Квења

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Квења
Quenya
Создаден од Џ.Р.Р. Толкин
Прилики и употреба Измислениот свет Арда
Говорници Грешка во изразот: Недостасува операнд за -
Причина
има примеси од фински, латински и грчки.
Јазични кодови
ISO 639-2 art
ISO 639-3 qya

Quenya Example.png

Текст на Квења, напишан со тенгвар и латиница.

Квења (Quenya) е еден од измислените јазици од фантастичките дела на Џ.Р.Р. Толкин, говорен од Елфите (Elves) (односно „Квенди“ (Quendi), „оние што говорат“).

Во измислениот свет на Толкин, Квења обично се пишува со азбуката тенгвар, иако порано се пишувала со сарати. Јазикот исто така може да се пишува и на друг начин, како на пример со сиртски букви. И во вистинскиот свет, тенгвар не е многу ретка појава, но јазикот обично се пишува со латинично писмо.