Прејди на содржината

Парк

Од Википедија — слободната енциклопедија
Паркот Veale Gardens во Аделајд, Австралија
Паркот Sad Janka Kráľa во Братислава, Словачка
Паркот de Gagel во Утрехт, Холандија

Парк е природен, полуприроден или уреден простор со зелена површина (дрва, грмушки, трева, цвеќиња и други растенија), наменет за разонода, рекреација и одмор на луѓето. Парковите може да се состојат од тревнати површини, карпи, дрвја, но и градежни објекти и други објекти, како: угостителски објекти, споменици, фонтани, направи за вежбање, направи за играње на децата или домашните миленици итн. Исто така, некои паркови вклучуваат и посебни терени за разни спортови, како и патеки за пешачење, велосипедизам итн. Најпосле, парковите се опремени со разна урбана опрема, како: клупи, маси, скари итн.

Паркот како мотив во уметноста и во популарната култура

[уреди | уреди извор]
  1. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 325.
  2. Muddy Waters – The Anthology (пристапено на 1.4.2023)