам и македонското име соодветува горе долу со англиското име на старите слики. Ми останаа уште 8 да ги прецртам и ќе ги подигнам и бидејќи статијата е заклучена, смени ги само новите со старите (само смени го името и пази да не ставиш погрешна слика на некое место). Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 22:32, 31 октомври 2008 (UTC)
Ми останаа уште 7 - 8 слики и сите ќе бидат сменети. Мислам сега со сликите е ок. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 16:06, 2 ноември 2008 (UTC)

I have moved the article to Легал де Кермур since that's also the name given at the bold text and the common name in European countries, I think (at least in Germany). Best, --Conspiration (разговор) 13:27, 5 ноември 2008 (UTC)

Викицитат?[уреди извор]

зошто не можам да креирам страна во Викицитат? кога шкрапнав на - Карлос Кастанеда дека има викицитат, решив да ставам на македонски јазик цитати. Пишав прво една за проба, па после изнапишав еден куп, и некој ме блокирал - не биле на англиски... како се отвора страница таква на македонски? -- Корисник:Виолетова 21:50 9 ноември 2008 (CET)

Здраво Kiril Simeonovski, фала на поздравот. Според мене доколку се организираме би можеле да ја постигнеме бројката од 22 222 на нашата википедија, бидејќи само јас за незнам колку кратко време успеав да напишам околу 200 статии (треба поточно да проверам од првата создадена џамија до последната).Сега имаме околу 20.054 статии, а ни недостасуваат уште околу 2170 статии. Сепак мислам дека можеме. За ВикиПроектот Рецензија, право да ти кажам, не знам која ќе биде крајната цел со тоа оценување на стартиите. Барем така јас тоа го разбрав и прочитав. поздрав--Астрион (разговор) 21:41, 9 ноември 2008 (UTC)


Пред се и јас да честитам за бројката што докажува дека и оваа земја има потенцијал и вредни луѓе. А досега имав некои проблеми, одсега ќе се заложам за достигнување на поголем број на статии. а се разбира пред се да бидат што поквалитетни. поздрав --DJ LoPaTa (разговор) 17:29, 10 ноември 2008 (UTC)

Дечки, браво за ентузијазмот за пишување и средување на статии. Би сакал да ве насочам: може ли да ги создадете статиите со црвена врска овде, а постоечките да ги подобрите/проширите? --Brainmachinewtf? 21:25, 10 ноември 2008 (UTC)

Интервики на категории[уреди извор]

А не могли бы Вы при создании категорий сразу добавлять интервики на какой-нибудь раздел, например, английский? Спасибо. Я уже прошёлся по областям России :-) --EugeneZelenko (разговор) 04:41, 14 ноември 2008 (UTC)

Здраво[уреди извор]

Како е? Фала за пофалбата и бидејќи се понуди ај те молам ѕирни го шаблонот за знаме плс?! ај имам ја малу работа моментално па ќе почнам да пишувам нови статии. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 22:36, 14 ноември 2008 (UTC)

Да за годините имаш право треба да се допишат. Незнам точно кој корисник ги правеше нив ама мислам дека беше тоа Брест. Тој ги пишуваше но не е проблем можеме и ние да ги досредиме до некаде. Поз-- MacedonianBoy  Oui? 13:49, 15 ноември 2008 (UTC)

RE:За уредување на географски статии[уреди извор]

Здраво и од мене, не бев вчера на википедија па сега ја читам пораката. Во моментот ги пишувам покраините или провинциите во Турција, и јас точно не знам како да ги наречам бидејќи Brest вели сепак да бидат вилаети, но тоа е најмал проблем. За шаблон сега за сега не ми треба ништо, но кога ќе завршам со Турција ќе видам што понатаму и доколку треба ќе ти пишам, фала сепак. Ајде белки ќе стигнеме до тоа што ти го посакуваш, а се разбираа и ние, 22 222 статии до Нова Година Поздрав--Астрион (разговор) 11:49, 16 ноември 2008 (UTC)

Кирил, како што си тргнал, до Нова Година ние нема да имаме 22.222 статии, туку 33.333. Само напред. позз--Raso mk (разговор) 15:41, 16 ноември 2008 (UTC)
Благодарам. Само не знам, кога ќе ја исполниме целта на оваа иницијатива, дали да одиме со наредна инцијатива на 25.000 статии. Јас мислам дека тоа е најдобро. После ова, иницијатива за 25.000, 30.000, 33.333 итн. Сепак, најголемата активност ја прават иницијативите. Да не беа, не знам дали ќе можевме со ова темпо да уредуваме нови статии. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:05, 16 ноември 2008 (UTC)

