Прејди на содржината

Стокхолмска палата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кралската палата во Стокхолм, Шведска поглед рано наутро.
Кралската палата во Стокхолм, Шведска поглед рано наутро.

Замокот Стокхолм, официјално Кралска палата, се наоѓа на истото место кај Норстром на североисточниот Стадшолмен во Стокхолм од втората половина на 13 век. Неговата историја од првиот век му припаѓа на средновековниот замок Три Круни. Во денешно време, терминот се однесува на зградата наречена Кралска палата, еден од кралските замоци во земјата сместен во областа Стариот град на Стокхолм. Замокот е официјална резиденција на шведскиот монарх и на ова место се наоѓале утврдувања уште од средниот век. Сегашната зграда на замокот била дизајнирана од Никодим Тесин Помладиот и била подигната на местото откако стариот замок Три Круни бил уништен во голем пожар на 7 мај 1697 година. Поради Големата нордиска војна, која започнала од Саксонија-Полска, Данска и Русија во 1700 година и земала огромни шведски ресурси, градежните работи целосно престанале во 1709 година и биле обновени дури во 1727 година - шест години по крајот на војната. Кога Тичино починал во 1728 година, замокот бил завршен под раководство на Карл Хорлеман, кој дизајнирал многу од оригиналните рококо ентериери на замокот. Замокот не можел да се користи до 1754 година, кога се вселиле кралот Адолф Фредрик и кралицата Ловиса Улрика, но некои внатрешни работи сè уште траеле до 1770-тите. По завршувањето на новиот замок, не биле преземени поголеми реновирања на објектот, освен низа адаптации, ново опремување, модернизирање и опремување за различни регенти и нивните семејства, како и шема на бои на фасадите и создавање разни музеи во замокот.

Однадвор, замокот, која ја формира Три круни, е опкружен со и Норбро во северниот дел, Лејонбакен и Скепсброн на исток, Слотсбацкен и Стор црквата во јужниот дел, како и надворешниот двор иХогвактстерасенво северозападниот дел.

Внатрешноста на замокот моментално се состои од (2009) 1430 соби, од кои 660 со прозорци.[1] Во прилог на катовите на кралската резиденција во замокот се сместени просториите за репрезентации и функции од различни типови, вклучувајќи соби за банкет, голем кат за гости и апартмани Бернадот. Во замокот се наоѓаат и Рикшал, црквата на замокот, античкиот музеј на Густав III, Ризницата со националните регалии, оружјата и музејот Три Круни со подрумски сводови од стариот замок. До 1878 година, Кралската библиотека била сместено и во североисточното крило, таканареченото крило на библиотеката сега ја сместува библиотеката Бернадот. Архивата на замокот може да се најде во крилото на Канцеларијата. Кралскиот суд на правдата има свои простории во замокот, кој е работно место за околу 200 постојани вработени. Високата гарда го чувала замокот и кралското семејство од 1523 година. Замокот е 42 000 m² голем.[2]

Замокот во 2011 бил предмет на обемно реновирање на фасадата, што вклучувало, меѓу другото, поправки на детали од песочник оштетени од временските услови. Сумата се проценила дека ќе чини приближно 500 милиони круни во период од приближно 22 години.

Кралската палата е во сопственост на шведската држава преку Шведската агенција за имот, која е одговорна за работење и одржување на имотот, додека Канцеларијата на гувернерот го управува кралското право на располагање.[3]  

Историја[уреди | уреди извор]

Замокот пред пожарот во 1697 година[уреди | уреди извор]

Во кралските документи издадени уште во 1252 година, местото се нарекува Стокхолм. Замокот во Стокхолм почнал да се нарекува Три Круни од 1588 година кога на најголемата кула биле поставени три отворени златни круни (декор кој подоцна повторно се појавил во Градското собрание), а објектот продолжил да се нарекува така до пожарот во 1697 година.

Предлогот на Де ла Вале од 1654.

Претходни предлози за сегашниот замок[уреди | уреди извор]

Тесиновата регулација на урбаната област западно од замокот, 1650-тите и 1690-тите.

Уште на почетокот на 17 век, Густав II Адолф имал планови за нов кралски замок. Ова не се случило, но се родила идејата за нов замок и во 1651 година неговата ќерка, кралицата Кристина, го назначила Жан де ла Вале за архитект на замокот со, меѓу другото, задача да развие предлози што ќе го обноват замокот Три круни. На современа бакарна гравура (1654), предлогот на Де ла Вале било прикажано со изложен кралски замок издигнат на плато, вклучувајќи нов мост над Норстром. Кралицата Кристина извршила низа обновувања и украси на стариот замок, но ниту еден нов замок не бил изграден за време на нејзиното владеење.[4]

Во текот на 1650-тите и 1660-тите, Жан де ла Вале поднел предлози за опсежно реновирање на замокот, но само во врска со преземањето на Никодим Тесин Постариот како градски архитект и архитект на замокот во 1661 година, плановите за замокот започнале сериозно. Во 1666 година, тој го претставил првиот предлог за реконструкција на северната географска должина. Неговиот син, Никодим Тесин Помладиот, подоцна ќе го ревидира и ќе го спроведе предлогот помеѓу 1692 и 1696 година.[5]

Картата на Штадхолмен од 1650-тите го илустрира предлогот на Жан Де ла Вале за редизајн на стариот замок. Проектот, исто така, довел до нова регулатива на Слотсбацкен, која делумно била обновена. Интересни се додатоците на Никодим Тесин Помладиот со молив на оваа карта, кои веројатно биле воведени кон крајот на 17 век. Постоела една рана скица за зградата на западното крило на зградата на северното крило и двете закривени крила околу надворешниот двор (и двете се направени). Тесин, исто така, го планирал урбаното подрачје западно од замокот со големо слободно скалило со лесна железница во сегашниот блок Нептунус поголем со поврзување со Вестерлангатан и широка улица до сегашниот Минторгет, директно низ блокот Цефалус (никогаш ова не е спроведено). Од центарот на замокот тој замислил гледна точка на запад сè до Ридархолмен.[6]

Северна должина 1692–1696 година[уреди | уреди извор]

Северната должина на сегашниот замок е изградена во 1692 година за само пет месеци како дел од стариот замок Три круни. Новата должина го имала истиот строг барокен стил каков што сè уште го има, во остар контраст со остатокот од ренесансниот замок.[7]

Во раната фаза во 1690-тите, сè уште живееле делумно домашни, но стари уметници како Дејвид Клокер Еренстрал и Јохан Силвиус, кои придонеле со уметничка работа за завршување на северните делови, особено со црквата на замокот. Еренстрал ги насликал големите религиозни слики и таванот на Силвиус.[8]

Модел за северниот римски барокен стил, што на пример значело релативно строга регуларност и симетрија, била на Палацо Фарнезе во Рим (оттука и името Римски барок), каде што архитектот на обновата Никодим Тесин исто така патувал на истражувачко патување во 1688 година.[9]

Северниот дел долго пред пожарот, со планираниот Лејонбацкен, из Суециа Антика и Ходиерна..

Средновековните ѕидини на Економичногарден од замокот Три круни денес се наоѓаат зад Лејонбакен и во подрумот на северната должина.[10] Лејонбакен на тој начин го крие стариот ѕид без прозорци зад себе. Постарите ѕидови остануваат и во голем дел од северните надолжни фасадни ѕидови понатаму. Ѕидовите на некогашните североисточни и северозападни квадратни аголни кули, на пример, се уште подебели денес во овој дел од приземјето на замокот бидејќи Тесин, за време на неговата обемна обнова, ги оставил ѕидовите што можеле повторно да се користат, што било околу половина од стариот замок. Скромниот Карл XI неволно се согласил на обновата, која започнала во 1690 година. Скромноста и штедливоста биле важни во изградбата на северната должина. Затоа, изградбата исто така се одвивала прилично брзо и на сечие изненадување, новата должина била веќе по пет месеци под покривот.[11] И новите ѕидини биле повисоки од старите, освен кулите кои биле целосно затворени во новите ѕидини.[12] Од пред пожарот останала и галеријата на Карл XI, која сè уште стои во согласност со планот на Тесин.[13]

Цртежот на Никодим Тесин за централниот дел на северната фасада, околу 1690 година.
Црквата во замокот украсена во 1694 година.

