Разговор со корисник:Kiril Simeonovski/2010/1

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Архива/2008  · Архива/2009/1  · Архива/2009/2  · Архива/2009/3  · Архива/2010/1  · Архива/2010/2  · Архива/2011/1  · Архива/2011/2  · Архива/2012

Здраво[уреди извор]

Како си? Само да ти кажам ако веќе и самиот не си видел дека нашиот западен сосед нашата држава на википедија ја именува како БЈРМ sq:Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë еве го доказот. Ако е така мислам дека е добро да го возвратиме ударот, па да покажеме малку заби кон Косово и да се свртиме кон српската страна или пак да кажеме во скоро сите артикли дека Албанците во Македонија се нарекуваат Шиптари!!! Мој предлог затоа што ова стварно ја преминува границата, а освен тоа и македонскиот јазик на албанската википедија е наречен славо-македонски. Поздрав 1111tomica (разговор) 15:06, 10 јануари 2010 (UTC)1111tomica1111tomica (разговор) 15:06, 10 јануари 2010 (UTC)

За референцата БЈРМ, незгодно е, но мислам дека не претставува голем проблем, бидејќи сепак ова име пренасочува кон „Република Македонија“, а за јазикот мислам дека е добро од Ваша страна што се побунивте на страницата за разговор. На Википедија на македонски јазик, референцата БЈРМ пренасочува кон статијата Спор за името помеѓу Македонија и Грција, па доколку ваква статија постои на Википедија на албански, мислам дека би било добро да побараме истата да пренасочува таму. Добро би било да проверите, кој е авторот на страницата со наслов БЈРМ, односно пренасочувањето и да контактирате со него. Инаку, мислам дека нема да има некој голем ефект доколку постапиме пристрасно и извршиме промени во статијата Косово, бидејќи со тоа може да покажеме само неспособност да го заштитме она што сметаме дека не треба да биде повредено. Ако, овој чекор претставува провокација, мислам дека треба да се потрудиме истата да престане со тоа што ќе ги браниме нашите ставови во врска со Македонија и македонскиот јазик. Постапувањето со контра удари според мене претставува провокација и од наша страна и не води никаде.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:43, 10 јануари 2010 (UTC)
P.S. На Википедија на македнски, „Шиптари“ пренасочува кон Албанци, „Шиптарија“ кон Албанија и „шиптарски јазик“ кон албански јазик. Можеби тоа ги навредило, па постапиле на овој начин.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:46, 10 јануари 2010 (UTC)
Можеби си и во право за ова со провокацијава ама многу ме нервира што вака се однесуваат. А кога станува збор за Шиптари и сево ова, тоа е и така нема што да се бунат, затоа што тие и самите така си се нарекуваат. Ќе се обидеме да видиме што можеме да направиме со јазикот, но ако не успееме да најдеме некое решение ќе се обидеме на Meta Wikipedia. 1111tomica (разговор) 18:31, 10 јануари 2010 (UTC)1111tomica1111tomica (разговор) 18:31, 10 јануари 2010 (UTC)
Мислам дека најдобро би било да започнеме со барање на страницата за разговор на статијата на Википедија на албански, па потоа постепено да се буниме на повисоко ниво. Барањето на помош од стјуард на Мета, може да биде комплицирано, доколку истото не е добро основано и може непријатно да се одразува. Всушност, таму и треба да ја бараме правдата, но за да стигнеме дотаму треба да бидеме трпеливи и да одиме чекор по чекор, доколку барањето не ни се исполни. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:53, 10 јануари 2010 (UTC)
Завршено е ова.

Нови статии[уреди извор]

Еднаш спомна да започнеме пак со правење статии ама тебе никаде те нема. Дај да ги завршиме селава во Албанија и окрузите во Казахстан, за да се зафатиме со нови теми. Јас продолжив со нови статии за села во Албанија и ок оди. Поз. --Никола Стоіаноски 13:07, 13 јануари 2010 (UTC)

Деновиве планирам да средам неколку квалитетни статии и да ги предложам за избрани, а исто така ќе досредам и неколку од инкубаторот. До крајот на неделата би требало да бидам готов, а потао ќе се вратам на уредувањето на нови статии. Ќе се потрудам тоа да бидат никулци, но со соодветна содржина (барем да има полна инфокутија). Не знам до каде се Brest и Arwena со статиите за археолошки наоѓалишта, но во секој случај би требало наскоро доста да го зголемиме бројот на статии.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:55, 13 јануари 2010 (UTC)
P.S.Добро би било ако отвораме нова тема да се фатиме со населените места во Франција, како на пример ова. Ми се допаѓа што има содржина во статијата, а и лесно се уредува.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:02, 13 јануари 2010 (UTC)
ОК, јас завршив со селата во Албанија, ќе гледам за окрузите во Казахстан да уредувам за кои се нафати и Томица. Поз--Никола Стоіаноски 17:02, 13 јануари 2010 (UTC)

Заклучена статија[уреди извор]

Здраво Кирил, како си? Сакам да те прашам, како требаше да напишам на англиската википедија доколку статијата е заклучена, за да се додаде и македонски вики. Еве оваа станува збор. Поздрав--Тиверополник (разговор) 22:40, 14 јануари 2010 (UTC)

Кажи ми конкретно за која статија мислиш, бидејќи од врската можам да заклучам само дека станува збор за статијата Polish–Lithuanian Commonwealth. Инаку, од искуство, имам забележано дека е потребно да додаваме Вики врски кон Википедија ан англиски јазик во нашите статии, а врски кон нашата Википедија од статиите на Википедија на англиски ќе додадат ботовите. Ако не веднаш, за неколку дена. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:47, 14 јануари 2010 (UTC)
Добро, ако ботот додаде, нема проблем. Те прашав оти мислам оти имаше еден шаблон кој се ставаше на англиската страница за разговор, но ако е така, добро. Поздрав.--Тиверополник (разговор) 22:54, 14 јануари 2010 (UTC)

Портал:Вести[уреди извор]

Ако можеш, види ја тука идеата за Портал:Вести. Поздрав --Никола Стоіаноски 16:52, 28 јануари 2010 (UTC)

