Нирвана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Традиционалното муидно сликарство на Кмер прикажува Гаутама Буда како влегува во нирвана, павилјон на собранието Дарма, Ват Ботум Вати Реачеверарам, Пном Пен, Камбоџа.

Нирва́на (санскрит: निर्वाण, nirvāṇa) или ниба́на (пали: निब्बान, nibbāna, пракрит: णिव्वाण) е поим кои го користат џаинистите и будистите да ја опишат блажената состојба на конечното ослободување од овоземски страсти и вечниот круг на преродба (самсара).

Нирвана како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Нирвана се јавува како честа тема во уметноста и во популарната култура, како:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Vladislav Petković Dis. Beograd: Mlado pokolenje, 1971, стр. 43-44.
  2. Владислав Петковић-Дис, Песме. Београд: Рад, 1960, стр. 97-98.
  3. The Cult - Nirvana (lyrics) - YouTube (пристапено на 24.3.2016)