Новата црква на замокот била отворена на Божиќ 1696 година во северниот дел. Тука била планирана и нова национална сала.[14] Црквата требало да ја замени старата црква на замокот што ја изградил Јован III на истото место на старата фарма во замокот Тре круни.[15] Со цел новата замок црква да има исти димензии како старата и да се вклопи во ѕидовите на старата замок црква, е задржан повисок покрив во внатрешноста на ѕидовите на поранешната североисточна кула (сега североисточен агол на замокот), Тесин имал проблем овој проект да го вклопи во строгиот барокен стил, каде што сите редови на прозорци ќе бидат речиси апсолутно регуларни и не премногу девијантни и прозорци со различна висина. Ова без разлика на функцијата и што се крие зад прозорците. Затоа, Тесин се погрижил да додаде мезанин со помали квадратни прозорци веднаш над долниот ред на прозорци. Овие помали прозорци сега се околу целата зграда, како потсетник на првата црква-замок.[15] По пожарот, кога на Тесин му се дало слобода, црквата на замокот и Салата на Царството наместо таму биле ставени на јужната патека,[14] и покуќнината од замокот и црквата на северниот коридор, вклучително и клупи и тела во сребро, се делумно зачувани во сегашната црква замок.[16]

Според планот од пред пожарот, замокот би имал облик на замок квадрат без крилја во строг римски барок (во основа со ист изглед на другите должини како северната должина). Овој предлог не е зачуван, според Бу фон Малмборг веројатно затоа што Тесин во тоа време не се осмелил да ги открие своите обемни планови за штедливиот Карл XI.[8]

Слотсбранден 1697 година[уреди | уреди извор]

На 7 мај 1697 година, се случил големиот пожар во замокот, што довел до изградба на сегашниот замок во Стокхолм. Пожарот во голема мера го уништил поранешниот замок на локацијата, Замок Три круни, освен замокот, и неодамна силно обновените ѕидови долж северната должина, кои во голема мера се задржани до денес. За разлика од останатиот дел од замокот, ѕидовите од северната должина можеле да бидат поправени.[7]

Првата фаза од новата градба 1697–1709 година[уреди | уреди извор]

Остатоците од замокот Три круни по Слотсбранден 1697 година, останува Нора Ланган (десно на сликата).

По пожарот, чуварската влада на Карл XII под власта на кралицата на вдовица Хедвиг Елеонора во замокот Карлберг одлучила да биде изграден нов замок на старите ѕидови по изгорениот замок. Никодимус Тесин постариот бил повикан како архитект да го дизајнира и изгради новиот замок во Стокхолм.[7] Во исто време кога биле одобрени плановите на Тесин за новиот замок, тој бил назначен за шеф на зградата на замокот како надзорник на кралските замоци, еден вид архитект на замок. Горан Јосуа Торнквист (подоцна благородник Аделкранц) станал помошник и заменик на началникот, односно важна личност во изградбата на замокот, а Ханс Конрад Бухегер како градител на замокот. Во 1697 година, Абрахам Винанц Свансколд (полубратот на Тесин) бил назначен за помошник архитект на замок и дворски архитект, тој работел со Тесин на изградбата на замокот. На нивна помош имале голем број германски „мајстори придружници“.[17] Важни вајари и занаетчии во текот на првата градежна фаза ги вклучиле, меѓу другите и, Рене Шово, Бернар Фуке и неговиот син Жак Фуке.[18]

Веќе истата година кога изгорел стариот замок, Тесин ги претстави готовите цртежи за новиот објект. Прво, остатоците од стариот замок биле урнати, во основа сè освен делови од северната должина во неговиот строг барок. Уривањето го извршиле околу 300 мажи од средината на мај 1697 година до средината на пролетта 1700 година кога биле симнати остатоците од старата кула на замок Три круни за да се користат како полнење за Лејонбакен. Така, поголемиот дел од новиот замок станал нов.

Скица на Тесин за црквата во замокот, 1698 година.
Готовиот предлог на цртеж на Тесин 1697 година.
Замокот во септември 2014 година бил изграден според планот на Тесин.
Надолжниот дел на Тесин низ јужната должина со Рикшал десно и црквата замок лево, околу 1700 година.

Кога Тичино бил побаран да го дизајнира новиот замок, тој делумно го напуштил својот претходен план за плоштад на замокот, со тоа што ги додал долните крила, кои денес го зафаќаат плоштадот на замокот на запад и исток.[7] Ова било за да обезбеди зголемена монументалност и поради фактот што имало одреден простор за проширување на неговиот замок, вклучително и на запад, каде што порано биле ровот и топовските бедеми на Густав Васа. Меѓутоа, бидејќи Големата црква е на патот кон југ, југозападното крило морало да биде пократко. Оваа асиметрија, која ја создале различните должини на крилата, тој ја компензирал со исцртување на полукружните независни столбови и крилата со висока стража западно од главната зграда. Овие денес го оградуваат надворешниот двор.[7] Плановите и задачите на Тесин за уметниците сè уште ги карактеризираат надворешните фасади на замокот, ѕидовите и камените пиластри, како и ѕидовите, подот, столбовите и камените пиластри внатре во замокот, на пример во црквата Рикшал и замокот и во скалите.[19]

Изградбата на замокот била изведена на почетокот на владеењето на Карл XII со голем интензитет. Но, скапите кампањи за време на Големата нордиска војна биле проблем и ја забавувале изградбата. Во 1709 година, Карл XII ја загубил битката кај Полтава и истата година изградбата на замокот целосно запрела. Во тоа време дворот бил израмнет и ѕидовите на дворот биле изградени на висина од еден кат на југ и исток и на половина кат на запад. Во оваа полузавршена состојба, новиот замок на Стокхолм изгледал така сè до 1727 година, кога Риксдагот доделил средства за продолжување на работата. Една година пред неговата смрт, Тесин доживеал да види дека работењето на замокот е обновено.[20]

Некои од украсите кои Тесин ги наумил не одговарале. На пример, следејќи ги француските модели во внатрешниот двор, тој сакал да постави коњичка статуа над Карл XI, но не му се допаднала на Карл XII и го одбил предлогот бидејќи тоа „целосно ќе ја попречело убавата перспектива“.[21] Пропаднал и предлогот на Тесин за украсување на таванските балустради со скулптури. Како Тесин го замислил изгледот може да се види во илустрацијата на замокот од Жан Ерик Рен околу 1770 година.

Колонија на француски уметници[уреди | уреди извор]

Потврди за исплатена плата, околу 1700 година, меѓу потписите со ознака „Никодим Тесин“.

Најголемата група уметници дошла од Франција. Помеѓу 1693 и 1699 година, 16 француски вајари, сликари и основачи пристигнале во Стокхолм. На иницијатива на Тесин, занаетчиите добиле покана преку шведскиот дипломатски пратеник во Париз, Даниел Кронстром, да дојдат да работат за шведскиот крал, со понуда за годишна плата и сместување. На пример, вајарот Рене Шово првично добивал плата од 1.000 долари сребрени монети годишно, тој бил меѓу најплатените во групата. Некои ги донеле и своите семејства со себе и тие формирале француска занаетчиска колонија. Често во работата на замокот учествувале и членови на семејството. Целата француска група се споменува во изворите како француски занаетчии. Повеќето го добиле своето образование во Кралската академија на сликарството и вајарството во Париз и имале практично искуство од проектот за изградба на големиот замок на Луј XIV во Версај.

Занаетчиите, кои сите биле католици, живееле и работеле многу тесно и сплотено, во непосредна близина на француската амбасада. Таму можеле да ја практикуваат својата католичка вера, нешто што инаку било строго забрането во Шведска во тоа време. Кога изградбата на замокот престанала во 1709 година, француската занаетчиска колонија била распуштена. Некои занаетчии се вратиле во својата татковина како Рене Шово со семејството. Повеќето умреле во Шведска на почетокот на 18 век.