Другари, имате ли размислено за кога ќе успоруваме? Не е доволно само да креираме статии. Не е ни доволно да им ставиме неколку шаблони и да ги категоризираме. Мора да ги уредуваме и да ги подобриме, да им даваме повеќе "depth".Еве пример. Јас сум Македонец и сакам да знам повеќе за Тајланд, и одам на википедија да најдам информации. Тој никулец има сѐ што јас знам а ништо друго. Интересно. Изгледа ќе треба да научам англиски или француски за неколку години. Или пак бугарски или српски. Размислете. Балканец What man, what? 16:42, 16 ноември 2008 (UTC)

Име на статија[уреди извор]

Kiril имам прашање до тебе. На оваа страница [[3]] имињата се поставени како цркви, а кога ги отвараш, се претвараат во џамии. Како може тоа да се изведе на нашата википедија. Позз--Астрион (разговор) 15:46, 23 ноември 2008 (UTC) Kiril дали имаме никулче за цркви??? А за џамии=цркви сеуште не можам да се снајдам, ама ајде нека биде така--77.28.215.76 (разговор) 16:50, 24 ноември 2008 (UTC) ... :Фала за никулчето, немаме ли некое подобро како никулец:џамија??? Добро, според тебе значи треба да постои и никулче за црква, ОК нема проблем ќе ги ставам. Само едно не е јасно сеуште: Види brest како објаснува за преименувањето на имињата на статиите од џамии во цркви и обратно: “

  1. пренасочување Арапска џамија

Категорија:Цркви во Истанбул Покрај тоа треба во статијата Арапска џамија да се тргне Категорија:Цркви во Истанбул. “

Дали треба да ја преместам прво статијата арапска џамија во “црква свети ... “, и зошто да се тргне статијата од Категорија:Цркви во Истанбул кога тие спаѓаат во таа категорија. --Астрион (разговор) 19:01, 24 ноември 2008 (UTC)

За статиите по години...[уреди извор]

...што ги правиш - имам прашање: дали треба рачно да внесуваме настани и личности во нив? Ако е така, кога ќе налетувам на податоци со години и векови - да ги внесувам. Ако не е така - да не чепкам :) --Виолетова (разговор) 23:01, 25 ноември 2008 (CЕТ)

RE:Предлог[уреди извор]

Здраво и од мене Kiril Simeonovski, до нова година очигледно е дека ќе имаме повеќе од 22 222 статии, благодарение на сите нас. Сега велиш лого да средам за 25 000 статија, малку не сум упатен, но како да се среди едноставно преку фотошоп да се уреди и направи ново поразлично лого од претходното или... Ако е тоа нема проблем! А за другото, веќе подолго време размислувам дали да пишувам нови статии-никулчиња или да земам старите да ги правам квантитативни иквалитативни. Но јас во моментот сум повеќе за нукулчиња, бидејќи многу заостануваме зад другите википедии. Имам прашање до тебе во врска со Портал. Дали можам да направам портал за Истанбул и како да го направам. позз--Астрион (разговор) 19:16, 29 ноември 2008 (UTC)

Е како е? Нема проблем ќе пробам нешто да направам и веќе сакав да почнам да ги средувам статиите за градови во мк и општините. Мислам дека тие треба да бидат средени први. Поздрав и ја поздравувам иницијативата, -- MacedonianBoy  Oui? 19:22, 29 ноември 2008 (UTC)

Фала многу за инструкциите, јас впрочем пробав нешто, но излезе ептен аматерско Портал:Турција, па ако сакаш да го дополниш. Имам многу празнини, а и незнам што е Портал:Турција/Субпортали, Портал:Турција/ВикиПроект:Турција. Фала уште еднаш, не било тешко:)--Астрион (разговор) 15:02, 30 ноември 2008 (UTC)
Види го ако сакаш Портал:Струмица, мислам дека не е лош,--Астрион (разговор) 18:20, 1 декември 2008 (UTC)
Значи потребно е Категорија:Портали, Категорија:Портал:Струмица треба да се избрише, а “секцијата Струмица на другите Викимедиа проекти“ не знам шо е тоа, може помош???--Астрион (разговор) 19:16, 1 декември 2008 (UTC)
Значи ли тоа дека можам да ја ставам официјалната страница на Општина Струмица на пример, или на Борис Трајковски од неговата статија или...--Астрион (разговор) 13:02, 2 декември 2008 (UTC)

