Прејди на содржината

Слонова коска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Италијанска делкана бивна од слон од 11 век, Лувр.
Цилиндричен ковчег од слонова коска, сикуло-арапски, Музеј на лов.

Слоновата коска ― тврд, бел материјал од бивните (традиционално од слонови) и забите на животните, кој главно се состои од дентин, една од физичките структури на забите и бивните. Хемиската структура на забите и бивните на цицачите е иста, без оглед на видот на потеклото. Трговијата со одредени заби и заби освен слон е добро воспоставена и широко распространета; затоа, „слонова коска“ може правилно да се користи за опишување на забите или забите на цицачите од комерцијален интерес, кои се доволно големи за да бидат издлабени или насликани.[1]

Покрај природната слонова коска, слонова коска може да се произведува и синтетички,[2][3][4][5][6] оттука (за разлика од природната слонова коска) не бара извлекување на материјалот од животните. Тагуа оревите исто така може да се издлабат како слонова коска.[7]

Трговијата со готови производи со производи од слонова коска има свое потекло од долината на Инд. Слоновата коска е главен производ кој се гледа во изобилство и се користел за трговија во харапанската цивилизација. Готовите производи од слонова коска што биле видени на харапанските места се стапчиња за кел, иглички, шила, куки, шипки, чешли, играчки парчиња, коцки, лак и други лични украси.

Слоновата коска е ценета уште од античко време во уметноста или производството за изработка на низа предмети од резби од слонова коска до вештачки заби, клавиши од пијано, вентилатори и домино.[8] Слоновата слонова коска е најважниот извор, но се користи и слонова коска од мамут, морж, нилски коњ, кашалот, орка, нарвал и брадавичеста свиња.[9][10] Вапитите имаат и два заби во вид на слонова коска, за кои се верува дека се остатоци од забите од нивните предци.[11]

Националната и меѓународната трговија со природна слонова коска на загрозени видови како што се африканските и азиските слонови е незаконска.[12] Англискиот збор за слонова коска - ivory - на крајот потекнува од староегипетскиот аб, абу („слон“), преку латинскиот ебор- или ебур.[13]

Употреби[уреди | уреди извор]

Приказ на Пресвета Богородица и Детето Исус изработено во слонова коска.
Табернакул од слонова коска со Грижливата Богородица, Франција.

И грчката и римската цивилизација практикувале резба во слонова коска за да направат големи количества уметнички дела со висока вредност, скапоцени верски предмети и украсни кутии за скапи предмети. Слоновата коска често се користела за да се створи белката на очите на статуите.

Има некои докази за слонова коска од кит или морж што ја користеле античките Ирци. Солин, римски писател во 3 век, тврдел дека келтските народи во Ирска ќе ги украсат своите мечеви со „заби од ѕверови што пливаат во морето“. Адомнан од Јона напиша приказна за Свети Колумба давање меч украсен со врежана слонова коска како подарок што покајникот ќе му го донесе на својот господар за да може да се откупи од ропството.[14]

Населенијата на сириските и северноафриканските слонови биле намалени до истребување, веројатно поради побарувачката за слонова коска во античкиот свет.[15]

Кинезите долго време ја ценат слонова коска и за уметност и за приборни предмети. Раното упатување на кинескиот извоз на слонова коска е забележано откако кинескиот истражувач Чанг Ќијан се осмелил на запад да создаде сојузи за да овозможи евентуално слободно движење на кинески стоки на запад; уште во првиот век п.н.е., слонова коска била преместена по северниот пат на свилата за да ја потрошуваат западните народи.[16] Во кралствата во југоисточна Азија правеле од заби на индискиот слон во нивните годишни каравани за почит кон Кина. Кинеските занаетчии издлабувале слонова коска за да направат сè, од слики на божества до дршката на лулето и завршните делови на опиумските цевки.[17]

Во Јапонија, резбите од слонова коска станале популарни во 17 век за време на периодот едо, а биле направени многу нецуке-а и кисеру-а, на кои биле врежани животни и легендарни суштества и инро, на кои била инкрустирана слонова коска. Од средината на 1800-тите, политиката на новата меиџиева влада за промовирање и извоз на уметност и занаети довело до често прикажување на елаборирани занаети од слонова коска на Светската изложба. Меѓу нив, на најдобрите дела им се восхитувале затоа што биле купени од западните музеи, богатите луѓе и јапонското царско семејство.[18]

Будистичките култури во југоисточна Азија кои се териториите на денешен Мјанмар, Тајланд, Лаос и Камбоџа, традиционално собирале слонова коска од нивните припитомени слонови. Слоновата коска била ценета за садови поради нејзината способност херметички да чува. Исто така, вообичаено било резбано во елаборирани печати што ги користеле службениците за да „потпишуваат“ документи и декрети, ставајќи ги со нивниот единствен службен печат.[19]

Во земјите од југоисточна Азија, каде што живеат муслиманските малајски народи, како што се Малезија, Индонезија и Филипините, слоновата коска била материјал на избор за изработка на рачките на криските ками. На Филипините, слонова коска била користена и за изработка на лицата и рацете на католичките икони и сликите на светците распространети во сантероската култура.

Забната и бивната слонова коска може да се издлаби во широк спектар на облици и предмети. Примери на современи резбани предмети од слонова коска се окимоно, нецуке, накит, рачки за пломби, влошки за мебел и типки за пијано. Дополнително, бивните од брадавичеста свиња и забите од кашалотите, орките и нилските коњи, исто така, може да бидат насликани или површно издлабени, со што ќе се задржат нивните морфолошки препознатливи облици.

