Палата Дротнингхолм

Од Википедија — слободната енциклопедија
Палатата Дротнингхолм
Палатата Дротнингхолм

Палатата Дротнингхолм (шведски: Drottningholms slott) е приватна резиденција на шведското кралско семејство. Се наоѓа во Дротнингхолм. Изграден е на островот Лован (во општината Екеро во округот Стокхолм), таа е една од шведските кралски палати. Првично била изграден кон крајот на 16 век и служела како редовна летна резиденција на шведскиот кралски двор во поголемиот дел од 18 век. Освен што е приватна резиденција на шведското кралско семејство, палатата е и популарна туристичка атракција.

Историја[уреди | уреди извор]

Името Дротнингхолм (буквално значи „островче на кралицата“) потекнува од оригиналната ренесансна зграда дизајнирана од Вилем Бој, камена палата изградена од Јован III од Шведска во 1580 година за неговата кралица, Кетрин Јагиелон. На оваа палата и претходела кралска палата наречена Торвесунд.[1]

Вдовицата, кралица Довагер Хедвиг Елеонора го купила замокот во 1661 година, една година откако завршила нејзината улога како кралица на Шведска, но истиот изгорел до 30 декември истата година. Хедвиг Елеонора го ангажирала архитектот Никодим Тесин Постариот да го дизајнира и обнови замокот. Во 1662 година, започнала работата за реконструкција на зградата. Со замокот речиси завршен, архитектот Никодим починал во 1681 година. Неговиот син Никодим Тесин Помладиот ја продолжил неговата работа и ги завршил сложените дизајни на ентериерот. Фламанскиот вајар Николас Милих изработил скулптури за големите скалила и сали на деветте музи во мермер, заедно со серија бисти на готските кралеви. Покрај тоа, тој направил и биста со портрети на кралот Карл X Густав, неговата сопруга Хедвиг Елеонор и двата нивни сина, младиот крал Карлс XI, најверојатно и на Магнус Габриел Де ла Гарди и неговата сопруга Марија Еуфросина, сестра на кралот Карл X Густав Милич и неговиот помошник Бурчард Прехт, исто така, изработиле украсни резби на дрво во креветите на кралицата.

За време на периодот на реконструкцијата, Хедвиг Елеонора била шеф на регентот на сè уште малолетниот крал, Карл XI од Шведска, од 1660 до 1672 година. Шведска по Вестфалскиот мир станала моќна земја. Позицијата на кралицата, во суштина како владетел на Шведска, барала импресивна резиденција сместена во склопот близу Стокхолм.

За време на владеењето на кралевите карл XI од Шведска и Карл XII од Шведска, кралскиот двор често бил присутен во палатата, која се користела за лов.[2] Хедвиг Елеонора ја користела палатата како летна резиденција до нејзината смрт во 1715 година, исто така, таа станала неприкосновен домаќин на кралскиот двор за време на отсуството на Карл XII во Големата северна војна (1700-1721).

Дротнингхолм продолжил да служи редовно како летна резиденција за кралскиот двор во текот на целиот 18 век. По смртта на Хедвиг Елеонора во 1715 година, шведската кралица Улрика Елеонора и шведскиот крал Фредерик I одржале судот во палатата во летото.

Во 1744 година, палатата била дадена како подарок од кралот Фредерик I на тогашната престолонаследничка, подоцна кралица на Шведска, Луиза Улрика од Прусија, кога се омажила за Адолф Фредерик од Шведска, кој станал крал на Шведска во 1751. За време на сопственоста на Луиза Улрика врз Дротнингхолм, внатрешноста на палатата била трансформирана во пософистициран француски рококо стил. Луиза Улрика, исто така, била одговорна за изградба на дворецот Театар Дротнингхолм во голем стил, откако била срушена поскромната оригинална зграда во 1762 година. Луиза Улрика и Адолф Фредрик продолжиле да живеат во палатата за време на нивното владеење (1751-1771). Во 1777 година, Луиза Улрика го продала Дротнингхолм на шведската држава.