Планот на Тесин за околината на замокот[уреди | уреди извор]

Предлогот на Тесин од 1713 година (северот е десно)

Промените на градскиот план за зградите околу замокот Стокхолм веќе биле претставени во почетокот на 18 век од страна на началникот Никодим Тесин. Предлогот за градскиот план на Тесин бил готов во 1713 година и во неговиот план, околината на замокот добила нова форма, вклучувајќи нов Норбро со вајарска уличка, огромно кралство и нова црква Ридархолм што ја донела идејата од црквата Свети Петар во Рим. Кон Стромен, во продолжение на Кунгстрадгарден, Тесин замислил „победничка сала“ долга 112 метри со аркади и колони во дорски ред, со две аголни кули и изложбени сали со висина на таванот од 50 метри. Овде би биле наредени освоени топови, знамиња и други воени трофеи. На Хелгеандшолмен, тој планирал арена за јавање за коњички игри и други забави, дури требало да се изгради и фарма за мечки. Сепак, не му се допаднало на кралот Карл XII, кој претпочитал да го има Хелгеандшолмен за себе.[22]

На Слотсбакен требало да му се обезбедат рампи до нагорно заостреното место пред Сторкиркан, кое требало да биде обложено со нова барокна фасада. Сторторгет, исто така, требал да ја промени формата и била планирана нова зграда на советот и берзата. Тесин бил убеден дека еден ден неговите планови ќе се остварат. Но, новата зграда на замокот го окупирала целосно и барало големи финансиски средства. Ерата на големата моќ на Шведска завршила и плановите за уличка на скулптури, победничка сала и трансформиран Слотсбакен останале на хартија.[23]

Втората фаза од новата градба 1727–1771 година[уреди | уреди извор]

Хорлеман и Тесин на зградата на замокот во слика на Карл Ларсон, 1896 г.
Ѕидна скица на Карл Хорлеман за публиката на принцот Густаф 1750 година.
Цртежите на Жан Ерик Рен за групи за осветлување во скалилата, 1750-ти

Никодим Тесин починал во 1728 година пред да биде завршена зградата на замокот. Одговорноста потоа ја презел Карл Хорлеман, иако канцеларијата на Никодим Тесин како началник била формално преземена од неговиот син Карл Густаф Тесин.[24]

Харман дизајнирал големи делови од внатрешните детали на замокот во подоцнежен стил, повеќе со современ вкус: рококо. На иницијатива на Хорлеман, поранешната фасадна боја на црвена тула, исто така, била променета во светло жолта (види дел „Боење“). Кога продолжила изградбата на замокот во 1727 година, повторно имало потреба од квалификувана работна сила. Во летото 1732 година, втората група француски уметници и занаетчии пристигнала во Стокхолм; како резултат од преговорите на Карл Хорлеман во Париз во текот на зимата претходната година. Групата вклучувала шест лица: двајца мајстори, Антоан Белет[25] и Мишел Ле Ливр и четворица придружници.[26] Важни вајари и занаетчии за време на втората градежна фаза ги вклучиле и Шарл Гијом Кузен, Жак-Филип Бушардон, Пјер Хуберт Л'Аршевек, Јохан Тобијас Сергел и Адриен Масрелиез.[18] Џовани Батиста Тјеполо одбил да ја изврши занаетчиската задача на Тесин.[27]

Во 1753 година умрел Карл Хорлеман, а неговата работа ја презел Карл Јохан Кронштет, кој заедно со Карл Густаф Тесин го завршиле замокот. ПЧодоцна се завршени и деловите од замокот каде би живеело кралското семејство, односно во северниот дел и она што денес е партиско во претставителните катови. Замокот Стокхолм бил подготвен за вселување во 1754 година. Кралското семејство, кое од пожарот во стариот замок престојувало во палатата Врангел на Ридархолмен, се преселило во нивниот нов дом на првото доаѓање истата година. Меѓутоа, наместо претставителниот кат, кралското семејство избрало да живее во делот што сега се нарекува кат на Бернадот. Работата на внатрешноста на другите делови на замокот, исто така, продолжило со вселувањето на кралското семејство. Приоритет бил даден на дизајнот на ентериерот наместо завршувањето на Слотсбацкен и Лејонбацкен.[28]

Лејонбакен и Канслифлигелн биле завршени од архитектот Карл Фредрик Аделкранц, кој исто така го презел управувањето со внатрешните работи по смртта на Хорлеман во 1753 година. 1771 година се смета за година кога замокот можел официјално да се смета за целосно готов. Годината бил завршен терасниот ѕид на источниот кеј. Но, долги години недостасувале статуи и скулптури во фасадните ниши, на пример осумте статуи на јужната фасада кои прикажуваат познати Швеѓани или Енлеверингсгрупен на истата фасада.

Покривот на западното скалило, таван од Јулиус Кронберг, 1890-ти.

Развој по 1770-тите[уреди | уреди извор]

Луис Масрелиз црта до советската комора на војводата Карл во 1792 година.

По завршувањето на новиот замок, не биле преземени никакви поголеми реновации на објектот, освен низа адаптации, ново опремување, модернизирање и опремување за различни регенти и нивните семејства, како и создавање на различни музеи во замокот.

Во текот на доцниот 18-ти и во текот на 19-тиот век, уметниците како Жан Ерик Рен и Фредрик Вилхелм Сколандер, соодветно, биле важни за величествениот ентериер на замокот, каде што ѕидовите и ентериерите на салоните биле дизајнирани со пиластри, столбови, ѕидни украси и многу повеќе.[29] Други важни вајари, сликари и занаетчии за време на подоцнежните реновирање се Луис Масрелиез (внатрешни работи во класицизмот и новата антика), Жан Батист Масрелиез (внатрешно дело), Аксел Магнус Фалкранц (Логардсмурен и железната ограда во Логарден), Јохан Никласкул Бистром, Свен Сколандер (ресторани), Јохан Аксел Ветерлунд (фасада скулптури на познати мажи и четири алегориски групи на Логардсмурен), Јулиј Кронберг (тавански слики) и Каспар Шредер (фасада скулптури; лав маски на дворотna фасадаta).[18][30][31]

Во времето на Оскар I, почнал да се буди интересот за историските стилови и кога Белото Море било создадено во 1844-1850 година според цртежите на Пер Аксел Нистром, бил направен компромис помеѓу старото и новото. Фредрик Вилхелм Сколандер бил судски надзорник на Карл XV и целосно го споделувал романтичниот идеал за внатрешен дизајн на неговиот кралски клиент. Еден резултат на оваа соработка е, меѓу другото, бујното ново рококо на салонот Викторија.[32]

За време на Оскар II, биле направени голем број на дополнувања, подобрувања и модернизации. Во тоа време, многу од дотогаш празните фасадни нишки на замокот биле исполнети со скулптури. Меѓу модернизациите во техничките инсталации на замокот што ги извршил Оскар II се поставување на водоводна мрежа (1873), инсталација на електрично осветлување (1883), телефон (1884) и централно греење со вода (околу 1900 година), денес имотот е поврзан и со парно греење. Интересот на кралот се проширил и на декорацијата на скалите и во негово име Јулиус Кронберг направил плафонски слики во западните скали. Според авторот Георг Свенсон, Оскар II бил тој што „ја поставил целта, врз основа на цртежите на Тесин, да го стави замокот во состојба достојна за овој споменик“.[33]

Во текот на годините од 1922 до 1930 година, Логарден бил повторно изграден, од тогашниот парк во англиски стил до денешната поотворена област со водени огледала на секоја страна во исто време од источниот свод до Скепсброн. Истовремено се обновени и Рикшалот и црквата замок, а железната плоча на покривите е сменета во сегашната со бакарна плоча.[34]

Во 1956 година било одлучено античкиот музеј на Густав III да биде обновен. Архитектектот во замокот Ивар Тенгбом ја добил одговорноста и работата била извршена во 1956-1958 година. После тоа, музејот повторно би можел да биде отворен. Ризницата е отворена во 1970 година, а Музејот Три Круни во 1999 година.