Искрено, од поодамна сакав да ти предложам ваков предлог за користење на бот, зошто некои статии можат да се направат со бот. Нема потреба да губиме време за статии како на пример за тие со годините. Прашај го мислам дека ќе има фајде од ботот. поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 19:40, 5 декември 2008 (UTC)

Re>Интересно[уреди извор]

Здраво и од мене брат. За тоа што го велиш, ајде нема проблем ама што фајде од тоа... Само ќе имаме повеќе статии, но како сакаш, не ми е проблем, само кажи ми на кој принцип би работеле.--Астрион (разговор) 00:06, 7 декември 2008 (UTC)

Има ли опција да се ослободи таа статија за да може да се пишува на неа? Имаше статија за роман со таков наслов, ја преместив во Бесмртност (роман), ама сега првата статија води кон вторава, и не можам да пишувам на неа... --Виолетова (разговор) 18:48, 8 декември 2008 (UTC)

За порталот време, има уште една категорија - Претскажување, се повторуваат со Предвидување, ама тоа е... негде ги ставав и двете категории, за да не се двојат статиите, а има и цела статија Претскажување, а таа за Јасновидост може да влезе во порталот. Всушност провери прво, ама мислам дека одговараат.


п.с. Сега видов - Јасновидост не е за порталот време... Можеби пророк повеќе одговара. --Виолетова (разговор) 19:48, 8 декември 2008 (UTC)

Јас мислев минато да ја ставам, но сепак не знам. Мислам дека најдобро би било да почекаме малце, па подоцна ако најдеме некоја подобра, таа да ја ставиме за избрана.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:55, 8 декември 2008 (UTC)

А да, имаме право само на една статија? Тогаш од пророци доволен е Нострадамус, па може да оди минато или вечност... нешто од нив, имаш право --Виолетова (разговор) 20:01, 8 декември 2008 (UTC)

За опсадите[уреди извор]

Нема проблем ќе ги средам. поздрав--Астрион (разговор) 21:38, 11 декември 2008 (UTC)

Здраво повторно, како оди? Мислам дека има една мала грешка во Портал:Темплари, во врска сосликата за Опсадата на Арка. Самата слика е за Опсадата на Арка во 1291 година а треба да биде од 1189. Сепак провери. Позз--Астрион (разговор) 13:51, 12 декември 2008 (UTC)

Имам уште едно прашање. Зошто Шаблон:Ерусалим кога ќе го поставам на некоја статија ми го дава на цела страница а не како што е направен т.е. во минијатурна форма . Мислам дека ме разбра...--Астрион (разговор) 22:23, 12 декември 2008 (UTC)

Фала, и пријатна работа--Астрион (разговор) 23:48, 12 декември 2008 (UTC)

Hi! What exactly needs to be done? If you need to propagate interwiki or make some replacements, I can help you. If you want to create these pages from a database, I don't have a proper script. NGC pages @ ru.wiki have been created by Maksim-bot, you may ask his master for help in creating new articles. --Volkov (разговор) 17:16, 12 декември 2008 (UTC)

Bravo! Гледам си решил да ги направиш тие статии и се поблиску си. Поздрав и се најдобро.-- MacedonianBoy  Oui? 19:32, 12 декември 2008 (UTC)

Е тоа е супер. 25 000 статии е веќе некоја солидна бројка што треба да ја оствариме. Ќе пробам да изведам некое лого па ќе информирам ако ми успее. BTW, до кај е идејата за фомирање на ботот? -- MacedonianBoy  Oui? 19:39, 12 декември 2008 (UTC)

Што сакате да се сработи со бот? И зошто внесувате статии кои реално нема да се пополнат!? --Милош (разговор) 20:14, 12 декември 2008 (UTC)

Фала за ѕвездичката, само каква е индиска или малезиска? хехе --Raso mk (разговор) 10:27, 13 декември 2008 (UTC)

Ок е. Фала пак--Raso mk (разговор) 10:32, 13 декември 2008 (UTC)

