Кавкаско јајце (Фабержеово јајце)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кавкаско јајце
Година на изработка1893
НарачателАлександар III од Русија
ПримателМарија Фјодоровна
Моментален сопственик
Индивидуална или
институционална
Матилда Гедингс Граи Фондација
Дизајн и материјали
МастерМајкл Перкин
Употребен материјалзлато, сребро, енамел, дијамант, платина, бисери, кристал, акварел на слонова коска
Изненадувањеминијатурни слики.

Кавкаско јајце е накит од скапоцени камења емајлирани во Велигденско јајце од страна на Мајкл Перкин под надзор на рускиот златар Петар Карл Фаберже во 1893 година. Јајцето било направено за Александар III од Русија, кој го презентираше на неговата сопруга, царицата Марија Фјодоровна.

Во моментов јајцето е на долгорочна инсталација на Митрополитот Музејот на уметност во Њујорк, како дел од Фондацијата Матилда Гедингс Греј.

Опис[уреди | уреди извор]

Јајцето во 1902 година со оригинално стојалиште, денес изгубено

Јајцето е направено од жолта и повеќе различни бои на злато, сребро, рубин енамал, со зголемени дијаманти, портрет дијаманти, платина, слонова коска, бисери, камен кристал и акварел на слонова коска.

Се прославува во градот Abastumani на Кавказ каде што Големиот војвода Ѓорѓи го поминал поголемиот дел од својот живот, откако му била дијагностицирана туберкулоза. Минијатури се составува и биле потпишува од страна Кријитски. Минијатурите се откриваат преку отворање на четири бисери кои граничат врати околу јајцето. Секоја врата носи дијаманти и поставува броеви на годината, формирајќи ја 1893 година. Зад капакот на врвот е портретот на Големиот Дјук во поморска униформа.

Ова е првото царско јајце кое се знае од кога датира. Рубин црвена енамел се користи само за еден друг пат на Кралскиите јајца како хемофилијата Алексеј, која била постојана грижа за семејството.

Изненадување[уреди | уреди извор]

На изненадување за ова јајце се самите минијатурни слики.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]