Надворешен[уреди | уреди извор]

Центар на моќта: Стокхолмскиот замок (десно) и Риксдаг т (лево). Во позадина можете да ја видите и сончевата купола Наионален музеј и покривната купола на Црквата Стокхолм. Во долниот десен агол на сликата можете да го видите и Врховен суд, кој има свои простории во Селанската палата.

Преглед[уреди | уреди извор]

Замокот е изграден од тули и песочник. Покривите обложени со бакар се наведнуваат навнатре кон внатрешниот двор и на главната зграда се опкружени со камена балустрада. Зградата се состои од четири должини, случајно именувани по четирите географски широчини.

Фасадите на замокот имаат различен дизајн и не биле дизајнирани на ист начин како оригиналната северна должина. На јужната фасада и е дадена триумфална порта во величествен барок што го врамува влезот и скалилата во средината на наосот. Источната и западната фасада имаат прекрасни централни делови во типичен барок со пиластри, хермери и статуи. На јужната фасада, исто така, имало ниши за статуи во секој втор прозорец. Замокот има вкупно 28 статуи, 717 кукли од балустери во оградите и 242 тома на конзоли. Камени корици 9 500 m² фасада и малтер 11 000 m². Главната зграда (без крилата) е со димензии 115 × 120 метри и го опфаќа Внатрешниот двор.

Од аголот на главната зграда почнуваат четири крила кон исток и запад. Помеѓу источните крила е Логарден, а меѓу западните е надворешниот двор. Сите крила се долги 48 метри, освен југозападното кое е 11 метри поради локацијата на Големата црква. Неправилноста ја сокриваат двете независни кружни крила на високата гарда и крилото на командантот.

Дворовите[уреди | уреди извор]

Надворешниот двор и западниот кораб гледани од кулата на Сторкиркан.

Замокот има два двора. Надвор од западната должина е надворешниот двор, кој е главното место за смена на високата гарда, а тука е и статуата на Кристина Гиленстиерна, која била подигната во 1912 година на иницијатива на Здружението за постојана одбрана на Стокхолм.[35] Надворешниот двор е опкружен со две згради со криви крила. Со северниот управува Хогвактен, а со јужниот главно Слотсбоден.

Внатрешниот двор е опкружен со четирите должини на замокот и се стигнува преку портали во средните делови на четирите должини; јужни, западни, северни и источни портали (или сводови). Внатрешниот двор е 89 метри долг (правец исток-запад) и 77 метри широк (правец север-југ). Во средината на дворот, Тесин замислил коњаничка статуа на Карл XI, но таа не дошла на своето место.[36]

Големиот внатрешен двор, чии делови се движат во правец исток-запад и север-југ кон Логарден и Норбро, соодветно, е под влијание на дворот на Лувр во Париз, кој исто така е под влијание на градежен идеал од барокниот период.[37]

Западна должина[уреди | уреди извор]

Кралот и кралицата на прозорецот.

Западната патека, или западната фасада, го претставува мажот или кралот. Од западната должина, на северозапад започнува канцеларското крило. Должината е исто така во непосредна близина на надворешниот двор и на двете одделни заоблени крила, од кои северното е крилото на Високата гарда и јужното крило на командантот. На фасадата можат да се видат медалјони кои претставуваат девет шведски регенти и десет каријатиди.[38] Во централниот прозорец над тремот, кралот и семејството обично се појавуваат на роденденот на кралот.

Скулптури[уреди | уреди извор]

Во предната фасада на западната фасада и меѓу прозорците на првиот кат се наоѓаат 10 женски фигури, т.н. каријатиди. Каријатидите на замокот се пиластри инспирирани од рококо во форма на жени и направени од францускиот уметник Шарл Гијом Кузин во песочникот на Готланд во 1744 година. Секоја од нив е околу 4,5 метри висока. Некои од фигурите покажуваат оштетувања од атмосферски влијанија со ризик од паѓање во парчиња камен, па затоа е испружена заштитна мрежа пред нив.

Медалјоните на кралот над прозорците на следниот кат се исто така направени од Карл Гијом Кузин. Медалјоните ги претставуваат Густав Васа, Ерик XIV, Јован III, Сигизмунд, Карл IX, Густав II Адолф, кралицата Кристина, Карл X Густав и Карл XI. Тие имаат пречник од околу 1,5 метар и се направени од олово во 1745 година.[39]

Северна должина[уреди | уреди извор]

Северната должина или северната фасада ја претставува моќта. Оваа фасада е цврсто држена и преку нејзината местоположба и нејзината перспектива кон север, би ја рефлектирала и зрачела кралската моќ.[38]

Скулптури[уреди | уреди извор]

Групата за репутација.

Уметничката декорација на северната страна е многу ретка и се состои само од група фигури над балконската врата на галеријата Бернадот. Групата го прикажува шведскиот грб „Три круни“ кој е поддржан од две репутации (божиците на гласините). Самиот грб и крилјата на ангелите се направени од Клод Хенрион додека остатокот од реномираната група е изработен од Бернард Фуке. Тие биле излеани во бронза во 1704 година, но се појавиле дури во 1814 година.

Надвор од северната фасада е Лејонбакен со двата лава на замокот. Моделите за лавови биле одобрени во 1700 година од страна на Карл XII, по што бронзениот лав бил започнати во леење во Нормалм во 1702 и 1704, соодветно.[40] Тие потоа биле подигнати на Лејонбакен како кралски симбол на моќта. Бронзата за лавовите дошла од бунарот земен како плен во замокот Кронборг во близина на Елсинор, за време на походот на Карл X Густав во Данска. Плинтусите се состојат од гранит со димензии 1,9 × 2,7 × 1,2 метри.

Јужна должина[уреди | уреди извор]

Јужната должина или јужната фасада ја претставува нацијата. Централниот дел на фасадата е дизајниран како триумфална порта со централен портал (исто така наречен „Јужен свод“) опкружен со три коринтски колони во колосален редослед на секоја страна.[41] По должината на фасадата има и голем број ниши кои содржат скулптури на познати Швеѓани; вклучувајќи ги Ерик Далберг, Карл фон Линеј и Никодим Тесин (види дел „Скулптури, фасада на југ“). Целата мора да ја одразува големината на Шведска, општеството и истакнатите луѓе во земјата.

Во внатрешноста на порталот се наоѓа сводот Содра, чии скали водат до црквата замок на исток и до Рикшал на запад. На ова се гледало како на собирање и на световната и на божествената моќ на едно место.[38]

На триумфалната порта има и камена плоча со реченица на латински јазик. Сликата е опкружена со две скулптури кои симболизираат воени трофеи. Тие биле создадени во 1735 година од Антоан Белет, а предводени од Герхард Мајерди. Натписот на сликата му оддава почит на Карл XII и гласи:

„Шведска без умор се моли за живот и победа за кралот, одличниот, успешен, побожен и секогаш почитуван Карл XII, гордоста на северниот свет, таткото на татковината, чија непобедлива храброст за време на напорите на Херкул го донела до највисоките височини. на честа. Нека трае среќата на куќата и нека брои генерација по генерација.“[42]

Скулптури[уреди | уреди извор]

Најукрасена е јужната фасада, со статуи, скулптури и релјефи. Во осум првично празни ниши се наоѓаат статуи на познати шведски мажи, кои биле додадени дури во 1890-тите преку иницијативата на Оскар II. Статуите се високи околу 2,8 метри, направени од цинк и се направени од Јохан Аксел Ветерлунд. Мажите ги претставуваат Ерик Далберг, Карл фон Линеј, Никодим Тесин и Георг Штиернхиелм (лево од сводот на Содра) и Хакин Шпегел, Олоф фон Далин, Рутгер фон Ашеберг и Карл Фредрик Аделкранс (десно од сводот на Содра).[43]

Единечната група се состои од четири скулптури (две десно и две лево од јужниот свод), го илустрира киднапирањето на жени (единечно породување) и е создадена од Бернард Фуке во почетокот на 18 век. Бернар Фуке исто така ги создал лавовите во бронза на Лежонбакен.[39] Скулптурите се изработени од бронза и се околу 2,5 метри високи. Групата била додадена на иницијатива на Оскар II за да се пополнат претходно празните ниши во таканаречената триумфална капија на јужната фасада на замокот. Оригиналите биле обновени од Свен Сколандер и фрлени во уметничката леарница на Ото Мајер по одлука на градскиот совет во 1901 година. Средствата за целта биле донирани од веледрогеријата Едвард Седерлунд.[44]

Олеснување[уреди | уреди извор]

Над прозорецот на приземјето се наоѓаат 16 релјефи направени во 1699-1700 година од францускиот уметник Рене Шово. 16-те бронзени релјефи првично биле наменети да седат во едни од скалите на замокот. Дури во 1890-тите, релјефите биле монтирани на јужната фасада, каде што замениле низа прозорци со иста големина. На северната фасада на северниот дел, овие мали прозорци сè уште се задржани.

