Црна магија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џон Ди и Едвард Кели користат магичен круг ритуал да се повика дух во црковните гробишта.

Црна магија е форма на магија што користи зли сили. Таа се користи со зли намери и најчесто предизвикува штета на било кој начин. Се смета за темната страна на магијата. Црната магија се користи за освета: да се убие, да се повреди, да се предизвика несреќа или уништување на некого.

Црна и бела магија[уреди | уреди извор]

Спротивна на црната магија е белата магија. Разликата меѓу нив е дискутабилна. Теоријата главно го вели следново:

  • Сите форми на магија („бели“ или „црни“) се лоши или спаѓаат во црна магија. Ваквото сфаќање црната магија ја поистоветува со сатанизмот.
  • Темната страна на магијата се однесува на заборавени аспекти од природата и луѓето, и не мора секогаш да вклучува зла намера.
  • Црната магија ги користи силите на мракот, и според тоа се разликува од белата магија.

Црната магија како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Црна магија“ (англиски: Black Magic) — песна на американската хеви-метал група Слеер (Slayer).[1]
  • „Жена со црна магија“ (англиски: Black Magic Woman) — песна на американската рок-група Флитвуд Мек од 1968 година.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]