Мистицизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Мистицизам (од грчки μυστικός, mystikos/ мистикос) е тежнеење кон заедништво со божественото или духовната вистина, или дури и со самиот Господ преку директни искуства, преку интуиција или увиди. Мистицизмот може да е дуалистички и да прави разлика меѓу „јас“ и „божественото“, но не мора. Различни религиозни традиции го опишуваат основното мистично искуство на различни начини:

Просветлување или илуминација се зборовите кои најчесто се користат за овој феномен. Мистичните традиции се еден вид поткултура на поголемите религиозни традиции, како на пример Кабалата во јудаизмот, суфизмот во исламот, веданта во хиндуизмот, христијанскиот мистицизам во христијанството, но секогаш се земаат со недоверба.

Мистиката како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Во мистичното“ (Into the Mystic) - песна на ирскиот музичар Ван Морисон (Van Morrison) од 1970 година.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]