Релјефите ги рефлектираат мотивите од Метаморфозите на Овидиј. Мотивите вклучуваат: „Потоп со Деукалион“, „Пира и Елена“, „Персеј и Медуза“, „Аполон го убива змејот Питон“ и следново:[45][46]

Источна должина[уреди | уреди извор]

Источната должина или источната фасада ја претставува женката или кралицата. Под оваа фасада се наоѓа паркот на замокот, Логарден. На бариерата или балустрадата што го затвора Логарден од Скепсброн се четири скулптури кои претставуваат музика, религија, поезија и милост. Овие можат да се гледаат како постара перцепција на женските вредности или интереси.

При дизајнирањето на источната фасада кон Логарден, се верува дека Тичино ја имал на ум римската селска вила, со скалила од градината на замокот до портата на замокот. Се верува дека моделот за дизајнот на централниот дел со колосалните пиластри помеѓу прозорците на горните два ката и рустикалното приземје е инспириран од зградата на палатата на Џовани Лоренцо Бернини, Палацо Чиги (Одескалчи) во Рим.[21]

Скулптури[уреди | уреди извор]

Во врска со работата на источната фасада на замокот во Стокхолм, Антоан Белет ги извел змејовите и крилестите лавови на прозорските фронтови на фасадата на Логард, школките во мезанинот и змејовите и розите под стреата.[26]

На балустрадата помеѓу Логарден и Логардстрапан има четири алегориски скулптурни групи со различни теми; „Милост“, „Поезија“, „Музика“ и „Религија“. Тие се создадени во 1903 година од Јохан Аксел Ветерлунд и излеани во бронза од Ото Мајер. Големината е околу 1,5 × 1,0 метри.[39]

Од источната фасада на замокот, на исток има две крила. На кратките страни на овие крила, покрај двата водопади, има и бисти на уметниците кои биле одговорни за внатрешноста на замокот; Гијом Томас Таравал, Пјер Хуберт Л'Аршевек, Карл Густаф Тесин и Карл Хорлеман.[38] Овие четири бисти се создадени од Јохан Аксел Ветерлунд во 1902 година и се изработени од бронза. На јужниот фронтон се бистите на К.Г.Тесин и Г. Т.Таравал и на северниот фронт Л'Аршвек и К. Хорлеман. Помеѓу бистите има две таблети; на јужниот фронтон Оскар II и на северниот фронтон му оддаваат почит на Карл XI.[39]

Боење[уреди | уреди извор]

Боите на фасадата на замокот во 19 век.

Шемата на бои на фасадите се променила неколку пати откако новата северна должина на замокот била завршена во 1695 година. Првата шема на бои на Тесин денес може да се види во неговата сопствена палата во Слотсбакен: жолто малтерисани ѕидови со бело обоени делови од песочник. Нора Банкохусет близу Јарнторгет има иста шема на бои. Кога ова било завршено во 1730-тите, таа добила „прекрасна светло жолта боја, која давала најдобар изглед и за доброто на новиот Конг. Избран е предизборот на палатата“. Прозорските рамки биле жолти, а камениот столб обезбојувал во црвено („со кафеав корен“).

Во текот на 1770-тите и на почетокот на 19 век, малтерот бил обезбојуван со железен витриол во вар, што дава убава разновидна топла жолта боја која, сепак, со текот на годините станува сè потемна поради оксидираното железо во бојата. Каменот првпат бил обоен во сиво, по 1775 година жолто, во 19 век повторно сиво. Кога замокот требало да биде обновен во 1890-тите, се обиделе други пигменти да го имитираат железниот витриол и замокот добил поцрвено-кафеав малтер, а скулптурите од песочник и биле исчистени од бојата. Во текот на годините 1944–1972 година, различните фасади на замокот добиле нов, целосно обоен цементен малтер, кој се разликува од фасада до фасада бидејќи биле направени обиди да се имитираат сè повалканите претходни површини. Вака изгледа замокот и денес, но црвено-кафеавата боја со текот на времето станала покафеава. Отстранувањето на заштитната боја на песочникот придонело за нејзино оштетување од временските услови.

Осветлување[уреди | уреди извор]

Осветлување на источната фасада, 2007 година.

Сегашното фасадно осветлување на замокот било инаугурирано на 29 март 2006 година од страна на кралот Карл XVI Густаф.[47] Претходното осветлување на фасадата датира од 1960-тите и оттогаш постепено се намалувало, со резултат што замокот се сметал за сè потемен.

Новите осветлувања се појавиле по долги дискусии и неколку тест осветлувања. Тие обезбедуваат речиси двојно повеќе светлосен флукс од старите, но со околу половина од количината на енергија. Зад проектот стоејат Шведската агенција за имот, Канцеларијата на гувернерот и архитектот на замокот Јохан Селсинг, како и канцеларијата за сообраќај на градот Стокхолм . Бојата може да се опише како неутрално топло бела.[48]

Според Јохан Селсинг, осветлувањето на фасадата требало да ја нагласи дистрибуцијата и нијансите на големата градежна маса на замокот и да ги истакне декоративните детали кои претходно не се гледале на вечерна светлина. Пример за ова е источната фасада каде што сега се осветлени краевите на крилата кон Скепсброн.[49]

Реновирање[уреди | уреди извор]

Оштетување од атмосферски влијанија на заградата од песочник и претходна поправка.

Во раните 1990-ти, започнала програма за реновирање на 922 прозорци на замокот. Староста на прозорците варира од средината на 18 век до 1970-тите. Причина за оштетувањето, меѓу другото, било и тоа што прозорците долги години не биле соодветно одржувани. Најизложени биле прозорците на јужната страна, каде што сонцето ја изгорело површината со гниење. Реновирањето на прозореците било извршено во соработка со Шведската агенција за имот, Канцеларијата на гувернерот, Националниот одбор за наследство и тогашниот архитект на замокот Ове Хидемарк. Вистинската работа била извршена во комплетна работилница во внатрешниот двор и траела околу 10 години. Во овој контекст, може да се спомене дека секој прозорец бил димензионално приспособен на отворањето на прозорецот кога тие биле поставени одвреме-навреме, што значи дека сите прозорци се различни.

Замокот моментално е предмет на опсежно реновирање на фасадите. Речиси половина од фасадите на замокот Стокхолм се состојат од песочник од Готланд, како и уметничка декорација на фасадите во форма на скулптури и украсно име. Шведската агенција за имот, која е одговорна за одржувањето на замокот, во 2008 година изјавила дека песочникот е истрошен и дека состојбата му е значително влошена. Меѓу другото, паднал и камен со тежина од 3 кг од 20 метри височина. Најизложени и најоштетени се сончевите страни, односно фасадите на југ и запад. Шведската агенција за имот одлучила, како привремено решение, на одредени делови од фасадите на замокот да се закачи црна текстилна мрежа за да се заштитат од можно паѓање камења.

