Пророци во христијанството

Од Википедија — слободната енциклопедија
Житието на Свети Јован Претеча. Икона од првата половина на XVI век.

Во христијанството, личностите кои се сметаат за пророци се споменати како такви во Стариот и Новиот завет. Се верува дека се личности избрани или повикани од Бога.

На главниот список се наведени личностите кои се недвосмислено посочени како пророци, било изречно, или подразбрано од контекст. Дадени се и главите и стиховите каде тоа е укажано.

Споредниот список ги наведува личностите кои имале видение или некакво пророчко искуство, но кои редовно не се занимаваат со прорекување. Последниот дел се состои од личностите за кои некои во Библијата велат дека се пророци, но всушност го злоупоребуваат тој дар или се измамници.

Главен список на пророци[уреди | уреди извор]

А[уреди | уреди извор]

Г[уреди | уреди извор]

Д[уреди | уреди извор]

Е[уреди | уреди извор]

З[уреди | уреди извор]

И[уреди | уреди извор]

The Vision of Isaiah is depicted in this 1860 woodcut by Julius Schnorr von Karolsfeld

Ј[уреди | уреди извор]

Орас Верне, Еремија на ерусалимските уренатини (1844)

Л[уреди | уреди извор]

М[уреди | уреди извор]

Н[уреди | уреди извор]

О[уреди | уреди извор]

П[уреди | уреди извор]

С[уреди | уреди извор]

У[уреди | уреди извор]

Ф[уреди | уреди извор]

  • Филип (Дела 8,26); Прорекувале и неговите четири ќерки (Дела 21,8, Дела 21,9)

Петнаесет именувани личности со пророштва и 70 старешини[уреди | уреди извор]

Единаесет лажни пророци и лажни пророци на Ваал[уреди | уреди извор]

Седум неименувани пророци и Божји луѓе[уреди | уреди извор]

  • пророк (Суд 6,8)
  • Божји човек (1 Цар 2,27)
  • Божји човек од Јудеја (3 Цар 13,1)
  • пророк-старец од Ветил (3 Цар 13,11)
  • пророк (3 Цар 20,13 и 22)
  • Божји човек (3 Цар 20,28)
  • еден од пророковите синови (3 Цар 20,35)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]