Извини! Поради технички проблеми не можев да ти одговорам веднаш. За ова мислам дека имаше доста идеи претходно. Беше договорено, во исто време да се започне со Викимедија проектот Викивести и оттаму да се црпат информации за порталот. Го основавме проектот на Википедија, но за жал не почна со работа. За ова, повеќе од мене беа ангажирани Brainmachine и Brest. Во план беше, со бот да се внесуваат најновите вести. Јас можам технички да го дотерам порталот, но во секој случај бара многу работа. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:16, 29 јануари 2010 (UTC)

Заклучок и гласање[уреди извор]

Имаме заклучок и гласање за вестите на главната страница. --Б. Јанкулоски (разговор) 01:40, 30 јануари 2010 (UTC)

Базилика[уреди извор]

Здраво Кирил како е. Гледам се зафаќаш со Базилика Свети Петар. Сакав јас малку да ја проширам, па ако не ти пречи би го ставил шаблонот за изработка. Поздрав--Тиверополник (разговор) 15:12, 2 февруари 2010 (UTC)

Немав во план да ја проширам, туку само малце ја дотерав за да може статијата да ја поставам на порталот архитектура, како избрана градба за месец февруари. Имам уште доста работа со одржувањето на порталите, а за некои дури треба и да уредувам нови статии. Се надевам дека деновиве сè ќе се заврши, па може да се започне една голема иницијатива за довршување на статиите за земјите учеснички на Олимписките игри. Овие статии сигурно ќе бидат целна мета за време на Олимпијадата, а има над 1000 статии и сметам дека за кратко време ќе се приближиме до бројката од 40.000 статии. Поздрав.:))--Kiril Simeonovski (разговор) 15:26, 2 февруари 2010 (UTC)
Јас се зафатив со црквите, ги имам уште околу 100-тина на број, но ако се организираме може да создадеме многу никулци за кратко време. Види го ова. Шаблони за шпански општини... Сосема кратки статии. Поздрав--Тиверополник (разговор) 16:34, 2 февруари 2010 (UTC)
Хммм. Ова се никулци, но од видот на „празни статии“. Мислам дека кратката содржина во нив не е ни интересна за некои читатели. Во последно време се обидувам да уредувам никулци за кратко време кои сепак содржат инфокутии, табели и секции со интересни информации. Едно време започнавме со земјите-учеснички на Олимписките игри, па сега кога следува Олимпијада, мислам дека е добро да ги доуредиме.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:40, 2 февруари 2010 (UTC)

2010[уреди извор]

Hello Kiril, do you only want blue links in the "died in 2010" part of that page? Or do you need a source to be sure that no fake entries are done? [1] -- Greetings, Aspiriniks (разговор) 15:11, 7 февруари 2010 (UTC)

I will revert to your edit, but I do not see Mihailo Marković so notable to be added in the article. Best regards.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:21, 7 февруари 2010 (UTC)
Thank you! He was well known in Yugoslavia as well as in western Europe during the 1970s.
For the German Wikipedia I am preparing an article about Шаип Јусуф from Skopje, who was author of grammar and teaching books for the Romani language, and died 29th January, in his case I am not sure if he would be considered important enough for the macedonian wikipedia. In the German wikipedia, on an avarage day 7 persons are added to the "died in 2010" page (de:Nekrolog 2010), but I will add Šaip Jusuf there only after finishing the article about him, as otherwise it might be unclear to others if he is important enough for that list.
As you can see on my German user page de:Benutzer:Aspiriniks I have alredy written a number of articles on people from Macedonia, which I have visited once in 2002 (Skopje, Kumanovo and Kriva Palanka). Greetings, Aspiriniks (разговор) 17:48, 7 февруари 2010 (UTC)

Re: Бришење[уреди извор]

Здраво Кирил, За де не биде ептен веднаш бришењето згодно е прво (со шаблонот) да му се посочи на корисникот дека статијата нема енциклопедиско значење, па после некое време да се избрише. Во спротивно може да демотивираш некој потенцијален уредувач. Јас сум слушал и коментари од типот „ама што ако напишам нешто кога админите веднаш ќе го избришат.“ Тоа е моето мислење. Поздрав, --Wikimk (разговор) 17:53, 7 февруари 2010 (UTC)

Слики[уреди извор]

Сликите за олимписките игри кои се неискористени и не се слободни за да стоіат така, дали ти требаат или да ги бришам? Мислам дека не е убаво да стоіат логоа како неискористени, а при тоа знаеме дека не се слободни за дистрибуирање, па мислев да те прашам ако ги користиш да ги оставам ако не да ги бришам. Поздрав--Никола Стоіаноски 23:12, 8 февруари 2010 (UTC)

Чекај сега. Не ги бриши. Гледаш дека ги уредувам статиите. Ќе ги средам сите до петок, па после од шаблонот. Ти можеш да започнеш да ги уредуваш шаблоните. Работиме по ист принцип.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:30, 8 февруари 2010 (UTC)
P.S. Сликите ге преземав од Википедија на српски, а таму се преземени од Википедија на англиски. Иако се неслободни, со ова позјмување на изворите се употребуваат на сите јазични изданија. Не може да се подигнат во ризницата само поради тоа што се неслободни. Знам дека се загрижуваш да не се наполниме со неслободни слики, но не се секирај, бидејќи ова не е таков случај.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:56, 9 февруари 2010 (UTC)
Одлично завршена работа. Нормално дека ако забележам нешто ќе чепнам дури и вчера сакав да направам статија за грузиецот, но ти не претекна :) Инаку сега најдов материјали за македонистиката и имам доволно материјали да направам статии за некои македонисти, особено тие од МК така да и тука има статии од квантитативна гледна точка. Се надевам сè ќе ни оди како што треба. поздрав--Никола Стоіаноски 23:49, 13 февруари 2010 (UTC)
Супер. Македонистиката е одлична тема. Добро ќе ни дојдат тие содржини.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:55, 13 февруари 2010 (UTC)

Интервики[уреди извор]

Здравствуйте, Кирил! Благодарю Вас за создание статей о городах Казахстана в македонской Википедии! Хотел бы попросить Вас внимательнее просматривать в русской википедии аналогичные статьи для связки интервиками. Например, Каскелен имел всего одну интервику на английский en:Kaskelen, хотя есть аналогичные статьи и в русской, и украинской и в польской википедиях - сегодня я проставил на них интервики. Пишите, если со своей стороны могу чем-то помочь! Искренне, --Ds02006 (разговор) 17:29, 21 февруари 2010 (UTC) (тысячу раз извиняюсь - македонский язык я не знаю, только русский и английский....)

