Урбанистичко зонирање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дел од серија статии по

Просторен план на РМ
Генерален урбанистички план
Детален урбанистички план
Урбанистички план за село
Урб. план вон населено место
Архи.-урб. проект
Урбанистички проект

Министерство
Сектор за урбанизам

Останато

Историја на урбанизмот
Агенција за прос. планирање
Терминологија


Урбанистичко зонирање е составен дел од просторното и урбанистичко планирање, и претставува разделување на територијата која е покриена со планскиот опфат на различни функционални зони, од коишто секоја има различна намена.[1] Со дефинирање на зоните се дефинира и се ограничува намената на нивното користење - на пример:

На графички дел на генералниот урбанистички план за Град Скопје, со различните бои се претставени различните зони.
  • Резиденцијална зона (поединечни или колективни домаќинства)
  • Трговска зона (трговски центри, продавници)
  • Индустриска зона (фабрики, производствен и погони)
  • Образовна зона (основни, средни училишта)

Извори[уреди | уреди извор]