Михеј

Од Википедија — слободната енциклопедија

Михеј — современик на пророкот Свети Илија. На опакиот цар Ахав му прорекол дека тој ќе загине во борбата со Асирците (1. Цар. 22; II Дневн. 18). Сè прорекувал усно, ништо не пишувал. Меѓутоа, друг Михеј бил оној кој го прорекол раѓањето на Исус во Витлеем и кој јанапишал книгата на пророштвата.