Навуходонозор II

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од таканаречената „Вавилонска кула“, која десно го прикажува Навуходоносор II, а лево е даден приказ на големиот вавилонски Зигурат (Етеменанки)

Навуходонозор II, Навуходоносор II или Набукодоносор II (о. 630 - о. 561 п.н.е.) — најголемиот владетел на Нововавилонското Царство. Ја започнал кариерата во војската, а на престолот дошол по смртта на својот татко (610). Ја нападнал Јудеја и го освоил Ерусалим. Обновил неколку патишта и храмови во Вавилон. Се верува дека за својата жена Семирамида ги изградил висечките градини во Вавилон.