Откако бил изграден замокот во 18 век, атмосферските влијанија на песочникот биле проблем, нешто што се забрзало откако каменот бил исчистен од маслената боја за време на реставрацијата во 1890-тите. Во пролетта 2008 година, Шведската агенција за имот започнала обемна физибилити студија за да може да воспостави долгорочен план за одржување во следните 50 годините. Физибилити студијата покажала дека песочникот од Готланд, кој ги краси сите фасади, е во уште полоша состојба отколку што се претпоставувало. Многу камења се испукани, а делови од нив се многу лабави.

Во мај 2011 година започнало најголемото реновирање на фасадата во историјата на замокот. Почнувајќи од источното крило кон северното крило кон Стромброн, сите фасади на замокот ќе бидат поправени во текот на следните 22 години, поделени на исто толку фази на изградба и по цена од 500 милиони круни.[50] За негова имплементација, Шведскиот одбор за национално наследство, меѓу другото, размислувал и за отворање на каменолом во Готланд и формирање на каменорезари.[1]

Внатрешност[уреди | уреди извор]

Преглед[уреди | уреди извор]

Покривот во Содра трапфален.
Западни скалила на врвот.

Замокот моментално во 2009 година опфаќал 1430 соби, од кои 660 со прозорци.[1] Прозорци: 972 парчиња Прозорски стакла: 31.600 парчиња.

Плановите на подот прикажани подолу се ориентирани со север нагоре. Така, „Јужна географска должина“ е на дното и „Северна географска должина“ на врвот, „Источна географска должина“ е десно и „Западна географска должина“ е лево. „Североисточното крило“ е надесно, а „јужното крило“ надолу лево. Северозападниот „Канслифлајгелн“ се наоѓа лево. Дворовите на замокот се (од лево кон десно): „Надворешен двор“ (во заоблените крила), „Внатрешен двор“ (во средината на зградата) и Логарден (помеѓу источните крила).

Поделбата на катови (бројот на соби се применува со исклучок на малите соби, плакари, скали, сводови и слично):[51]

 • Подрум: Подрумот содржи околу 104 соби. Подрумот главно се користел како складиште и затвори. Тука се остатоците од замокот Три круни. Подрумите не се само на едно ниво под замокот туку некои делови имаат две нивоа со големи разлики во нивоата. Во текот на доцниот 19-ти и 20-тиот век, кралската винарска визба се наоѓала во делови од западната должина и веројатно сè уште постои таму.[52]
 • Приземје: Приземје, што е најголемиот кат на замокот. Овие простории главно ги користел персоналот на судот, но тука се и сите четири сводови што ги сочинуваат влезовите и излезите на замокот, како и Рикшал и црквата замок.
 • Половина кат: Полукатот ( мезанин ) има околу 115 соби. Просториите биле приближно со иста големина откако бил изграден замокот, но областа на употреба е променета. Името „Половина кат“ доаѓа од фактот дека подот има приближно половина од висината на подот во однос на другите. Овие простории главно ги користел дворскиот персонал, но тука се пронајдени и подови на принцови и принцези. На половина кат се наоѓа и Малиот гостински апартман, кој се состои од неколку соби во северниот дел од западната должина.
 • Скали 1 кат: 1 кат содржи околу 67 соби. Просториите биле приближно со иста големина откако бил изграден замокот, но областа на употреба е променета. Северната лента ги вклучува галеријата Бернадот и Столбната сала, а Источната лента ги сместува собите во приватниот оддел. Сегашниот крал Карл XVI Густаф живеел тука со своето семејство до 1981 година пред да се преселат во замокот Дротнингхолм .
 • Спрат 2 скали: 2 кат содржи околу 57 соби. Просториите биле приближно со иста големина откако бил изграден замокот, но областа на употреба е променета. На овој кат ќе ги најдете, меѓу другото, катот за гости, катот за забава со Белото Море и Салата на Советот, како и подот на принцот Бертил.
 • Поткровје: Во поткровјето има околу 25 соби, како и горниот дел и лачната конструкција за Рикшал, црквата замок и јужните скали. Поткровјето главно се користи како складиште.

Замокот црква[уреди | уреди извор]

Замокот црква е изграден во текот на 18 век и е парохиска црква за Судската парохија. Црквата се наоѓа во источната половина од јужната должина на замокот и ја зафаќа целата негова ширина и два ипол ката во висина. Влезот е од трезорот Содра, Слотсбацкен бр.1. Замокот црква се користи од страна на кралското семејство во црковните церемонии. Секоја недела и празник се служи богослужба во црквата замок. Во стариот замок Три Круни, пред пожарот во замокот во 1697 година, црквата на замокот се наоѓала во северниот дел, а клупите и тела во сребрена боја се делумно зачувани во сегашната црква замок.[53] По пожарот на замокот во 1697 година, кога Никодим Тесин добил одврзани раце, црквата на замокот и Рикшал биле поставени на јужниот ходник и тие го вклучувале, вклучително и скалилата, целиот втор и трет кат од оваа патека. Црквата на замокот потоа ја претставува црковната моќ во земјата, додека Рикшал ја означува секуларната моќ, или моќта на кралот. Работата на Тесин која тој ја започнал била завршена од Карл Хорлеман по неговата смрт. Црквата била свечено отворена во исто време со целиот замок во 1754 година.

Риксален[уреди | уреди извор]

Риксален се наоѓа во јужниот дел на должината на замокот, и бил ставен во употреба за 1755 Риксдаг . Салата била дизајнирана од архитектот Карл Хорлеман, кој се базирал на цртежите на Никодим Тесин, но сепак ги модифицирал. Во Рикшал се наоѓа и сребрениот престол на кралицата Кристина. Рикшал зафаќа два и пол ката во јужната должина на замокот. До големиот влез на Рикшал се стигнува од сводот на Содра. Салата на Царството и црквата замок се наоѓаат од двете страни на сводот, што е симбол дека кралот ја добил својата функција од Бога, во исто време кога световната моќ се среќава со духовната моќ.

Салите на Редот[уреди | уреди извор]

Салите на редот се наоѓаат горе во западната патека и се состојат од четири сали, по една сала за секој ред; Орден на Серафим, Орден на мечот, Орден на Северната ѕвезда и Орден на Вааса . Постојана изложба за кралските наредби е прикажана во Салите на Редот. Тука порано бил Радсванинген, каде што Риксрадетот имал свои простории во средината на 1750-тите. Врховниот суд, основан во 1789 година, подоцна имал свои простории тука до 1949 година.

Подот на Бернадот[уреди | уреди извор]

Подот на Бернадот се наоѓа горе во северниот дел и е именуван по шведското кралско семејство Бернадот. Името доаѓа од колекцијата портрети на членовите на кралското семејство во галеријата Бернадот, најголемата просторија на подот. Собите се наоѓаат главно во северната должина на замокот и се користат за публика, доделување медали и на состаноци на Комитетот за надворешни работи. Собите се прикажуваат и на јавноста. Подот првично бил украсен во 1730-тите и 1740-тите со Карл Хорлеман како архитект. Кралот Адолф Фредрик и кралицата Ловиса Улрика се преселиле во 1754 година, а потоа собите биле украсени со мебел направен од најистакнатите занаетчии во Стокхолм во тоа време. Последниот кралски пар кој го користел подот на Бернадот како резиденција биле Оскар Втори и Софија. Оттогаш, некои соби се обновени на нивниот оригинален изглед во 18 век, додека други соби го задржале декорот од времето на Оскар II, како што е просторијата за пишување на Оскар II.[54]

Подот на принцезата Сибила[уреди | уреди извор]

Подот на принцезата Сибила се наоѓа горе во источната должина и се користи како секојдневен под за претставување на кралската двојка и не е отворен за јавноста. Во текот на историјата на замокот, тој бил дел од замокот каде што кралот или близок роднина имал своја приватна резиденција. Горниот кат е познат по Синиот салон, каде што била објавена свршувачката на Карл XVI Густаф и за Силвија Сомерлат во 1976 година како престолонаследничка Викторија и Даниел Вестлинг во 2009 година. Внатрешниот салон на Сибила, просторијата за публика на поранешниот престолонаследник Густав, сè уште ја има внатрешноста на Карл Хорлеман со пиластри и врвови на вратите.[55]