Еден Македонец[уреди извор]

Ок. незнаев.... поздрав

Европа по тема[уреди извор]

Здраво Кирил, како си? Како се користи шаблонот:Европа по тема и Азија. Сакам да го искористам во статијата за Руска култура. Поздрав--Тиверополник (разговор) 22:32, 23 февруари 2010 (UTC)

„во“ кај годините[уреди извор]

Да, сосема се согласувам дека е правилно, но досега бев приморан така да правам заради постоечкиот систем. Значи од сега да кој формат да го следам поточно: „Родени во 1455“ или „Родени во 1455 година“? Не знам зошто зборчето „во“ ви изгледа на сврзник кога тоа е меѓу најкласичните примери за прилог :) Поздрав и фала за напомената --Б. Јанкулоски (разговор) 10:48, 1 март 2010 (UTC)

Анастас Јанков[уреди извор]

Не член на ТМОРО, туку на Врховниот комитет... поправив... поздрав--Еден Македонец 21:34, 3 март 2010 (UTC)

FA link[уреди извор]

Здраво. Става некој FA link на англиската верзија од нашата избрана статија? Поздрав--Никола Стоіаноски 16:16, 7 март 2010 (UTC)

Јас не ставам. После одредено време гледам дека има. Провери да не е некој бот. Обично ботовите го прават тоа. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:30, 8 март 2010 (UTC)
Сега прегледав и немаше ставено LInks FA уште од статијата посвојување. Јас ставив сè до шкотски јазик, па не е лошо да ставаме на англиската за полесно ботот да најде.--Никола Стоіаноски 15:58, 15 март 2010 (UTC)

Проблем со слика[уреди извор]

Здраво Кирил!! Јас имав некои обврски и поради тоа бев отсутен неколку месеци од Википедија, но сега се вратив и решив да ја доуредам статијата НБА, но кога го ставав официјалното лого во инфокутијата не ми се појавува слика, туку линк до сликата, ај види што е проблемот и ако можеш реши го. --Stefan40-3e3e (разговор) 19:42, 15 март 2010 (UTC)

Проблемот бил што си подигнал слика во svg формат, при што кога кликаш на сликата ти се појавуга предупредување за грешка, односно дека сликата треба да биде во png формат. Ја подигнав сликата во png формат и проблемот се реши. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:35, 15 март 2010 (UTC)

Berlin 2010[уреди извор]

Потврди резервација на карти и прати cc до мене.--brest (разговор) 20:50, 18 март 2010 (UTC)

Re: Статии за години[уреди извор]

Здраво и од мене. Знам дека се празни скоро сите статии за одини но што да се прави... Времето кое ќе го изубам за да пополнам една таква статија, пример за 2009 година ќе биде многу поголемо отколку нешто слично да се направи. Ако имаш идеја како да настапиме пиши ми. Јас не знам, ама се нафаќам. Од каде да ги црпиме податоците на пример, од другите википедии... Ајде пиши ми да знам шо мислиш--Тиверополник (разговор) 21:45, 19 март 2010 (UTC)

Автоматски ќе биде најдобро, во секој случај но како ќе се изведе...

Еден Македонец[уреди извор]

Во статијата Уставот на ТМОРО и Устав на ВМОРО си игра куратшак некој ако сакаш да видиш, поздрав--Еден Македонец 21:07, 20 март 2010 (UTC)

Нови статии[уреди извор]

Здраво. Гледам не се презема иницијатива за нови статии, па јас веќе си почнав. Ако можеш да помогнеш со веќе започнатиот проект за окрузи во Азербејџан би било одлично. Види тука. Правам статии според листата веднаш под првата табела (исто е со табелата) и сум до Бејлаган. Поз--Никола Стоіаноски 22:46, 21 март 2010 (UTC)

Ти знаеш кога се однесува за квантитетот и квалитетот на македонската Википедија јас се согласувам во секој добар предлог. За нови статии мислам сме само јас ти и Тиверополник и мислам ќе успееме. Сакам да завршам со Азербејџан па ќе видиме што имаме на репертоар. Идејата за шаблони е одлична, но да правиме шаблони за серија статии кои сигурно ќе ги завршима, да не ни оди маката за џабе. Мислам ќе успееме набргу и со шаблоните кои си ги направил. Поз--Никола Стоіаноски 16:32, 22 март 2010 (UTC)
Гледам дека за повеќе од 2 месеца немаме уредено ни 1000 статии. Добро е што успеваме доста да го подобриме квалитето на статии. Мислам дека е време поинтензивно да работиме на уредувањето на нови статии и затоа дадов предлог секојдневно да се уредуваат по дваесетина статии, наместо еден ден во месецот по 200. Сепак, добро е кога и тие статии би имале некоја содржина и би можело лесно да се пристапува кон нив, па затоа и предложив одредено време да уредуваме шаблони па потоа да ги уредиме статиите, со што впрочем ќе знаеме и што да уредуваме. Мислам дека веќе кога имаме што да уредуваме, истот и ќе го правиме.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:53, 22 март 2010 (UTC)
Ајде ќе си пробам среќата. Поздра--Тиверополник (разговор) 22:07, 22 март 2010 (UTC)

Пред малку токму за тоа му пишав на Николче, за да се среди овој шаблон ако се може. Ако можеш среди го ти, на мене не ми успва--Тиверополник (разговор) 22:22, 22 март 2010 (UTC) Ок, уште малку ќе се занимавам со 2010 о ЈАР, па вечер здравје ќе напишам и општини-никулци. Поздрав--Тиверополник (разговор) 17:15, 23 март 2010 (UTC) Ajde ako sakas pomogni za da znam so da se preveduva, da ne lutam vidi kako dava--Тиверополник (разговор) 19:27, 23 март 2010 (UTC)

Грешка во шаблон[уреди извор]

Здраво Кирил!!! Јас пишувам статии за АТП, но на Шаблон:Тениски настан инфо ми покажува две цртички, кога ќе гу употребам на страница. Тој е препишан од англискиот, а таму не покажува така. Што би можело да биде проблемот?? И ако можеш реши го.--Stefan40-3e3e (разговор) 22:29, 23 март 2010 (UTC)

