Наполеонско јајце (Фабержеово јајце)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Наполеонското јајце, понекогаш познато како империјално Наполеонско јајце, е Фабержево јајце, едно од серијата од педесет и две скапоцени јајца направени под надзор на Питер Карл Фаберже. Тоа било создадено во 1912 година за последниот руски цар Николај II како подарок на неговата мајка на Дауверината царица Марија Фјодоровна. Јајцето е дел од колекцијата на Матилда Гедингс Греј од Фаберже и во моментов е долгорочна поставено во Музејот на уметност Метрополитен во Њујорк.[1]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2011/faberge