Коњанички споменик на Александар III (Фабержеово јајце)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Коњанички споменик на
Александар III
Година на изработка1910
НарачателНиколај II
ПримателМарија Фјодоровна
Моментален сопственик
Индивидуална или
институционална
Палата на оружјето, Москва
Дизајн и материјали
Употребен материјалкварц, платина, дијаманти, злато, кристал

Коњанички споменик на Александар IIIфабержеово јајце изработено под надзор на Карл Фаберже во 1910 година, за последниот цар на Русија, Николај II.

Царот Николај го претставил јајцето на својата мајка, царица Марија Фјодоровна, сопруга на претходниот цар Александар III.

Во моментов се наоѓа во Палата на оружјето во Кремљ во Москва.