Имало грешка при преводот на шаблонот. Истата ја исправив.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:34, 23 март 2010 (UTC)

Непокажување знаме[уреди извор]

Во статијата 2010 АТП Светски Тур, правам за освоени титули од играчи. Но кога преведував од англиски, таму има со шаблонот flagathlete и некои знамиња не ги покажуваа, а некои да. На пр. знамето на САД го кажува, а она на Полска и некои др. не. Ај те молам види што можи да биди проблемот. Пробав да сменам нешто во шаблонот, но пак исто.--Stefan40-3e3e (разговор) 20:09, 25 март 2010 (UTC)

Тоа е поради тоа што ги немаме шаблоните за знамиња. Треба да се уреди шаблонот, а како помош види некој друг шаблон за знаме како е уреден. Инаку, би ти препорачал малку послободно да ги преведуваш статиите, а не буквално како на англиски, бидејќи разликите меѓу македонскиот и англискиот јазик се огромни. Исто така, при транскрипцијата на туѓите имиња, обрни внимание на фактот дека презимињата на лица од Македонија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Хрватска завршуваат на „ќ“, а сите истанати на „ч“.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:16, 25 март 2010 (UTC)
Кажи ми кој шаблон да го искористам за да го средам или пак направи да биде се во ред.--Stefan40-3e3e (разговор) 20:58, 25 март 2010 (UTC)
Шаблоните кои започнуваат со Country data.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:05, 25 март 2010 (UTC)

Нови статии, ре[уреди извор]

ОК, ова организирано уредување е многу добро и мислам ќе биде продуктивно. Сè е ок, само ритамот на уредување не знам дали ќе биде ист секој ден, но да се надеваме ќе биде. Поз--Никола Стоіаноски 22:52, 25 март 2010 (UTC)

Да, тоа е добра и корисна идеја. Секако ние и уредуваме такви големи и добри статии, дури и статии кои не се дел од инкубаторот. Наизменичо ако работиме и на квалитет и на квантите мислам добро ќе биде. Прво да стигнеме фо 40 000 па повеќе ќе се осврнеме кон квалитетот, односно 60% од нашите уредувања да бидат за квалитет а 40% за квантитет, сега треба да е обратно. Поз--Никола Стоіаноски 19:53, 28 март 2010 (UTC)
Плус, правам svg знамиња за на Комонс, да не нѝ ги избришат постоечките. Вака ќе бидат мое дело и слободно ќе се користат. Сега за сега ќе правам само --Никола Стоіаноски 19:54, 28 март 2010 (UTC)

Категорија - категории[уреди извор]

Здраво Кирил. Забележав дека во секоја статија, најдолу кога се наведуваат повеќе категории стои во еднина Категорија: таа и таа. Порано, кога беа повеќе категории, си стоеше убаво во множина Категории: таа и таа. Дали знаеш како може да се врати оваа состојба? Поздрав. Бојан имаш за кажување? 16:51, 1 април 2010 (UTC)

Нови статии[уреди извор]

Здраво Кирил, како си... Гледам започнуваш со нови статии. ОК, ајде да ги направиме веќе еднаш тие 40.000... Поздрав--Тиверополник (разговор) 13:06, 6 април 2010 (UTC)

ОК... ајде да се обидеме. Ако може и Николче, мислам дека ќе успееме најмногу за две недели. Поздрав --Тиверополник (разговор) 13:10, 6 април 2010 (UTC)

Ajde prijatna raota togas i HRISTOS VOSKRESE--Тиверополник (разговор) 13:13, 6 април 2010 (UTC) Со ова темпо, шо го направивме денес, ДА! Само да продолжиме. А сакав да прашам, кога ќе стасаме до 40.000 шо ќе се промени:( Дали ќе не има на главната англиска википедија?Друго...--Тиверополник (разговор) 18:13, 6 април 2010 (UTC)

Значи ефектот освен обична бројка што ќе биде од се ова?--Тиверополник (разговор) 18:30, 6 април 2010 (UTC)

Ај кога сме овде кажи ми шо требаше да се стави во шаблоните за да не излегува како оваа статија... Значи, за јазиците се наоѓа два пати Англиски (за шаблон и самата верзија на аснглиски)--Тиверополник (разговор) 18:39, 6 април 2010 (UTC)
Кирил, фала ти за информациите и помошта. Поздрав --Тиверополник (разговор) 20:28, 6 април 2010 (UTC)

Окрузи во Азербејџан[уреди извор]

Готови се сите окрузи, но ако можеш (кога ќе имаш време) направи ги уште статиите за градови во Азербејџан, неколку се. Поз--Никола Стоіаноски 15:50, 6 април 2010 (UTC)

Јас ги уредувам сега статиите за комуни во Романија. Само, статиите за комуни во два округа ги имаме завршено, а ги има 41. За градовите ќе уредуваме статии, но прво да стигнеме до 40.000. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:51, 6 април 2010 (UTC)
Kiril me zezna, konfliktni mi izlegoa na prasalnikot.--Никола Стоіаноски 14:16, 8 април 2010 (UTC)
Извини.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:20, 8 април 2010 (UTC)
Gi dodaov i moite.--Никола Стоіаноски 14:24, 8 април 2010 (UTC)
Кај ги најде овие прашања? Јас најдов малку поразлични :) --Никола Стоіаноски 14:25, 8 април 2010 (UTC)
Во воведот на страницата има шаблон за работа.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:27, 8 април 2010 (UTC)

Руски текст[уреди извор]

Најдов ист прашалник за „што мислите за вашата Википедија“, ама овој пат на руски јазик. Дали можеш да го пополниш? Поздрав--Никола Стоіаноски 23:04, 8 април 2010 (UTC)

Патролирање[уреди извор]

Здраво Кирил. Патролирањето е многу корисна работа за заштита од вандали и намерни зли уредувања што би ја олеснила работата на нашата Википедија. Колку што знам јас, само админи ја проверуваат статијата и ако е сè како шти треба статијата се зачувува. Така според таа новина има главна статија и работна статија. Секоја промена после патролирањето се зачувува во работната статија и админ оценува дали новите уредувања ќе одат во главната статија. Многу корисно би ни било ова, барем да го воведеме додека имаме среден број статии. Види тука.--Никола Стоіаноски 19:18, 9 април 2010 (UTC)

Големи и мали[уреди извор]

Здраво,
Ако е така како што велиш тогаш треба да се пишува и Руска федерација, Соединети американски држави и Обединето кралство на велика британија и северна ирска. Ама обајцата знаеме дека тоа не е точно.[1] Поздрав, --Wikimk (разговор) 13:02, 10 април 2010 (UTC)

Не мора да значи. Кога станува збор за придавка треба со мала. Не може да биде „велика британија“ или „северна ирска“. „Федерација“ и „Кралство“, исто така не се придавки. Ако придавката, сред името ја запишеме со голема буква, тоа е исто како да запишеме „Македонски“, со големо „М“. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:09, 10 април 2010 (UTC)
Ама не погледна во Правописот, оти таму примерот е ама баш со ова царство. :-) --Wikimk (разговор) 13:14, 10 април 2010 (UTC)

Литература[уреди извор]

  1. Правопис, Просветно дело, 1999, стр. 44 (употреба на голема буква).

