Статуа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Статуа[1] или кип[2]скулптура во некоја форма претставувајќи личност или личности, животно или настан, најчесто целосни, а не по делови како што на пример се бистите и речиси секогаш во вистинска големина а некогаш и поголеми.

Статуата како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „статуа“ — Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „кип“ — Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 83.
  4. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 174-176.
  5. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 235.
  6. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 128.
  7. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 366-367.