Орестида (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Општина Орестида
Δήμος Ορεστίδος
Dimos Orestidos - West Macedonia.svg
Општина Орестида
на картата на Западна Македонија
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Костур
Гео. област: Костенарија
Население: 13 375 (2001)
Админ. центар: Хрупишта
Нас. места: 31
Пошт. број: 520 59
Пов. број: 24670-72
Портал: dimos-orestidos.gr

Орестида (грчки: Δήμος Ορεστίδος, Димос Орестидос) — општина во западниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е градот Хрупишта (Аргос Орестико). Според пописот од 2001 г., општината Орестида има 13 375 жители. Етногеографски, ги опфаќа селата во Костурското Поле и областа Костенарија.

Општината е наречена по горномакедонската област Орестида, согласно грчката политика на присвојување на древната историја на Македонија.

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината Орестида е создадена на 1 јануари 2011 г., со спојување на две поранешни општини: Хрупишта (до септември 2006 г. наречена „Орестида“) и Јон Драгумис, наречена по грчкиот пропагандист Јон Драгумис.

Општинска единица Хрупишта[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Хрупишта (Δήμος Άργους Ορεστικού) има 9 918 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

Поранешната општина Хрупишта на картата на некогашниот округ Костур.
 • Општински оддел Хрупишта (7 560)
 • град Хрупишта (Άργος Ορεστικό, Аргос Орестико) (7 558 жители)
 • село Семаси (Κρεμαστό, Кремасто) (2 жители)
 • Општински оддел Бела църква (442 жители)
 • село Бела Црква (Ασπροκκλησιά, Аспроклисија) (419 жители)
 • село Шкрапари (Ασπρονέρι, Аспронери) (23 жители)
 • Општински оддел Жиковишча (80 жители)
 • село Жиковишча (Σπήλιος, Спилиос) (29 жители)
 • село Бухин (Ανθηρό, Антиро) (45 жители)
 • село Лучишча (Κερασώνα, Керасона) (6 жители)
 • Општински оддел Жужелци (83 жители)
 • село Жужелци (Σπήλαια Спилеја) (57 жители)
 • село Долени (Ζευγοστάσιο/Ζευγοστάσι, Зевгостасио или Зевгостаси) (26 жители)
 • Општински оддел Забрдени (308 жители)
 • село Забрдени (Μελάνθιο, Мелантио) (218 жители)
 • село Вичишча (Νίκη, Ники) (55 жители)
 • село Езерец (Πετροπουλάκι Петропулаки) (35 жители)
 • Општински оддел Либешево
 • село Либешево (Άγιος Ηλίας, Агиос Илијас) (42 жители)
 • Општински оддел Ланга
 • село Ланга (Λάγκα, Ланка) (110 жители)
 • Општински оддел Моласи (302 жители)
 • село Моласи (Διαλεκτό, Дијалекто) (204 жители)
 • село Ресулја (Βέλος, Велос) (98 жители)
 • Општински оддел Нестиме
 • село Нестиме (Νόστιμο, Ностимо) (115 жители)
 • Општински оддел Осничани (75 жители)
 • село Осинчани (Καστανόφυτο, Кастанофито) (51 жители)
 • село Мангила (Άνω Περιβόλι Ано Периволи) (24 жители)
 • Општински оддел Песјак (359 жители)
 • село Песјак (Αμμουδάρα, Амудара) (112 жители)
 • село Марковени (Αμπελοχώρι, Амбелохори) (179 жители)
 • село Витан (Βοτάνι, Вотани) (68 жители)
 • Општински оддел Скумско
 • село Скумско (Βράχος, Врахос) (67 жители)
 • Општински оддел Старичани (375 жители)
 • село Старичани (Λακκώματα, Лакомата) (194 жители)
 • село Госно (Λαχανόκηποι, Лаханокипи) (149 жители)
 • село Лудово (Κρύα Νερά, Крија Нера) (32 жители)

На територијата на општинската единица се наоѓаат и днес напуштените села Головраде (или Лувраде; Скиеро), Марчишча (Като Периволи), Лагор (Лагора) и Братмир.

Општинска единица Јон Драгумис[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Јон Драгумис на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот од 2001 г., општината Јон Драгумис (Δήμος Ίωνος Δραγούμη), наречена по грчкиот пропагандист Јон Драгумис, со седиште во Богатско (Вогацико) има 3 457 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Богатско
 • село Богатско (Βογατσικό, Вогацико) (793 жители)
 • Општински оддел Здралци
 • село Здралца (Αμπελόκηποι, Амбелокипи) (688 жители)
 • Општински оддел Костураџе
 • Општински оддел Лошница
 • село Лошница (Γέρμας, Гермас) (720 жители)
 • Општински оддел Слимнишча

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]