Минато време[уреди извор]

Здраво Кирил. Користењето на правилно минато време е нешто многу многу основно и мора да биде правилно за да можеме да се нарекуваме енциклопедија. Работи кои се случувале во минати времиња и периоди едноставно не се раскажуваат со наставка -ше, како да сме учествувале ние. Мора да се промени насекаде (а особено во избраната статија!) Заправо на Википедија не смее да се користи тој начин воопшто. --Б. Јанкулоски (разговор) 16:21, 10 април 2010 (UTC)

Увидов дека си го поправил. Моја грешка што зборувам без претходна проверка, и се извинувам. Што се однесува до упорното користење на тоа време, јас навистина, колку и да се трудам, едноставно не можам да сфатам зошто тоа се случува. Исклучително чудно... --Б. Јанкулоски (разговор) 05:18, 11 април 2010 (UTC)

Македонски ??[уреди извор]

Како е правилно да биде категоријата Македонски Албанци или Македонски албанци?--brest (разговор) 14:25, 11 април 2010 (UTC)

„Македонски Албанци“ е правилно.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:29, 11 април 2010 (UTC)

слики од мк.вики на заедничка ризница[уреди извор]

Започнав со масовно префрлување на слики од мк.вики на заедничката ризница. Погледни [2] и види што може да се направи (да се наведе соодветна лиценца, категоризација и сл). Ова е добра прилика да се расчисти со сликите од мк.вики кои не се слободни за употреба. --brest (разговор) 16:06, 11 април 2010 (UTC)

Види Брест. Се што можело да се префрли сим префрлил. другото едноставно неможе. Неслободни дела во никој случај. И сликите од нашата вики што се нелиценцирани не може да се префрлат.--Р ашоAero-stub img.svg 16:12, 11 април 2010 (UTC)

40.000[уреди извор]

Незнам дали ќе можеме... Немам направено шаблон, тоа одзема доволно време... 200 статии ссе во прашање... Шо велиш--Тиверополник (разговор) 14:21, 16 април 2010 (UTC)

Ха, денот е пред нас... Да те прашам, дали ќе се прави ново лого и кој ќе го средува истото--Тиверополник (разговор) 14:24, 16 април 2010 (UTC)

ok, kako i da e...poz--Тиверополник (разговор) 14:28, 16 април 2010 (UTC)

Ајде честитки, имаме 40.000... И сега? ;((((--Тиверополник (разговор) 22:28, 16 април 2010 (UTC)

Ајде...:((

Кирил, нема проблем... Може да ми кажаш од каде да започнам т.е. од која година и започнувам. Само што стварно има доста работа, а и напорна. Пиши ми на пример од каде да почнам, па же пробам--Тиверополник (разговор) 22:57, 16 април 2010 (UTC)

Добро, ако го превземаш првиот чекор, ќе чекам на тебе--Тиверополник (разговор) 23:00, 16 април 2010 (UTC)

Кирил, само да те прашам, на овој ли начин мислеше да уредуваме години--Тиверополник (разговор) 23:26, 16 април 2010 (UTC) Ок, же почекам

40 000[уреди извор]

Ај со среќа нека се 40.000 статии. Баш ми е криво што не можев да земам учество при достигнување на истите зошто два дена сум на матер предавања. Се надевам брзо и 50.000 ќе бидат. Поздрав--Никола Стоіаноски 17:07, 17 април 2010 (UTC)

Со среќа нека се! Сега, мислам дека ни се потребни квалитетни уредувања. Нешто со Тиверополник се договоривме, но ќе треба масовност во таа работа. Исто така, добро би било да уредуваме по десетина средни статии на ден. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:11, 17 април 2010 (UTC)
Со среќа нека се... која е 40.000тата статија, патем? :) --FlavrSavr (разговор) 09:49, 18 април 2010 (UTC)
Може да се изброи, но како што гледам на другите јазични изданија избираат јубилејна статија, која всушност е квалитетна статија уредена во периодот на достигнување на јубилејниот број.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:31, 18 април 2010 (UTC)
40.000 статија би требало да биде некоја од никулците, што значи дека срамно ќе биде таа статија да биде објавена како 40.000та. Ако сакате може да се напише дека е статијата Економија на Европа, која денеска ќе биде целосно готова, иако не е којзнае каква квалитетна. Поздрав--Тиверополник (разговор) 11:46, 18 април 2010 (UTC)
Да, Економија на Европа или пак може таа за Кувајт исто така скоро е направена. Поздрав--Никола Стоіаноски 11:47, 18 април 2010 (UTC)
Мислам дека сè уште е рано да објавуваме вакви работи. Веќе ако избирама, најсоодветно би било да биде јуубилејна статија, што претпоставува да биде квалитетна, но кога ќе има поголем број на статии и поголема активност, можеби ќе биде и вистинско време за вакво нешто.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:48, 18 април 2010 (UTC)
Не е голем проблем ова сега за сега, најбитно е да чуваме една голема статија која ќе биде јубилејна за 50.000 статија. Односно, некој ќе направи статија и ќе ја чува на компјутер па ќе се објави таа како 50.000 статија, бидејќи случајно некој може да направи некој никулец па таа да се брои. Не се намалува ентизијазмот на само 40.000 статии, планираме и за понатака така? Поздрав :) --Никола Стоіаноски 11:58, 18 април 2010 (UTC)

Патролирање[уреди извор]