Партискиот под[уреди | уреди извор]

Салата за банкет се наоѓа две скали на северната патека и се користи за претставување на кралската двојка. Во галеријата на Карл XI се одржуваат официјални вечери, вклучувајќи државни посети, по парламентарните избори и за нобеловците. Неколку пати годишно во советничката комора се одржува совет со владата.[56] Првично, бил наменет како резиденција на кралската двојка, но кога кралот Адолф Фредрик и кралицата Ловиса Улрика се преселиле во 1754 година, тие дошле да живеат во сегашниот стан во Бернадот. Сепак, престолонаследникот Густав (III) и престолонаследничката принцезата Софија Магдалена се населиле на подот по нивната венчавка во 1766 година. Станот не се корисел како резиденција од времето на Оскар I.[56]

Во североисточниот агол е Белото Море, кое првично било две соби; трпезаријата и соблекувалната на кралицата. Трпезаријата била наречена Бело Море, име што дошло да ја означува целата соба откако ѕидот бил урнат. Во врска со вечерите во галеријата на Карл XI, Белото Море е опремено како салон со места за седење. Собата потоа се користела како дневна соба пред или по вечерата.[57]

Гостинскиот под[уреди | уреди извор]

Апартманот за гости (исто така и главниот апартман за гости ) се наоѓа две скали погоре во западната должина и се користи од 1870-тите како резиденција за посета на шефови на држави за време на државните посети на Шведска. Собите првично биле украсени во 1760-тите под раководство на Жан Ерик Рен, кога биле украсени за братот на Густав III , Фредрик Адолф. Три од собите кои се прикажани на јавноста се наоѓаат во делот на меѓукатна соба, со прозорци свртени кон внатрешниот двор.[58]

Подот на принцот Бертил[уреди | уреди извор]

Подот две скали нагоре во источното крило се нарекува кат на принцот Бертил според неговите последни познати жители. Кралот Адолф Фредрик го користел станот како свој дом. За време на Густав III, таа била приватна резиденција на војводата Карл. За време на Карл XIV Јохан, тоа билл станот на престолонаследникот Оскар (I). Оскар ја украсил готската соба овде во 1828 година. Карл XV исто така го имал ова како негова резиденција, но за време на Оскар II станал стан на престолонаследникот Густаф (V). Ова подоцна било резиденција на принцот Бертил во замокот до неговата смрт во 1997 година[59] По смртта на принцот Бертил, подот се користел за државни посети, интервјуа[60] и семинари.[61]

Канслифлајгелн[уреди | уреди извор]

Северозападното крило на Канцеларијата било планирано да ги смести централните делови на националната администрација, Канцеларијата на Кралското височество. Големото пијано било завршено од архитектот Карл Фредрик Аделкранс и првично било нарачано за кралскиот корпус де гард, домашни, странски и воени експедиции, како и за Националниот архив. Меѓутоа, државната администрација се зголемила, се иселила од замокот и формирала независни власти[62] и речиси 30 години по вселувањето, Канцеларијата била основана околу 1780 година како резиденција на тригодишниот престолонаследник Густав (IV) Адолф, а потоа и за неговата мајка вдовицата кралица Софија Магдалена.[63] Приватната резиденција на тогашниот принц Густаф Адолф е основана овде во 1905 година - подоцна како крал Густаф VI Адолф, која ја користел како резиденција до неговата смрт во 1973 година. Во дел од меѓукатот горе, неговата приватна библиотека била опремена во 1930-тите.[64] Во Канслифлигелн ќе најдете Спегелсалонген (ново дизајниран во 1866 година од Фредрик Вилхелм Схоландер [65] ) и Зелен салон и Син салон.[66] Архивата на замокот, дел од модерниот национален архив, сè уште се наоѓа во подрумот на клавирот.

Активности[уреди | уреди извор]

Замокот е работно место за околу 200 постојано вработени. Има малку повеќе жени отколку мажи. Покрај тоа, дополнителен персонал работи на вечери, во текот на летото и на прикажување на замокот.[67]

Кралските судови на правдата[уреди | уреди извор]

Во замокот Стокхолм се сместени простории за канцелариите вклучени во Кралскиот суд на правдата; организацијата околу шефот на шведската држава и кралската куќа, и која е исто така одговорна за негување и прикажување на културното наследство на шведската монархија. Судските држави се предводени од Канцеларијата на Маршалот и вработуваат 216 позиции со полно работно време во 2009 година.

Музеи[уреди | уреди извор]

Во замокот се сместени неколку музеи. Ливрусткамарен е најстариот музеј во Шведска и прикажува предмети поврзани со шведското кралско семејство од времето на големите сили наваму. Музејот има свои простории во источниот дел, со влез од Слотсбакен. Вториот најстар е античкиот музеј на Густав III во подрумот на североисточното крило, кој бил отворен за јавноста во 1794 година. Музејот ги прикажува античките скулптури што Густав III ги купил за време на неговото патување во Италија 1783-1784 година.

Во подрумските сводови под јужната должина се наоѓа Ризницата, која била отворена во 1970 година и ја прикажува шведската национална регалија, како и продавницата за сувенири Слотсбоден. Во подрумските сводови под западните и северните должини се наоѓа музејот Три Круни, кој е најновиот додаток на музеите на замокот. Тој бил отворен во 1999 година и содржи изложба за стариот замок Три Круни, кој бил уништен во пожарот во 1697 година.

Архиви и библиотеки[уреди | уреди извор]

Во северозападното канцеларско крило на Кралската палата се Слотсаркивет. Архивата е основана во 1893 година и е складиште под Шведскиот национален архив од 1964 година. Архивата на замокот содржи архиви од дворот и кралските замоци. Во североисточното крило на замокот се наоѓа истражувачката библиотека Библиотека Бернадот.

Високата стража[уреди | уреди извор]

Високата стража во замокот во Стокхолм е чуварска сила која делумно претставува почесна стража за кралот, а делумно го чува замокот. Стражата е и дел од воената подготвеност во Стокхолм. Високата гарда, меѓу другото, учествува и во владини церемонии, посети на шефови на странски држави и странски воени посети. Високата гарда била основана од Густав Васа во 1523 година за да биде одговорна за редот низ градот, односно во сегашниот Стар град. Погледот со висока стража е церемонија и туристичка атракција во надворешниот двор на замокот, кој се проценува дека собира најмалку 800 000 гледачи годишно .

Слотсбоден[уреди | уреди извор]

Слотсбоден е продавница за подароци и сувенири на замокот со производи поврзани со предмети од кралските збирки. Голем дел од асортиманот се состои од литература за кралското културно наследство како историја, архитектура, биографии и истражување. Слотсбоден се наоѓа во југозападното криво крило со влез од надворешниот двор.

Духови на замокот[уреди | уреди извор]

Се вели дека „Белата дама“ личи на Перхта фон Розенберг (околу 1429–1476).

Има многу приказни за духови во замокот Стокхолм. Еден од нив е „Гра Губен“ или Сивиот човек кој според традицијата живее во подрумските остатоци од стариот замок Три круни. Тој се сметал за еден вид дух-чувар кој бдее над замокот и може да ја предвиди иднината. Некои веруваат дека тоа е самиот Ерл Биргер кој е на стража. Тоа се покажало, меѓу другите, и на Никодим Тесин и предвидел дека Тесин нема сам да ја заврши изградбата на замокот.[68]

Често споменуваната Бела Дама е најпознатиот дух од замокот. Во многу европски замоци, па и во Стокхолм, може да се најде бела жена, бела дама. Според народното верување, штом ќе се појави, Белата дама ќе претскаже дека некој од кралското семејство ќе умре. Се вели дека е висока и носи бел свилен фустан; се слуша само шушкањето на нејзиниот фустан додека се приближува. Постојат неколку теории за тоа која била и од каде потекнувала. Според едно мислење, таа е војвотката Агнес од Меран, германска благородничка од семејството Хоенцолерн, која живеела во 13 век. Таа била мажена за грофот Ото од Орламинде и станала вдовица во 1293 година. Таа ги убила своите две деца од бракот со Ото за да се омажи за Албрект, градоначалникот на Нирнберг позната и како „Убавицата“, но тој ја напуштил. Таа умрела во заробеништво и оттогаш се појавувала како бела жена во замоците Хоенцолерн во врска со важни семејни настани.[69] Други тврдат дека Белата дама е извесна Перхта фон Розенберг, друга германска благородничка од 15 век, ќерка на Улрих II фон Розенберг и против нејзина волја несреќно омажена за Јан од Лихтенштајн. Според традицијата, таа повторно оди во замокот Чески Крумлов во јужна Чешка. Се вели дека нејзиниот портрет е многу сличен на описите на Белата дама во Кралската палата.[70]