Употребата на слонова коска во последните триесет години се движи кон масовно производство на сувенири и накит. Во Јапонија, зголемувањето на богатството ја поттикнало потрошувачката на ханко од цврста слонова коска - пломби со име - кои пред тоа време биле правени од дрво. Овие ханко може да се изрезбат за неколку секунди со помош на машини и делумно биле одговорни за масовното опаѓање на африканските слонови во 1980-тите, кога населенијата на африканските слонови отишле од 1,3 милиони на околу 600.000 за десет години.[20][21]

Потрошувачка пред пластика[уреди | уреди извор]

Детално врежан заб од слонова коска во палатата Садабад, Иран.

Пред да биде воведена пластиката, слонова коска имала многу украсни и практични употреби, главно поради белата боја што ја има при обработката. Порано била користена за правење рачки за прибор за јадење, топки за билијард, типки за пијано, шкотски гајди, копчиња и широк спектар на украсни предмети.

Синтетичките замени за слонова коска во употребата на повеќето од овие предмети биле развиени од 1800 година: билијардската индустрија ги предизвикала пронаоѓачите да дојдат до алтернативен материјал што може да се произведува;[22]:17 пијано индустријата ја напуштила слоновата коска како клучен материјал за во 1970-тите.

Слоновата коска може да се земе од мртви животни – сепак, најмногу слонова коска потекнувала од слоновите кои биле убиени поради нивните заби. На пример, во 1930 година, за да се добијат 40 тони слонова коска, требало да бидат убиени приближно 700 слонови.[23] Други животни кои сега се загрозени исто така биле плен, на пример, нилските коњи, кои имаат многу тврда бела слонова коска, ценета за правење вештачки заби.[24] Во првата половина на 20 век, стадата кениски слонови биле уништени поради побарувачката за слонова коска, која требала да биде користена за типки на пијано.[25]

За време на ерата на ар деко од 1912 до 1940 година, десетици (ако не и стотици) европски уметници користеле слонова коска во производството на хриселефантински статуи. Двајца од најчестите корисници на слонова коска во нивните скулптурни уметнички дела биле Фердинанд Прајс и Клер Колине.[26]

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Identification Guide for Ivory and Ivory Substitutes“ (PDF). Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Посетено на 1 мај 2022.
 2. Bio-Inspired Synthetic Ivory as a Sustainable Material
 3. Lab-grown horns and tusks could stop poaching—or not
 4. Bio-inspired Synthetic Ivory as a Sustainable Material for Piano Keys
 5. Appalled by the Illegal Trade in Elephant Ivory, a Biologist Decided to Make His Own
 6. Synthetic ivory fails to stop illegal trade
 7. The truth about tusks
 8. „George Washington's false teeth not wooden“. Associated Press. Посетено на 1 мај 2022.
 9. Espinoza, E. O.; M. J. Mann (1991). Identification guide for ivory and ivory substitutes. Baltimore: World Wildlife Fund and Conservation Foundation.
 10. U.S. Fish and Wildlife Service Forensics Lab. „Ivory Identification Guide – U.S. Fish and Wildlife Service Forensics Laboratory“. fws.gov. Архивирано од изворникот на 2017-06-23. Посетено на 1 мај 2022.
 11. „Elk Facts“. Colorado Elk Breeders. Архивирано од изворникот на 29 септември 2015. Посетено на 1 мај 2022.
 12. Singh, R. R., Goyal, S. P., Khanna, P. P., Mukherjee, P. K., & Sukumar, R. (2006). Using morphometric and analytical techniques to characterize elephant ivory. Forensic Science International 162 (1): 144–151.
 13. Новиот пократок оксфордски англиски речник (Oxford 1993), entry for "ivory."
 14. Adomnan of Iona. Life of St Columba. Penguin books, 1995
 15. Revello, Manuela, “Orientalising ivories from Italy”, in BAR, British Archaeological Reports, Proceedings of International Symposium of Mediterranean Archaeology, February 24–26, 2005, Università degli Studi di Chieti, 111–118.
 16. Hogan, C. M. (2007). „Silk Road, North China“. Megalithic.co.uk. Посетено на 1 мај 2022.
 17. Martin, S. (2007). The Art of Opium Antiques. Silkworm Books, Chiang Mai
 18. Masayuki Murata. (2017) Introduction to Meiji Crafts pp. 88–89. Me no Me. ISBN 978-4907211110
 19. Daniel Stiles. „Ivory Carving in Thailand“. Asian Art. Посетено на 1 мај 2022.
 20. "To Save An Elephant" by Allan Thornton & Dave Currey, Doubleday 1991 ISBN 0-385-40111-6
 21. EIA (1989). "A System of Extinction – the African Elephant Disaster". Агенција за истражување на животната средина, London.
 22. Предлошка:Shamos 1999
 23. „Ivory Tusks by the Ton“. Popular Science: 45. ноември 1930.
 24. Tomlinson, C., ed. (1866). Tomlinson's Cyclopaedia of Useful Arts. London: Virtue & Co.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link) CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link) Vol I, pages 929–930.
 25. „Piano Keys From Elephant Tusk“. Popular Science. јануари 1937.
 26. Catley, Bryan (1978). Art Deco and Other Figures (1. изд.). Woodbridge, England: Antique Collectors' Club Ltd. стр. 112–123. ISBN 978-1-85149-382-1.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]