Идо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Идо
Создаден одгрупа на реформатори на говорители на есперанто
Прилики и употребаВештачки јазици
Говорницизаедница на идо јазик  
Причина
Статус
Регулативен органUniono por la Linguo Internaciona Ido
Јазични кодови
ISO 639-1io
ISO 639-2ido
ISO 639-3ido

Идо — вештачки јазик создаден со цел да стане универзален втор јазик за луѓето што зборуваат со различни лингвистички заднини. Тоа се создало како по примерот на англиски и француски јазик што се користат како лингва франка т.е. универзални јазици. За разлика од англискииот, кој е природен јазик, идо бил конкретно оформен за граматички, правописни и лексикографски правила. Идо е обележан како свесно создаден вештачки јазик. Најпознат е есперанто а потоа идо е следбеник на овој јазик и се мисли кој е на второ место идо или интерлингва јазик.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]