Гледам дека гласањето заврши. Тоа е еден чекор кој го завршивме, останаа уште два. Вториот е да се внесе код во МедијаВики и третиот е да се побара на багзила да ни го овозможат ова на мк Вики. Јас веќе се информирав за кодот кој треба да се внесе, само чекам да ми кажат во каде поточно треба. Додека чекам јас тоа, дали можеш на багзила да побараш да ни го овозможат овој додаток? Еве еден пример како треба да се направи, босанскиот е. Поздрав--Никола Стоіаноски 12:15, 18 април 2010 (UTC)

Се регистрирав, но добив известување дека корисничка сметка може да отворам дури по 21 април.:((--Kiril Simeonovski (разговор) 13:07, 18 април 2010 (UTC)
ОК, ако не прво да видиме како да се внесе тој код во МедијаВики па ќе побарам јас. Поз--Никола Стоіаноски 13:08, 18 април 2010 (UTC)

Благодарам за честитките[уреди извор]

Могу среќа да имаш, благодарам за честитките.--brest (разговор) 12:41, 18 април 2010 (UTC)

Книга[уреди извор]

Ок. се снајдов фала многу поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 17:25, 18 април 2010 (UTC)

[уреди извор]

(преместен коментар. Се мисли на статијта на македонските албанци :))) Odliçna e statiata mise svigja.Pozdrav,--Rizvan (разговор) 19:54, 18 април 2010 (UTC)

Одбивање за мк врска на ен.вики[уреди извор]

Еве ги резултатите од проценката во врска со барањето да не има како интервики на главната страница на ен.вики. Мене не ми е јасно зошто резултативе се такви, но ете, сега и втор админ, по извршени мерења и пребројувања, категорично не одби и според тоа што можам да го видам, не гледам кога во догледно време би фигурирале на главната на ен.вики. Ајде да го разгледаме проблемов таму и да видиме што да се прави. --Б. Јанкулоски (разговор) 09:23, 19 април 2010 (UTC)

  • Патем, Милош штотуку ме извести дека истиот тест се направи за ен.вики дава уште полоши резултати. --Б. Јанкулоски (разговор) 12:05, 19 април 2010 (UTC)
Сепак, да бидеме реални, гледам вина и во самите нас. Очигледно е дека малце претеравме со статии за години, кои ги оставивме празни. Мислам дека ако малце поработиме на овие статии и ги пополниме со соодветна содржина, би можеле истите да ги претвориме и во статии со средна големина. Најверојатно тоа е нештото што ја зацврстува нивната одлука да не нè додадат. Инаку, јасно е дека Википедија ан англиски ни најмалку не е тоа што се посочува дека е и што бројките навистина го зборуваат. Ни најмалку не може да се мери со Википедија на германски, француски, руски или шпански, но сепак не сме толку моќни тоа да го докажеме, особено на корисници, кои се матични уредувачи на ова јазично издание. Предлагам малце да поработиме на подобрување на овие статии, па после одредено време да се вратиме со барањето. Не знам дали корисникот Crnorizec е активен на некој проект. Тој би можел да ни помогне околу ова.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:14, 19 април 2010 (UTC)
:((

Bllagodaram[уреди извор]

Bllagodaram za vasheto kullturno ponashanje!--Rizvan (разговор) 19:20, 19 април 2010 (UTC)

  • Zdravo Kiril,jas mislev deka se razbravme za podatotekata Trendafili.jpg.

ama sea ja nemat dali je izbrisheno neznam shoe rabotava.Pozdrav--Rizvan (разговор) 20:25, 24 април 2010 (UTC)

  • Primi pozdrav kiril i dave prasham al e dozvoleno zemanje na slikata od Turska kujna ? --Rizvan (разговор) 15:04, 26 април 2010 (UTC)
Сè што е ставено во статијата е слободно за употреба. Слободно земи си.--Никола Стоіаноски 15:16, 26 април 2010 (UTC)

Те копирав... :))[уреди извор]

Здраво Кирил. Сакам да ти кажам оти те ископирав кај Корисник:Stefanovska за насловот Добредојде. Мислам нема ништо страшно, оти се е напишано прегледно и по ред. Поздрав--Тиверополник (разговор) 15:01, 22 април 2010 (UTC)

Нема проблем. Напротив, подобро е кога повеќе луѓе го прават тоа. Позз.:))--Kiril Simeonovski (разговор) 18:10, 22 април 2010 (UTC)

МПЦ[уреди извор]

Здраво Кирил. Без да приложи барем некакво образложение, колегата Рашо упорно продолжува да брише цели реченици во статијата за МПЦ, поткрепени со извори од видни македонски публицисти. Кое Која е твојата оценка на ова како администратор?--Relativefrequency (разговор) 17:53, 23 април 2010 (UTC)

Статијата ќе биде заштитена со Вашите уредувања. Најверојатно, корисникот Raso mk ги отстранува Вашите уредувања, потврдени со извори, бидејќи додаавњето на истите не е предложено на страницата за разговор. Со оглед на тоа дека тој го оспорува додавањето на оваа содржина, мислам дека е добро истото да биде прокоментирано на страницата за разговор, па да ги чуеме и мислењата на другите корисници. Јас статијата ќе ја заштитам, сè додека не се најде заедничко решение на страницата за разговор. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:24, 23 април 2010 (UTC)
Во ред. Поздрав.--Relativefrequency (разговор) 18:27, 23 април 2010 (UTC)

Страницата е заштитена за само еден ден, но доколку има потреба истата ќе биде продолжена.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:29, 23 април 2010 (UTC)