Рецензија и Квалитетни статии![уреди извор]

Најпрвин сакам да кажам ДА дека се приклучувам во иницијативите секогаш сметај на мене. ;) Вака, прашањето ми е кога ќе почнеме со работа на овие проекти? Потоа сакам да те прашам дали овиее два проекти Рецензија и Квалитетни статии ги има на некоја друга Википедија или само на нашава? И ако можеш и на двете страни на овие проекти да ставиш поголемо објаснување? Да објасниш многу убаво што всушност е нашата задача?! Ајде Рецензија е добро објаснет ама другиов не баш. Мислам не ме сваќај погрешно и се восхитувам на твојата работа ама за ова морав да ти кажам бидејќи навистина не ми е јасно што ни е задачата! Поздрав!!! --Макс(разговор) 11:12, 13 декември 2008 (UTC)

Портал Ерусалим[уреди извор]

Ќе ми биде од корист да ја поправиш бојата. Сега, не знам што да ставам во Портал:Ерусалим/Поврзани портали, дали Азија или...А за иницијативата, мислиш за 25 000 статии или за поквалитетни статии... --Астрион (разговор) 17:27, 13 декември 2008 (UTC)

Имам уште едно прашање: Статиите:Христијанство, јудаизам и ислам во Ерусалим сакам да ги имам само во категорија:Категорија:Јудаизам во Ерусалим, Категорија:Ислам во Ерусалим, Категорија:Христијанство во Ерусалим но не и во Категорија:Ерусалим. Како се прави тоа???

Нема проблем, ќе направам доста статии кога ќе имам повеќе време...И јас сум повеќе за статии никулци отколку за квалитети бидејќи стварно заостануваме. Но како да ги категоризирам само во Категорија:Јудаизам во Ерусалим, Категорија:Ислам во Ерусалим, Категорија:Христијанство во Ерусалим???--Астрион (разговор) 17:42, 13 декември 2008 (UTC)
Ок, ќе внимавам

Ајде повторно HELP!!! Во “Категорија:Шаблони за Ерусалим“ ја имам и статијата Исламски музеј, а не треба да е таму. Каде ми е грешката????--Астрион (разговор) 17:05, 14 декември 2008 (UTC)

Кире, по се изгледа не се разбираме... Сакам да ми кажеш или да ми ја поправиш мојата грешка, а тоа е: Во категоријата:Шаблони за Ерусалим, треба да стојат само шаблоните (кои се три на број), но не и статиите каде се употребени тие шаблони. Тоа ми е проблемот, и ако можеш помагај. Позз--Астрион (разговор) 22:32, 15 декември 2008 (UTC)
Шо знам бре, повторно стојат во категорија:Шаблони за Ерусалим. Добро...--Астрион (разговор) 22:41, 15 декември 2008 (UTC)
Ај ако не ти е тешко некако кажи ми каде треба да стои за во иднина да знам...
Е така де, фала фала, многу фала. Имаш частовка...:))--Астрион (разговор) 22:49, 15 декември 2008 (UTC)

Портал:Празници[уреди извор]

Ми се појави на статијата Ноќ на вештерките, па го оставив, иако го немаме... ете идеја за нов портал... јас не знам да ги правам, па ѕирни го англискиот, може нешто слично да составиме. Сликичката за порталот секако ќе треба да се смени. Поздрав

дополнување: гледам имаме статии за верски, државни и други празници, така што нема да е проблем да се пополни порталот... а за биографија може да се искористи некоја билографија на светец чиј празник го славиме Поздрав, --- Виолетова(разговор) 14:54, 14 декември 2008 (UTC)

Благодарност[уреди извор]

Многу благодарност до тебе, Kiril Simeonovski, мило ми е за орденот. Поздрав...--Астрион (разговор) 21:18, 16 декември 2008 (UTC)

Па мислам дека напредувам и мислам дека до сега се ми е средено, ако сметаш дека нешто треба да променам, пиши ми... Сега едно прашање, по тебе дали да направам и никулец за Ерусалим оти уште малку ќе следуваат населените места и населбите во Ерусалим, а за нив нема да трошам многу време оти ќе бидат само два до три збора???

