Врата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Врата

Врата е бариера што се отвора и затвара и покрива отвор. Вратите се користат нашироко, на ѕидови, автомобили и мебел. Вратата може да има клуч за безбедност и контролирање на можноста за влегување или излегување. Вратата се користи за затварање на атмосфера, заклучување на воздушните драфтови внатре во просторијата и забранување на промена на температурата (од топло на ладно и обратно). Тие исто така помагаат кога има пожар, така што го спречуваат.

Вратата како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 22-23.
  2. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 199-200.
  3. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 222-224.
  4. DISCOGS American Music Club ‎– San Francisco (пристапено на 10.6.2018)
  5. Anastasia, Before the Rain, Polygram Music.