Кирил ти се молам. Ајде детално разгледај ги речениците кои ги бришам. Глупост до глупост.
Прва глупост - сликата: Намерна провокација со ѕвездата од Кутлеш. Наместо статијата да изобилува со слики од македонскте цркви и манастири, корисникот намерно става слика од македонскиот симбол во контекст на исмејување. (Официјална бугарашка позиција е дека т.н. македонски владици фураа антиквизација, односно ставаат икони и симболи на многубожци.)
Втора глупост - речениците: Рекол некој атеист нешто. Го пласирал тоа некој дневник или блог, и сега излага дека официјално сите и се смеат на МПЦ дека се залагала за единство на Македонија и македонците. Па која црква не го подржува својот народ.
Трета глупост - македонштина: Какви глупости се тоа дека МПЦ подржувала теории на античко потекло. Кои се тоа теории, а кои се факти???? Демек ГПЦ и БПЦ се светци. Едните црквата ја направија постара и од христијанството, а другите бесат коњски опашки по храмовите (демек тие се христијански, а имаат потекло од некрстени азиски степи)
Резиме...Врати ја статијата на мојата верзија, за да не се отвораат беспотребни дискусии. А во догледно време јас ке ја средам статијата. поздрав--Р ашоAero-stub img.svg 18:32, 23 април 2010 (UTC)
Ги проверив наведените извори и јавува по 4 резултати на прелистувачот на Google, од кои само еден е со содржина која е наведена како извор, но за жал не може да се прочита од нерегистрирани корисници на мрежното место. Мислам дека ваквите извори не може да се сметаат за достојни, па содржината на статијата ќе биде вратена на верзијата на корисникот Raso mk. Жалам, но изворите не се доволно цврсти, па поради тоа мислам дека нема да има потреба од заштита на страницата.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:41, 23 април 2010 (UTC)
Апсолутно Рашо е во право. Право тролување на корисник кој веќе беше блокиран за тролување. Нема никаква врска со статијата. Колку што јас сум информиран и бугарските попови се гордеат со татарските Аспарух и Крум па сега да лупаме глупости? Намерна и недолична провокација.--Никола Стоіаноски 18:37, 23 април 2010 (UTC)
Дури и на другите википедии каде што бугарската пропаганда е поизразена, не се дозволуваат вакви испади како тука.--Р ашоAero-stub img.svg 18:43, 23 април 2010 (UTC)

Корисникот побара од мене техничка подршка како администратор, па според правилата статијата мораше да биде заштитена, но по проверката на цитираните извори и на вашата подршка мислам дека не се прифаќа таа содржина и поради тоа беше отстранета заштитата и беше вратена содржината. Заштитата беше само изнудено користење на алатката и не е поврзано со никакво согласување во поглед на содржината. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:46, 23 април 2010 (UTC)

Јас не знам како се осудува да повикува на дискусија со маргинализирани мислења на колумнисти. Тие не се општи мислења и заклучоци на македонската јавност, туку поединци или терцијални извори и не се прифатливи за Википедија. Истото важи и за сликата. Понатака ова ако продолжи ќе мора да се реагира соодветно.--Никола Стоіаноски 18:48, 23 април 2010 (UTC)
Плус почнал со ширење на хипотезите и на други Википедии што ја потврдува теоријата за протуркување на ПОВ.--Никола Стоіаноски 18:50, 23 април 2010 (UTC)
Имаме право како администратори да се договориме што ќе правиме со овој корисник. Ако неговото однесување се утврди како закана за содржините и другите корисници, корисникот може да биде блокиран. Забележав дека два пати претходно бил блокиран. Првиот пат, со траење од еден ден, а вториот со траење од три месеци. Жал ми е, но третиот пат најверојатно ќе биде и последен.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:01, 23 април 2010 (UTC)
Да.--Никола Стоіаноски 19:05, 23 април 2010 (UTC)

За ова може да добие и блок за уредување на сите Википедии каде е зачленет овој корисник, за крoс-Вики пропагандирање. 89.205.16.173 (разговор) 19:16, 23 април 2010 (UTC) -- Бојан имаш за кажување? 19:17, 23 април 2010 (UTC)

Кирил, вети дека ќе се дискутира по темата за да се најде заедничко решение и јас верував на твојот џентлементски гест. Но, гледам овде се наредиле Пилат до Пилат и банираат ли банираат без да се даде можност за дискусија и второ мислење. Абе колеги, дај оладете малку. :-)--Relativefrequency (разговор) 19:38, 23 април 2010 (UTC).
Господине Релатив (баеѓи си постар од мене) не сме колеги, немам завршено електро или што беше не знам. Мислењето многу пати ви е прифатено тука но со тој текст ја претеравте и нема никаква енциклопедиска и академска тежина. За тоа на Википедија не се разговара, тоа е fringe theory. --Никола Стоіаноски 19:42, 23 април 2010 (UTC)

Алатки[уреди извор]

Јас ги имам активирано додатоците кои се активираат во нагодувањето на корисничката сметак па така кај корисник се појавува user и ако кликнеш на него има листа со сите алатки и функции за и кон тој корисник. Избриши фукнционира на сличен начин.--Никола Стоіаноски 19:05, 23 април 2010 (UTC)

Проверка[уреди извор]

Би те замолил да ги проверуваш сите статии на кои ќе налеташ, а при тоа да не е. Само стисни на копчето под статијата. Поздрав--Никола Стоіаноски 18:58, 24 април 2010 (UTC)

Кирил пак ќе те замолам кога уредуваш и кога ќе видиш статија која не е проверена провери ја, да не одам по тебе. Поздрав --Никола Стоіаноски 20:32, 25 април 2010 (UTC)

Турска кујна[уреди извор]

Дали некој ја среди статијата за турска кујан? Таа полна со информации но ќе се потрудам околу средувањето, барем колку можам. Поз--Никола Стоіаноски 14:45, 26 април 2010 (UTC)

Бришење...[уреди извор]

Здраво Кирил, имам едно прашање. Кога на пребарај пишувам Царство Бугарија ми излева поднаслов од статијата за Бугарија. Како да се избрише ова за да се создаде посебна статија. Поздрав--Тиверополник (разговор) 17:58, 15 мај 2010 (UTC)

Прашање за превод[уреди извор]

Здраво Кирил. Те нема во последно време, се изгуби. Сакав да те прашам за еден руски превод. Се работи за списанието Вардар од Крсте Петков Мисирков. Првиот дел од списанието е двојазично, на македонски и руски, но јас не сум сигурен дали е сто посто ист рускиот текст со македонскиот. На следната надворешна врска (влези и однери секција дела па потоа списание Вардар) можеш да го спуштиш текстот на списанието во оригинал и во почетокот има текст со наслов Од наредилницана, а потоа следи рускиот. Дали ќе можеш да го прочиташ рускиот и да видиш дали е ист со македонскиот? Се разбира ако можеш и имаш време. Поздрав --Никола Стоіаноски 19:36, 19 мај 2010 (UTC)