Како се викаше шаблонот за таа кутијата со симболи што е веднаш под статијата кога се уредува? Таа кутијата што има симболи за повеќе јазици? -- MacedonianBoy  Oui? 12:54, 20 декември 2008 (UTC)

Мислиш на Шаблон:Јазици на главната страница?--Kiril Simeonovski (разговор) 13:07, 20 декември 2008 (UTC)
Не, мислам на кутијата со алатки при уредување што се појавува со тие симболите како што се nowiki, include/noninclude и слично Оваа што е веднаш под уредувањево. Како се вика зошто сакам да видам нешто. Поз.-- MacedonianBoy  Oui? 13:47, 20 декември 2008 (UTC)
Шаблонот се вика МедијаВики:Edittools.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:05, 20 декември 2008 (UTC)
Blagodaram, buddy. Poz-- MacedonianBoy  Oui? 15:10, 20 декември 2008 (UTC)

За бришење[уреди извор]

Се насобраа статии за бришење, изнајдов еден куп такви, средувајќи ги некатегоризираните статии... Јас не можам да ги избришам, па ако не ти е тешко влези во Оддржување: Категорија:Страници за брзо бришење, па отстрани ги. Поздрав --Виолетова (разговор) 12:56, 20 декември 2008 (UTC)

ОкИзбришав неколку, но има некои кои се пренасочувачки, а некои не се категоризирани и може скоро да се прошират и да се претворат во никулци.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:05, 20 декември 2008 (UTC)
Е па добро, за тие што ги избриша реагирав :) Поздрав --Виолетова (разговор) 15:06, 20 декември 2008 (UTC)

Повторно исто[уреди извор]

Здраво Kiril, повторно го имам истиот проблем со шаблоните и категоризацијата на статите, т.е. повторно имам некоја грешка во шаблоните каде во нивната категорија стојат и статиите што не треба да е така! ако можеш реши го проблемот. Поздрав--Астрион (разговор) 15:01, 20 декември 2008 (UTC)

Не сме се разбрале... Во Категорија:Шаблони за Ерусалим, треба(по мене) да стојат само шаблоните поврзани со градот Ерусалим, значи тие се пет на број: Шаблон:Населби во Ерусалим, Шаблон:Улица Јафа, Шаблон:Ерусалим, Шаблон:Ерусалим-никулец, Шаблон:Исламски градби во Ридот на храмовите... Но во категоријата освен шаблоните ги има и статиите, на пример Давидова кула--Астрион (разговор) 15:17, 20 декември 2008 (UTC)
Оки, нема проблем, белки сите ќе се тргнат. Пријатна работа и до тебе. Позз--Астрион (разговор) 17:26, 20 декември 2008 (UTC)

Сакам да те замолам за тој шаблонот што ми го кажа, дали ќе можеш да го средиш а ако немаш време отклучи го да го средам јас. Имено сакав првите карактери да ги ставцам во посебна секција наречена Симболи а само да седат буквите Ее и Ии со цртички. -- MacedonianBoy  Oui? 15:13, 20 декември 2008 (UTC)

А не можеш да ја ставиш секцијата Симболи во листата што се отвора?-- MacedonianBoy  Oui? 15:19, 20 декември 2008 (UTC)
Може, но симболот | е повеќе од потребен, па може да има проблеми.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:22, 20 декември 2008 (UTC)
Некои од буквите ги има а некои не. Мислам е ок ако после пуквите Ôô во заграда ги ставиш овие (Šš, Ǵǵ, Žž, Čč, и Ḱḱ). Pozdrav-- MacedonianBoy  Oui? 15:58, 20 декември 2008 (UTC)
Ušte edno nešto (ti se smači od mene). Ako možeš kaj što pišuva Хрватски da go smeniš so Хрватски/Словенечки. Poz-- MacedonianBoy  Oui? 16:08, 20 декември 2008 (UTC)
Буквите ги користат Српски, Хрватски, Босански, Црногорски и Словенечки. Во словенечка азбука нема само ѓ. Но сепак е ок. Ако можеш да ги вметнеш и сите јазици а не само хрватски би било убаво ама незнам дали ќе успее. Мислам на ова Хрватски > ХР/ СЛ/ СР/ БА/ ЦГ

Уредување на галерии[уреди извор]

