Религија во Мозамбик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Религија во Мозамбик
Религија Процент
Христијанство
  
56,1 %
Ислам
  
17,9 %
Нерелигиозни
  
18,7 %
Останати
  
7,3 %

Религијата во Мозамбик има значајна улога во животот на земјата. Најголема религија во земјата според последниот попис на Националниот институт за статистика во 2007 година е христијанството со 56.1%, додека втора по големина е исламот со 17.9%, 18,7% немале религија, а 7,3% се придржувале кон други верувања[1]. Сепак има големо оспорување на овие проценти[2].

Религиозните заедници се расфрлани низ целата земја[3]. Северните провинции се претежно муслимански, особено по должината на крајбрежниот појас, но некои области во северниот дел на внатрешноста имаат посилна концентрација на протестантски или католички заедници[3]. Протестантите и католиците се генерално побројни во јужните и централните региони, но популацијата на муслиманското малцинство е исто така присутна во овие области[3].

Водечките муслимански водачи во земјата и Католичката црква во текот на историјата често се обидувале да ги елиминираат традиционалните домородни практики од нивните места за обожавање. Сепак, некои христијански и муслимански следбеници продолжуваат да ги инкорпорираат традиционалните практики и ритуали, а религиозните власти генерално дозволуваат такви практики.[3].

Странските мисионерски групи функционираат слободно во земјата. Некои групи нудат религиозни наставни центри во нивните локални заедници, додека други обезбедуваат стипендии за студентите да студираат во нивните земји.[3].

Уставот предвидува слобода на религијата, а Владата генерално го почитува ова право во пракса.[3].

Христијанство[уреди | уреди извор]

Црква во Мозамбик

Според Националната дирекција за религиозни работи во Министерството за правда, евангелските христијани ја претставуваат најбрзо растечката религиозна група во земјата[3]. Општо земено, верските заедници имаат тенденција да ги привлекуваат своите членови од етнички, политички, економски и расни основи.[3].

Постојат 732 религиозни деноминации и 144 верски организации регистрирани во Одделот за верски работи на Министерството за правда[3]. Во извештајниот период биле регистрирани 10 деноминации и 20 религиозни организации[3]. Најголеми христијански религиозни групи се англиканци, Баптистите, Црквата на Исус Христос на светиите од подоцнежните дни, Методисти, Назарени, Презвитеријани, Јеховини сведоци, Римокатолици, Адвентисти на седмиот ден, како и Евангелисти, Православни и Пентекости[3].

Ислам[уреди | уреди извор]

Најголемиот дел од муслиманите се сунити кои припаѓаат на Шафиската школа под влијание на суфизмот. Во земјата има и мало шиитско муслиманско население, главно од јужноазиско потекло[3]. Растечката јужноазиска имигрантска популација главно е сунистичка која ја следи Ханифиската школа. Трите главни исламски организации се Исламски конгрес, Исламски совет и Азиската муслиманска заедница[3].

Останати[уреди | уреди извор]

Еврејските, хиндуиските и бахајските верски групи се регистрирани и зазимаат многу мал процент од населението.[3].

Статистички податоци[уреди | уреди извор]

Религиозна припадност во Мозамбик
Припадност 1997[4] 2007[1][5]
Христијани 49.1% 56.1%
Римокатолици 23.8% 28.4%
Zionist Christian 17.5% 15.5%
Евангелисти 7.8%[note 1] 10.9%
англиканци -[note 2] 1.3%
Муслимани 17.8% 17.9%
Нерелигиозни 23.1% 18.7%
Останати/Непознато 10.0% 7.3%
Забелешка
  1. На пописот од 1997 година, „Евангелистите“ биле во составот на „Протестантите“
  2. На пописот од 1997 година не постоела посебна категорија за „англиканци“

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „The World Factbook - Mozambique“. Архивирано од изворникот на 2020-08-31. Посетено на 2017-06-21.
  2. Eric Morier-Genoud, “Renouveau religieux et politique au Mozambique: entre permanence, rupture et historicité”, Politique africaine, n°134, June 2014, pp.155-177
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 International Religious Freedom Report 2010: Mozambique. United States Bureau of Democracy, Human Rights and Labor Статијава содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.
  4. 1997 Census of Mozambique
  5. 2007 Census of Mozambique