Лингва франка нова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лингва франка нова
lingua franca nova
Создаден одКорнелис Џорџ Боери
Датум1965[1]
Прилики и употребаInfobox language
Причина
Меѓународен јазик
 • лингва франка нова
Писмолатиница
Статус
Регулативен органAsosia per Lingua Franca Nova (ALFN)[2]
Јазични кодови
ISO 639-3lfn
Linguistlfn

Лингва франка нова („Елефен“) — јазик којшто е осмислен да биде едноставен, доследен и лесен за учење заради употреба во меѓународното општење. Јазикот има повеќе предности:

 1. Има ограничен број на фонеми. Звучи слично на италијански и шпански.
 2. Фонетски се срича. Ниедно дете нема да треба да помине години за да ги изучи отстапувањата од правилата.
 3. Граматиката во целост се заснова на правила, што е слично со креолските јазици.
 4. Има ограничен број на афикси коишто служат за изведување зборови според одредени правила.
 5. Има добро дефинирани правила за редоследот на зборовите, што е својство на многу од големите јазици.
 6. Неговиот речник во голема мера се заснова на современите романски јазици. Овие јазици се широкораспространети и влијателни, а исто така имаат голем придонес кон англискиот речник.
 7. Осмислен е природно да ги прифаќа латинските и грчки технички неологизми, што всушност е „светски стандард“.
 8. Осмислен е за да изгледа релативно „природно“ за оние коишто се запознаени со романските јазици без да им биде потежок за учење на останатите.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Boeree, C. George. „La evolui de elefen“. Vici de Elefen (лингва франка нова). Посетено на 2020-11-09.
 2. „Asosia per Lingua Franca Nova“. Vici de Elefen (лингва франка нова).