Последните две недели имам други обврски, па се трудам најмногу околу избраните статии, но веќе од средината на идната недела ќе бидам многу поактивен, бидејќи има статии за години кои треба да се средуваат. Инаку, за текстот ако мислиш дали е истиот со овој на Викиизвор, тогаш одговорот е потврден. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:38, 19 мај 2010 (UTC)
Супер, значи ми останува само да го препишам на руски, ако ми успее. Се надевам се гледаме почесто на Вики. Поз--Никола Стоіаноски 22:02, 19 мај 2010 (UTC)

Востанието на Скендербег[уреди извор]

Здраво Кирил, ја барав статијата на англиската википедија, но неможев да ја најдам и мислам дека не постои. За категоризацијата не е проблем. Ќе пробам да најдам на некоја друга википедија. Поздрав--Тиверополник (разговор) 20:57, 22 мај 2010 (UTC)

Кирил, во секој случај статијата не си ја пишувал од википедија нели??--Тиверополник (разговор) 21:51, 22 мај 2010 (UTC)
Ха, не проверив, одамна било, да. Ок, тогаш само ќе ја категоризирам. Неможам да најдам скоро ништо на википедиите од другите изданија. повторно ќе барам. Поздрав--Тиверополник (разговор) 22:04, 22 мај 2010 (UTC)

Кирил, доколку дозволиш, за да не биде осамена статијата би можел да ја преместам како Лиешка лига. Сепак предлогот можеби не ми е добар--Тиверополник (разговор) 22:26, 22 мај 2010 (UTC)

Избрани статии[уреди извор]

Здраво Кирил. Имам една идеја која сакав со тебе да ја споделам зошто само мислам јас и ти се грижиме за избраната содржина. Имено, сакав да се активира таа инцијатива за менување на критериуми за избрана статија, одземање на избрана статија и правила кој може да гласа. Покрај промените за кои ќе се согласиме како заедница, што мислиш за мојов предлог: избрана статија да не е помала од 50 или 60 килобајти и секоја статија, без разлика дали е избрана или не, која е поголема од 50 килобајти да е заштитена од анонимни? Првото, ни дава можност да не се избираат кратки статии, додека второто секоја голема и средена статија би била заштитена од вандализам бидејќи сепак се вложил труд во неа. Ова второво супер функционира на ен Вики, а првото мислам е секако критериум за ен Вики. Според мене, многу добри новини. Поз--Никола Стоіаноски 23:09, 22 мај 2010 (UTC)

Ова е добро. Ми се допаѓаат предлозите. Особено тоа со заштитата на избраните статии од уредувања на анонимни корисници. Исто така, добро е ова да го прошириме и со статиите за живи личности, кои е добро да бидат исто така заштитени, за да не дојде до проблематични настани како што беше вандализмот на статијата на претседателот. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:26, 22 мај 2010 (UTC)
Да и тоа ми се допаѓа, заштитување на биографии. Ова е лесна работа, само треба да се известат и останатите корисници за придобивките од овие новини. поз--Никола Стоіаноски 09:10, 23 мај 2010 (UTC)

de:Gane Todorovski[уреди извор]

Hallo Kiril, heißt синоќа "gestern abend" oder "in der vergangenen Nacht" (wegen Todesdatum)?
Im Artikel steht noch "Derzeit (2008) ist er mazedonischer Botschafter in Russland." War er das bis zuletzt, oder hat er die Tätigkeit vor seinem Tod beendet?
Danke, Gruß, Aspiriniks (разговор) 12:46, 23 мај 2010 (UTC)

Danke! Heißt der erste Botschafter: seit 1992? Falls Du noch irgendwo genaaue Jahreszeiten findest, kannst Du sie ja noch eintragen. Danke, Gruß, Aspiriniks (разговор) 14:12, 23 мај 2010 (UTC)
Jedenfalls, werde ich sie im Arikel eintragen. Gruß.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:19, 23 мај 2010 (UTC)

Гласање[уреди извор]

Мојот став е Македонија - Македонија сите статии да водат кон Република Македонија--Еден Македонец ? (разговор) 15:41, 26 мај 2010 (CEST)

Хепи брдеј[уреди извор]

Среќен роденден. Поз--Никола Стоіаноски 10:47, 13 јуни 2010 (CEST)

Благодарам.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:14, 13 јуни 2010 (CEST)

Ситно[уреди извор]

Види како котираме, Поз--Никола Стоіаноски 16:56, 23 јуни 2010 (CEST)
Википедија на влашки содржи над 30.000 празни статии, а Википедија на грузиски исто така има послаби содржини од нашите. Добро би било да започнеме да ги пополнуваме статиите за години. Јас нешто започнав да правам акко предлог, но сè уште не е нешто конкретно. Имаше идеја од страна на Brest да се бришат статии, па затоа би било добро да ги пополниме. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:02, 23 јуни 2010 (CEST)
Па јас реков да ги завршам статиите за знамиња и грбови за да добиеме на квантитет малце, но и пополнувањето е добра идеја. Јас едно време пополнував статии за години, ставав настани па пак ќе продолжам со тоа. --Никола Стоіаноски 17:07, 23 јуни 2010 (CEST)
Треба да се договориме и да направиме добар план по кој ќе се водиме при уредувањето. Напорна е работата, па потребно е да најдеме начин полесно и побрзо да ги пополниме.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:36, 23 јуни 2010 (CEST)
Да треба да се организираме, но сепак за пополнување на тие листи ни требаат корисници. Не знам зошто ама никој не е заинтересиран за тоа. Ќе биде се надевам ... барем да се почне. Инаку јас одев од страна по страна и каде што ќе начекав година или датум во статијата, информацијата ја префрлав во статијата да датумот или годината. Ефикасно е, но поспоро оди. --Никола Стоіаноски 19:51, 23 јуни 2010 (CEST)
Искрено јас сум заинтересиран за таа работа, деновиве ќе ги завршам окрузите на Унгарија и нивните главни градовии (иако не се многу обемни како статии, ги содржат основните информации, сепак ќе придонесам за зголемување на бројот на статиите) па после можам и јас еве да помогнам за годините, ви стојам на располагање. А може ли да ми објасните што е причината што македонската википедија ја нема главната страница на англиската? Едно време ја имаше... Поздрав =) ! Tомица1111 (разговор) 21:15, 23 јуни 2010 (CEST)1111tomica