Некои кралски смртни случаи се случиле во врска со појавувањето на Белата дама во замокот. Во март 1871 година, принцезата Евгениј го видела озлогласениот дух во замокот, а три дена подоцна, кралицата Ловиса починала. Во 1907 година, Белата Дама повторно се појавила и набргу потоа Оскар Втори умрел. Последен пат се појавила во 1920 година, кога умирала престолонаследничката принцезата Маргарета. Одеднаш знамето на замокот било поставено на половина столб и се вели дека чуварот кој требало да го крене ја видел Белата дама на покривот. Два часа по инцидентот, престолонаследничката принцеза починала.[71]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 „Minst 20 års renovering väntar Slottet“. 4 november 2009. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 2. http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/stockholms-slotts-fasader-den-mest-omfattande-restaureringen-i-modern-tid-640536 Архивирано на 3 октомври 2017 г., SFV pressmeddelande på mynewsdesk läst 2016-10-25
 3. „Sveriges Kungahus om Ståthållarämbetet“. Архивирано од изворникот на 2011-05-16. Посетено на 2021-11-28.
 4. „Stockholms Gamla Stan: "De första idéerna". Архивирано од изворникот на 2014-11-08. Посетено на 2021-11-28.
 5. „Stockholm Gamla Stan: "Tre Kronor - Renässansslottet, år 1661–1697". Архивирано од изворникот на 2014-10-25. Посетено на 2021-11-28.
 6. Råberg (1987), s. 70
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 von Malmborg m fl (1971), s. 39.
 8. 8,0 8,1 von Malmborg m fl (1971), s. 38.
 9. von Malmborg m fl (1971), s. 34.
 10. von Malmborg m fl (1971), s. 8–39.
 11. von Malmborg m fl (1971), s. 35–36.
 12. von Malmborg m fl (1971), s. 34, 37, 39 och planen över slottet mellan s. 70 och 71.
 13. von Malmborg m fl (1971), s. 64.
 14. 14,0 14,1 von Malmborg m fl (1971), s. 43–44.
 15. 15,0 15,1 von Malmborg m fl (1971), s. 36–37.
 16. von Malmborg m fl (1971), s. 38–39.
 17. von Malmborg m fl (1971), s. 40.
 18. 18,0 18,1 18,2 von Malmborg m fl (1971), s. 91, samt s. 52 och 56.
 19. von Malmborg m fl (1971), s. 39–52.
 20. von Malmborg m fl (1971), s. 52.
 21. 21,0 21,1 von Malmborg m fl (1971), s. 42–43.
 22. Abrahamsson (2004), sidor 73 och 75
 23. Abrahamsson (2004), sida 75
 24. von Malmborg m fl (1971), s. 34, 37, 39 och planen över slottet mellan s. 52.
 25. von Malmborg m fl (1971), s. 45–52.
 26. 26,0 26,1 Projekt Runeberg: Svensk Tidskrift, 1925
 27. von Malmborg m fl (1971), s. 91.
 28. „Stockholm Gamla Stan: "Kungliga slottet – Byggnationen". Архивирано од изворникот на 2014-11-08. Посетено на 2021-11-28.
 29. von Malmborg m fl (1971), s. 52–132.
 30. Предлошка:Fornvännen-länk av Armin Tuulse i Fornvännen 1960
 31. Sverige, utgiven av Otto Sjögren, Isaak Marcus’ boktryckeri, 1929
 32. von Malmborg m fl (1971), s. 122–123
 33. von Malmborg m fl (1971), s. 120
 34. „Stockholm Gamla Stan: "Ombyggnader". Архивирано од изворникот на 2014-11-08. Посетено на 2021-11-28.
 35. Nordisk familjebok, Uggleupplagan, läst 2011-05-10
 36. von Malmborg m fl (1971), s. 49.
 37. von Malmborg m fl (1971), s. 47.
 38. 38,0 38,1 38,2 38,3 Kungliga slottets fyra fasader Архивирано на 24 септември 2015 г. StockholmGamlaStan.se
 39. 39,0 39,1 39,2 39,3 „Stockholm Gamla Stan: Konst utomhus i Gamla stan/Kungliga slottet“. Архивирано од изворникот на 2014-09-22. Посетено на 2021-11-28.
 40. Karolinska förbundets årsbok 1991 sid. 128–130
 41. Setterwall, Åke, Stockholms slott, Norstedt, Stockholm, 1948, Libris: 1426892
 42. http://www.stockholmskallan.se/PostFiles/SMF/SD/SSMB_0004691_01.pdf
 43. „Stockholm Gamla Stan: Kungliga slottet – Ombyggnader“. Архивирано од изворникот на 2014-11-08. Посетено на 2021-11-28.
 44. Otto Meyer Fud. Ett kapitel i det svenska konstgjuteriets historia (svenska). Stockholm: Olle Meyer. стр. 126–127. ISBN 978-91-637-1754-3.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 45. „Stockholm Gamla Stan: "De yttre förändringarna". Архивирано од изворникот на 2014-11-08. Посетено на 2021-11-28.
 46. Olsson 1940
 47. „Kungliga hovet, pressmeddelande“. Архивирано од изворникот на 2011-05-16. Посетено на 2021-11-28.
 48. Statens fastighetsverk: Kungliga slottet i Stockholm är tänt, pressmeddelande 2006-03-30
 49. „Pressmeddelanden: Kungl. Slottets nya fasadbelysning är på plats, publicerat 2006-03-28“. Архивирано од изворникот на 2021-11-28. Посетено на 2021-11-28.
 50. Svenska Dagbladet av den 2011-05-27: “Stockholms slott renoveras i 22 år”, läst 2011-05-28.
 51. „Stockholm Gamla Stan: "Kungliga slottet - Ombyggnader", läst 2011-02-16“. Архивирано од изворникот на 2014-11-08. Посетено на 2021-11-28.
 52. „Stockholm Gamla Stan: Kungliga slottets våningar, källaren“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-09-24. Посетено на 2021-11-28.
 53. Slott och herresäten i Sverige. De kungliga slotten I 1971, s. 38–39.
 54. Kungl. husgerådskammaren (1998), sida 25
 55. von Malmborg m fl (1971), s. 81
 56. 56,0 56,1 Kungl. husgerådskammaren (1998), sida 7
 57. Kungl. slottet, Stockholm. Stockholm: Kungl. husgerådskammaren. стр. 16. ISBN 91-85726-69-9.
 58. Kungl. husgerådskammaren (1998), sida 17
 59. „stockholmgamlastan.se“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-09-24. Посетено на 2021-11-28.
 60. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име tv4.
 61. „Kungahuset“. Архивирано од изворникот на 2014-12-11. Посетено на 2021-11-28.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
 62. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име rosers.
 63. SFV:s vårdprogram för Stockholms slott, sid 16
 64. Kungens böcker: ett reportage om Gustav VI Adolfs privata bibliotek. Malmö: Allhem. стр. 24–26.
 65. Предлошка:VGM-länk
 66. von Malmborg m fl (1971), delen med planritningar och rumsnumrering
 67. Sveriges Kungahus: Hovet
 68. Linnell (2002), s. 37–39
 69. Nordisk familjebok 1800-talsutgåvan, sida 269
 70. „Perchta von Rosenberg“. Архивирано од изворникот на 2020-09-30. Посетено на 2021-11-28.
 71. Linnell (2002), s. 33

Печатени извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]