Додека била во сопственост на шведската држава, палатата ја користел шведскиот крал Густав III, син на Луиза Улрика, како летна резиденција, а во палатата бил изведен и голем церемонијален судски живот, што се сметало дека била одлично возраст за палатата, за време на која била позната по елаборираните маскенбали и големите театарски свечености и турнири изведени во градините. За време на владеењето на Густав IV Адолф од Шведска (владеење 1792-1809) и Карл XIII од Шведска (владеење 1809-1818) палатата постепено се користела поспорадично. Во 1797 година, тоа било место на големите свечености кога невестата на кралот, Фредерика од Баден, била примена таму по нејзиното пристигнување во Шведска, за време на која последниот таканаречен рингишпил, или турнир, бил поставен во градината на палатата. По државниот удар во 1809 година, соборениот Густав IV Адолф бил чуван овде под стража во кинеската соба за цртање единаесет дена.

19ти век[уреди | уреди извор]

Големото скалило со скулптури од Николас Милих

За време на владеењето на Карл XIV Јован Шведски (владеење 1818-1844), палатата била напуштена. Кралот го сметал за симбол на старата династија, а Дротнингхолм бил оставен да пропаѓа. Објектите биле оштетени од силите на природата, а покуќнината или била украдена или дадена на аукција.

Очигледно бил отворен за јавноста за прв пат во овој период: турнеја била спомната во 1819 година, а јавноста го користела паркот за излети. Повремено, терените се користеле за јавни настани: во 1823 година, невестата на престолонаследничката, Џозефина од Лејхтенберг, била примена по нејзиното пристигнување во Шведска, и нејзиниот именден продолжил да се слави овде. Странски гости биле примани во дворецот, како што бил царот Николај I од Русија.

Оскар I од Шведска се интересирал за палатата, и иако ја претпочитал палатата Тулгарн како летна резиденција, тој се грижел да ја зачува палатата правејќи ги првите поправки во 1846 година. Понатаму, тој повеќе го користел за јавни прослави, како што бил приемот за студенти од Пан-Скандинавија во 1856 година, а во 1858 година, во палатата се родил идниот Густав V од Шведска. Шарл XV од Шведска ја претпочитал палатата Улриксдал како негова летна резиденција и го игнорирал Дротнингхолм, но Оскар Втори од Шведска ги продолжил поправките.

И Оскар I и Оскар II биле критикувани за модернизирање на палатата и прилагодување на современата мода, наместо да ја вратат во првобитната состојба, па дури до владеењето на Густав V, палатата и околината биле реконструирани според нивниот изглед од 18 век. Во 1907 година, започнала голема четиригодишна реставрација на палатата за да се врати во поранешна состојба, по што кралскиот двор повторно почнал редовно да ја користи.

Сегашното шведско кралско семејство го користи западното крило Дротнингхолм како примарна резиденција од 1981 година. Оттогаш, палатата исто така ја чува шведската војска на ист начин како и Стокхолмската палата. Останатите делови од палатата се отворени за јавноста.

Палатата[уреди | уреди извор]

Палатата и нејзините простории претрпеле многу реновирања, промени и дополнувања во текот на изминатите 400 години. Најголемото реновирање, во кое електричната енергија, греењето, канализацијата, водоводите биле инсталирани или ажурирани и покривот на замокот бил заменет, се случил помеѓу 1907 и 1913 година. Во текот на 20-годишниот период, започнат околу 1977 година, неколку главни области на палатата биле обновени и изградени. Библиотеката и националната сала добиле големо внимание и заштита од пожари била инсталирана низ целата палата. Во 1997 година, започнала работата за чистење и обнова на надворешните sидови. Ова било завршено во 2002 година.

