Самоил (пророк)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Пророкот Самоил (со значење: „името на Господ“) е еден од најеминентните старозаветни пророци: тој се јавува како еден од најраните пророци (втор, по Мојсеј) и последен од судиите. Негови се две од книгите на Стариот Завет.

Пророкот Самоил во служба на Господ бил посветен од страна на неговата мајка, Хана, и му бил помошник на првосвештеникот Ели, во светилиштето во Шилох.

Пророкот Самоил ги помазал првите двајца цареви на Израел, Саул и Давид.