Јас сум почетник во Википедија. Уредував некои текстови во врска со населбата Елешец која се наоѓа во Охрид. Една недела после тоа, сакав да вметнам фотографија од населбата. Имав доста проблеми, а сепак на крај видов дека фотографијата е поставена. Имам впечаток дека тоа го направи некој друг наместо мене. Кажете ми како да поставам галерија на повеќе фотографии, како да ги аплоадирам, как ода направам линк до нив и сл. Поздрав. tancino.Tancino (разговор) 22:30, 20 декември 2008 (UTC)

Тоа го знам![уреди извор]

Знам дека е така :). Оваа страна треба да се брише не се грижи знам што правам. Не гледам статии кои не се во моето „поле“. Ме разбираш што сакам да кажам, за оваа статија конкретно мислам дека треба да се избрише поради сигурни причини. Но, сепак фала на советот. --Макс(разговор) 18:14, 22 декември 2008 (UTC)

Ерусалим[уреди извор]

Фала на пофалните зборови, сигурен сум дела ќе биде изберена. Ќе поправам некои работи има време до недела, само референците не можам да ја пронајдам грешката. Ама како шо викаш не е толку тоа важно. Поздрав--Астрион (разговор) 21:37, 23 декември 2008 (UTC)

Хаха, да бре, но како оди тоа!!! ((((:
Има ли нешто страшно ако оди, не нели??? Само кажи ми како одеа тие работи ако сакаш

-Овој шаблон треба да се субституира на страницата за разговор на статијата.- ова ли е шаблонот???/


Ego Rašo , ego tribuo vos ut Kiril a Papa wiki astrum. Valde bonus opus. Persevero commodo! P.S. Gauisus Novus Annus et Christi Natalis!
Фала многу.--Kiril Simeonovski (разговор) 09:36, 26 декември 2008 (UTC)
Само интузијазам е потебен, а награди има колку сакаш.--Raso mk (разговор) 10:18, 26 декември 2008 (UTC)


Една неодложна иницијатива[уреди извор]

Еј Кирил, долго време се мислам за да ја започнам оваа иницијатива. Имено, ако забележиш на што личат македонските градови на оваа википедија, ќе те заболи глава. Со исклучок на Скопје, Битола и Струмица другите македонски градови поарно да ги нема. Ќе започнам со Охрид нашиот бисер. Навистина ли е бисер? Па моето село има барем 5 пати повеќе текст и слики во статијата, а исто толку поврзани статии. Една Гевгелија, која доживува вистинска преродба во последниве години, кај нас изглда ко село. А на комонс има полно слики за градот, а ние се чудиме со нашите статии. Сега мислам дека секој корисник на оваа википедија да седне и детално да напише се за својот град или градот од кај потекнува. Ова мора да се спроведе. Другите википедии имаат повеќе за Пехчево. Види само на што личи. Очекувам сега сит активни корисница де се вклучат во иницијатива. Поздрав--Raso mk (разговор) 12:19, 28 декември 2008 (UTC)

Мислам дека треба да се отвори некој мини под вики проект за градовите, и сите активно да земат учество. А во врска со вики логото, немам таква програма. Или пробај да го конвертираш, или пофогни го во размер 135×155 пиксели.--Raso mk (разговор) 19:56, 28 декември 2008 (UTC)
Да. Преку иницијатива во секој случај. Но мора некаде да има еден проект кај што би се поделиле кој како ќе работи. Да направиме некои поделби, табели и кој уредник кој град ќе го спастри. И на крајот ќе си се почастиме со по некое барнстерче. Сметам дека е најдобро да го уредува својот град или градот од кај што потекнува. Но во случајов кај што ни фалат уредувачи мислам дека и соседните градови да се опфатат. --Raso mk (разговор) 22:01, 28 декември 2008 (UTC)
Имам коментар. Јас ќе направам план и распоред за правење на статиите односно ќе ги поделам на региони и ќе си кажеме кој кои ќе прави. Исто така, Кириле ти можеш да ја направиш иницијатива и во неа ќе ставиш директен линк до планот што ќе го направам и така мислам ќе постигнеме. Поздрав и мислење чекам-- MacedonianBoy  Oui? 22:47, 28 декември 2008 (UTC)
Кога ќе ја правиш иницијативата вметни го овој линк во него.-- MacedonianBoy  Oui? 23:21, 28 декември 2008 (UTC)

Јас би сакала да помогнам, ама немам никаква литература за градовите... Ако налетам на нешто - ќе се вклучам. Поздрав --Виолетова (разговор) 13:43, 31 декември 2008 (UTC)