Црква во палатата[уреди | уреди извор]

Црквата е дизајнирана и подигната од Никодим Тесин Постариот. Работата ја завршил неговиот син во мај 1746 година.

Театарот во палатата[уреди | уреди извор]

Театарот во дворецот Дротнингхолм

Театарот во дворецот Дротнингхолм е оперска куќа сместена во палатата. Сè уште е во употреба, а неговите летни оперски фестивали се доста популарни. Понекогаш настапува гостин и од компанијата на Кралската шведска опера.

Кинескиот павиљон[уреди | уреди извор]

Кинескиот павиљон, сместен на теренот на паркот Дротнингхолм, е кралски павиљон инспириран од Кина изграден во 1763-1770 година.

Градините[уреди | уреди извор]

Поглед на барокна градина, гледано од палатата

Градините и парковите околу замокот и неговите згради се една од главните атракции за туристите што ја посетуваат палатата секоја година. Градините се формирани етапно од изградбата на замокот, што резултира со различни стилови на паркови и градини.

Англиската градина[уреди | уреди извор]

Најстариот дел од градините е создаден на крајот на 17 век под раководство на Хедвиг Елеонора. Таткото и синот Тесин го предводеле проектот со кој се создала барокна градина веднаш надвор од главната палата,[3] опкружена со густи дрвени авении. Многуте статуи расфрлани низ оваа област биле создадени од уметникот Адријан де Врис ; шведската армија ги зела како плен од војната од палатата Валенштајн во Прага, додека двата мермерни лавови на главната порта на палатата биле пренесени од замокот Ујаздов во Варшава. Барокната градина била запоставена заедно со останатите области во текот на 19 век, но била обновена во 1950 -тите и 1960 -тите години по иницијатива на Густаф VI Адолф од Шведска.[4]

Англиската градина[уреди | уреди извор]

Статуа на Дијана

Густав III од Шведска презел иницијатива за англиската пејзажна градина во Дротнингхолм. Таа лежи северно од барокната градина и се состои од две езерца со канали, мостови, големи отворени тревници и дрвја во групи или авении. Пешачки патеки се поставени низ овој голем дел од паркот.

Низ оваа област може да се видат „видици“, исчистени линии на видот кои се намерно конструирани за да го привлечат окото кон одреден поглед. Повеќето антички мермерни статуи низ градините ги купил Густав III од Италија. Целта на статуите е да го изненадат посетителот со нивниот неочекуван изглед во зелената област или како фокусна точка за погледот.

Светско наследство на УНЕСКО[уреди | уреди извор]

Палатата е под заштита на УНЕСКО на светското културно наследство, главно поради театарот Дротнингхолм и Кинескиот павињон. Додадено е на листата во 1991 година. Коментарите на УНЕСКО биле: Кралскиот домен на Дротнингхолм стои на остров во езерото Малар во предградие на Стокхолм. Со својата палата, и совршено сочуван театар (изграден во 1766 година), кинески павиљон и градини, тој е најдобриот пример на северноевропската кралска резиденција од 18 век, инспирирана од Версајската палата.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Page 61 of the Swedish Etymological Dictionary of Svenskt ortnamnslexikon, published 2003 by the institute of Språk- och folkminnesinstitutet, Uppsala. The latter part "sund" means sound, and "torve" has to do with fishing (a prehistoric Swedish word).
  2. Mårtenson, Jan (1985). Drottningholm: slottet vid vattnet [Drottningholm: Castle by the Water] (шведски). Stockholm: Wahlström & Widstrand. ISBN 978-9146146599.
  3. Berman, Martha (1995). Fielding's Scandinavia (англиски). Fielding Worldwide. стр. 393. ISBN 9781569520499.
  4. Setterwall, Åke; Fogelmarck, Stig; Gyllensvärd, Bo (1974). The Chinese Pavilion at Drottningholm (англиски). Allhem. стр. 234. ISBN 9789170040245.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]